Myrskyluodon Maija valloittaa Ypäjällä

Myrskyluodon Maija saa ensi-iltansa Ypäjän Musiikkiteatterissa 12.6.2024. Puoliammattilainen teatteri näyttää jälleen voimansa, kun museon mäelle kohoaa ulkosaaristo sävelineen ja tunteineen aina 6. heinäkuuta saakka. Myrskyluodon Maijan ohjaa Ypäjälle ohjaaja-näyttelijä Anu Hälvä.

Myrskyluodon Maija valloittaa Ypäjällä | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Vastavihityt Maija ja Janne alkavat yhteisen taipaleensa karussa ulkosaaristossa. Syrjäinen luoto antaa auringon kultaamia kesiä ja ankaria, viimaisia talvia. Vuodet juurtavat sydämet luotoon, perheeseen sekä toisiinsa. Havisevasta Maijasta kasvaa kallion kaltainen, vahva ja lempeä nainen. Elämä Myrskyluodolla käy onnen ja murheen aallokoissa, yhden aina säilyen – rakkauden.

Näytelmän on Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta dramatisoinut Jussi Helminen. Musiikin on säveltänyt Matti Puurtinen.

Teatterialan ammattilaisten ja harrastajien upea yhteistyö

Ypäjän Musiikkiteatterin vuosien vetovoima pohjaa sen innokkaaseen ja osaavaan harrastajakuntaan. Tänäkin vuonna lavalla nähdään kymmeniä näyttelijöitä ja orkesterin soittajia, sekä kulisseissa ja palveluissa yhä lisää. Teatterin taiteellinen työryhmä koostuu tulevana kesänä pitkän linjan tekijöistä. Näytelmän ohjaa Anu Hälvä, musiikkia johtaa Samuli Jokinen ja koreografiasta vastaa Tanssii tähtien kanssa -tuotannostakin tuttu Kia Lehmuskoski. Teatterin puvustajana jo usean vuoden ajan toiminut Piritta Kämi-Conway luo tekstiilien kirjon ja luodon lavastaa Sampsa Jaakkola.

– On sangen erityistä, että pienellä paikkakunnalla on tällainen teatteri. Ypäjän Musiikkiteatterissa on paitsi vahvaa lauluvoimaa ja mielettömät fasiliteetit, myös upeasti toimiva yhdistys. Homma on hanskassa ja täällä todella tiedetään, miten produktio tuotetaan. Tuntuu erittäin mukavalta jälleen ohjata Ypäjällä, minulla on hienot muistot Pohjantähdestä. Olen myös todella iloinen tiimistämme! Fantastisten kapellimestarimme Samulin ja koreografimme Kian kanssa saamme hyvin toistemme ajatuksista kiinni. Myös Pirittan ja Sampsan kanssa yhteistyö on erittäin luontevaa, kiittelee ohjaaja Anu Hälvä.

Vaikuttavaa musiikkiteatteria

Anu Hälvä näkee teoksessa erityistä merkityksellisyyttä sen kertoman sanoman kautta. Luonto voittaa aina lopulta, ja rakkaus. Ohjaaja pohtii, miten meidän ei tulisi yrittää määrätä luontoa, vaan elää sen kanssa harmoniassa.

– Myrskyluodon Maija on todella hieno kertomus rakkaudesta, johon kasvetaan ja joka kasvaa arjessa. Teoksessa tuodaan myös esiin arvoja, jotka ovat häviämässä, kuten juuri eläminen sopusoinnussa luonnon kanssa tai yhteisöllisyys ja inhimillinen nöyryys, Hälvä kiteyttää.

Helmisen dramaturgian mukaisesti Ypäjän Musiikkiteatterin lavalla kohdataan kolme Maijaa, nuoruudesta vanhuuteen. Pääosissa loistavat Henrika Ojala, Emmi Sundqvist ja Elli Hintsanen sekä Jannena Jari Torkkeli. Anu Hälvä toivoo, että Ypäjällä saadaan kesällä kokea vaikuttavaa musiikkiteatteria, kaikkien elementtien osalta. Ohjaajalla itsellään on tähän tärkeä kriteeri.

– Teatterin tulee liikuttaa, naurattaa ja itkettää. Pyrin aina siihen, että molempia ääripäitä ainakin hipaistaan.

Aiheeseen liittyviä juttuja