Vivica Bandlerin tarina kerrottavaksi Saaren kansan-puistossa

Teatterivaikuttaja Vivica Bandlerin kuolemasta tulee heinäkuussa kuluneeksi 20 vuotta. Bandleriin ja häneen liittyvään Saaren kansanpuistoon voi tutustua uudesta näkökulmasta luontopalveluyritys Tapiottaren taian opastetulla kierroksella, jota järjestetään paikan päällä Saaren kansanpuistossa kuluvasta kesästä alkaen. Hankkeen yhteydessä tuotiin visiitille Viva Vivica! -näyttely, joka oli esillä Tammelan kunnantalolla huhti-toukokuussa.

Vivica Bandlerin tarina kerrottavaksi Saaren kansan-puistossa | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Bandlerin elämä oli pitkä, rikas ja monella tavalla poikkeuksellinen. Se yhdistyi historiallisiin tapahtumiin ja paikalliseen hämäläiseen elämänmenoon. Tutustuessaan nuorena Saaren kartanoon ja sen työväkeen Bandler, silloinen Vivica von Frenckell, kohtasi uudenlaisen maailman, jossa kartanon omalaatuista paroonia kunnioitettiin ja karjakko ja navettapiika saivat pitää yhtä. Saaren kartano oli Bandlerin äidin lapsuuden fantasiamaailma, jossa hänen äitinsä vietti seikkailun ja kapinahengen täyttämiä kesiä yhdessä ikätoverinsa ja ystävänsä Erik Edelfeltin, Albert ja Ellan Edelfeltin (os. de la Chappelle) ainoan lapsen kanssa. Äidin arvostus alueen luontoa kohtaan jätti vaikutuksen myös tyttäreen.

Kustakin aiheeseen liittyvästä henkilöstä voisi lukea tarinoita elämäkertojen ja romaanien verran. On osoittautunut kiehtovaksi kuinka eri elämäntarinat samasta maantieteellisestä piiristä lomittuvat toisiinsa. Sattumukset osoittavat miten suuri vaikutus yksittäisillä ihmisillä voi olla läheistensä elämään tai odottamattomien tapahtumien kulkuun. Karibialaissyntyinen tanssijatar ja laulajatar – ja Bandlerin rakas ystävä – Moune de Rivel oli innoittajana sille, että tammelalaisten nuorten miesten joukko lähti esittämään Seitsemää veljestä Pariisiin.

Opastuskierroksia voi tiedustella Tapiottaren taian erä- ja luonto-oppaalta osoitteesta www.tapiottarentaika.fi.

Oona Tapiomaa

Aiheeseen liittyviä juttuja