Vältä kesämyrskyjen tuhoja

Varautumalla kesämyrskyjen aiheuttamiin kovaan tuuleen ja sähkökatkoksiin on mahdollista vähentää merkittävästi myrskyn aiheuttamia tuhoja. Pahimmillaan kesämyrsky voi aiheuttaa paljonkin tuhoa kotona, mökillä ja pihapiirissä.

Vältä kesämyrskyjen tuhoja | Kesä | Kotiseutulainen

Myrskyt näkyvät myös vakuutusyhtiöissä, sillä ärhäkän myräkän jälkeen yhteydenottoja on tyypillisesti huomattavasti normaalia enemmän.

− Suuri osa myrskyn aiheuttamista vahingoista voitaisiin estää ennakolta varautumalla sekä kotona että mökillä kovaan tuuleen ja mahdollisiin sähkökatkoksiin, sanoo kiinteistövahinkoasiantuntija Suvi Santajärvi.

Näin varaudut myrskyyn: Huolehdi pihan irtotavaroista

Kova tuuli voi riepotella trampoliinia, pihakalusteita ja muita pihan irrallisia tavaroita pitkin pihaa, jolloin ne voivat mennä rikki.

− Pahimmillaan tuulenpuuskan lennättämä irtotavara voi rikkoa oman tai naapurin ikkunan, joten kannattaa varmistaa, että kaikki irralliset tavarat ovat sisällä tai varastossa, Santajärvi kertoo.

− Trampoliinit ja telttakatokset tulee kiinnittää maahan, ja kiinnitysten pitävyys on myös tarkistettava säännöllisesti.

Älä unohda myöskään robottiruohonleikkuria ulos. Robottiruohonleikkuri kannattaa siirtää pois pihalta ja irrottaa verkkovirrasta rajuilman iskiessä. Ruohonleikkuria ei pitäisi päästää töihin silloin, kun pihalle on lammikoitunut vettä, sillä se saattaa rikkoutua.

Ylläpidä rakennusten kuntoa

Tarkasta rakennuksen kunto silmämääräisesti vähintään vuosittain. Korjaa rikkinäiset rakenteet ennen kuin lisävahinkoja pääsee syntymään. Katso, näyttävätkö katto ja piippujen läpiviennit ehjiltä. Varmista, että rännit, syöksytorvet ja salaojat ovat kunnossa, ja sadevedet kulkeutuvat pois rakennuksen viereltä.

Kaada heikkokuntoiset puut ajoissa

Suurimmat myrskyjen aiheuttamat omaisuusvahingot johtuvat yleensä puiden kaatumisista. Siksi jo hyvän sään aikana kannattaa katsella puita ”sillä silmällä”. Jos puu näyttää heikkokuntoiselta tai on erityisen kallellaan, se kannattaa kaataa itse ennen kuin myrsky kaataa sen ja aiheuttaa pahimmillaan isoakin vahinkoa. Lisäksi ennen myrskyä autot ja muut ajoneuvot olisi hyvä siirtää autotalliin tai muutoin mahdollisimman kauas puista, jotta kaatuva runko tai suuri, pudonnut oksa ei vaurioita kulkupeliä.

Lataa puhelin ja varaa juomavettä

Sähkölinjojen päälle kaatuneet puut katkaisevat herkästi sähköt kotitalouksilta. Kovan myrskyn jälkeen tuhojen raivaamisessa voi kulua pitkään, joten juuri mökeillä ja maaseudulla on hyvä varautua useitakin päiviä kestäviin sähkökatkoksiin.

− Pakastin on hyvä pitää kiinni, jotta pakasteet pysyvät mahdollisimman pitkään jäässä. Pakastimen alle asennettu kaukalo voi auttaa havaitsemaan vuodon mahdollisimman ajoissa, muistuttaa Santajärvi.

Ennen myrskyä on myös hyvä varmistaa, että kotoa tai mökiltä löytyy riittävä kotivara eli muun muassa juomavettä ja ruokaa kolmen päivän tarpeisiin, paristoilla toimiva radio paristoineen sekä kynttilöitä. Matkapuhelin sekä kännykän varavirtalähde kannattaa ladata täyteen.

Sähkölaitteet irti pistokkeista

Ukkosen ja myrskyn lähestyessä etenkin maaseudulla on hyvä irrottaa kaikki ei-välttämättömät sähkölaitteet pistorasiasta. Jos kotoa tai mökiltä lähtee pois pidemmäksi aikaa, pistokkeet kannattaa irrottaa mahdollisen myrskyn varalta jo valmiiksi. Etenkin alueilla, joilla sähköjohdot kulkevat ilmassa, salaman isku sähköjohtoon voi aiheuttaa sellaisen jännitepiikin, että herkimmät sähkölaitteet menevät rikki tai pahimmassa tapauksessa aiheuttavat tulipalon.

Varmista veneen ja laiturin kiinnitys

Kovalla tuulella voimakas aalto voi tempaista veneen, tai jopa laiturin, mukaansa. Siksi myrskyn lähestyessä kannattaa varmistaa erityisen huolellisesti, että vene ja laituri on kiinnitetty kunnolla.

− Jos venettä säilyttää rannassa, vene kannattaa vetää tarpeeksi pitkälle maihin, sillä myrskyssä aallot voivat lyödä rannassa yllättävänkin korkealle, sanoo Santajärvi.

Aiheeseen liittyviä juttuja