Antamaton sotilas vuoden 2024 versiona Rauhaniemen Kesäteatterissa

Tässä maailmassa ja maailman tilanteessa, jossa nauru on yhtä aikaa vähissä ja toisaalta aina läsnä, Rauhaniemen kesäteatterissa esitetään uusintana Turkka Malin 1999 käsikirjoittama näytelmä Antamaton sotilas. Vuonna 1999 maailma oli erilainen, nainen armeijassa oli uutta. Tuolloin Turkka osasi poikamaisen vekkulilla silmillään katsoa maailmaa huumorin läpi.

Antamaton sotilas vuoden 2024 versiona Rauhaniemen Kesäteatterissa | Kesä | Kotiseutulainen

Nyt vuonna 2024 maailma on kovin erilainen. On mies-, nais- ja muut oletetut. Osa asioista tai asiayhteyksistä, jotka silloin naurattivat eivät joko naurata enää tai ovat jopa kiellettyjen listalla. Käsikirjoituksen teatterille on päivittänyt Jarmo Palomäki.

Kun sain puhelun Rauhaniemen Jenniltä aiheesta, olin juuri palaamassa pohjoisesta autolla ja ohittamassa Kauhavan entistä Lentosotakoulua. Minun ei kauaa tarvinnut miettiä paluutani kesäteatterin pariin, liekö jopa pieni isänmaallinen väre käväissyt sydämessäni, johtuen ehkä juuri siitä kohdasta, jossa tuolloin Suomen maantiekartalla ajoin. Lähes heti ryhdyttiin toimiin, eli etsittiin vanha käsikirjoitus, jota lukiessa tuli itselleni sekä into, että pelko yhtä aikaa iholle. Tekstiä oli pakko päivittää ja alkuperäistä tuli kuitenkin mahdollisimman pitkälle kunnioittaa. Teimme meidän näköisen tulkinnan ja toimme sen tähän päivään.

Näyttelijöiksi saimme todella upeita tyyppejä, joiden kanssa on äärettömän mukava työskennellä. Haastetta ohjaamisen kannalta on tuottanut se, että alkuperäisessä näytelmässä Turkka on kirjoittanut roolit suoraan henkilölle, jotka ovat olleet tiedossa jo kirjoitusprosessin aikana ja jotkut sisäpiirivitsit eivät vaan voi toimia uusilla näyttelijöillä.

Kuitenkin asiaa ja kontekstia muuttamatta on näytelmä edelleen hyvin ajankohtainen. Näytelmässä on vahvasti mukana myös Turkan upeita lauluja, joita ei jostain syystä ole julkaistu kuin kesäteatterissa. 

”Hyvää yritettiin, mutta priimaa tulee”, sanoi entinenkin mies. Oli maailma missä asennossa tahansa niin muutama perusasia ei ihmisessä muutu. Ihmisen kaipuu ihmisen lähelle yli sukupuolirajojen, naurut ja kyyneleet sekä menneen, että myös tulevaisuuden haikailu tulee olemaan aina läsnä ihmisen mielessä. Ehkä tarinan opetus piilee siinä, että tästä hetkestä tulee nauttia, oppien menneestä, mutta pitäen katse tulevassa.

Suurta kiitollisuutta tuntien niin taiteilija Malia kuin aikaisempiakin tekijöitä ja ohjaajaa Munckin Peraa kohtaan haluan omasta puolestani toivottaa kaikki tervetulleeksi vuoden 2024 Antamattoman Sotilaan maailmaan.

Kirjoittanut ohjaaja Jaffa ja tarkistanut & muokannut Minna Al-Taeshi.

Aiheeseen liittyviä juttuja