Niko Saarisen lainattuja muistoja – kuvia ja kiviä 

Katson kuvasta isäni isän isoisää, hän ei katso takaisin. En ole koskaan tavannut Heikkiä, olen kuullut vain tarinoita.

Niko Saarisen lainattuja muistoja – kuvia ja kiviä  | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kuvan kautta koen voimakkaan yhteenkuuluvuuden tunteen, ja uskallan lainata häntä malliksi. Kerron oikeista ihmisistä ja lainaan muistoja, mutta en paljasta. Vanhojen kuvien ja tarinoiden avulla kuljen menneen ja nykyhetken välillä.   

Teokset muodostuvat kertomusten, muistojen ja valokuvien pohjalta itsenäisiksi kokonaisuuksiksi, jotka tutkivat muistin ja muistamisen mekanismeja. Taiteen avulla herätetään eloon rinnakkaisien muistojen maailman. Kukaan ei enää ole varma mitä muistaa tai kenen muisto alun perin oli. Monet teokset ovat paradokseja tai väärinmuistettuja tarinoita, joissa on kuitenkin jotain tuttua. 

Niko Saarinen on  Nurmijärvellä asuva, forssalaissyntyinen kuvataiteilja ja kuvataiteen opettaja. Saarinen on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin. Saarisen Forssassa sijaitseva veistos ”Suunnannäyttäjä” (2002) sijaitsee Forssan Yhtiönpuistossa Kehräämöalueen lähistöllä.

Näyttely on avoinna 7.1.2024 asti.

Galleria Moletti, Forssan museo

Kuva: Niko Saarinen: Lainattu muisto, 2023.

Aiheeseen liittyviä juttuja