Ruusun aikaa -Miten ne saa säilymään?

Ruusut ovat juhlien ykkösvaihtoehtoja vaikka leikkokukkia ei Suomessa paljoa kasvateta, ruusuissa voi suosia kotimaista. Jos haluaa kestävän leikkokukan yrittäjä Saara Kuhanen neuvoo satsaamaan laatuun ja huolehtimaan kukan veden saannin.

Ruusun aikaa -Miten ne saa säilymään? | Kukat | Kotiseutulainen

– Jos haluat leikkokukkia, jotka kestävät pitkään, kaiken perusta on kukkien käsittely ja laatu. Ykkösluokan kukat maksavat, mutta kestävät, yrittäjä ja kukkakauppias Saara Kuhanen vinkkaa.

Kukkakauppa Saara Kuhanen tilaa pitkävartisia ja kauniita ruusuja Kangasalalta. Kotimaiset ruusut ovat väriltään perinteisiä, kun taas ulkomaalaisissa värjätyissä ruusuissa on enemmän väri- ja hilevaihtoehtoja. Kotimaisia leikkokukkia kasvatetaan nykyään vähän.

Saara Kuhasen kukkakauppa käsittelee myymänsä ruusut, eli ostajan ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin laittaa ruusut laakeaan ja korkeaan maljakkoon, että ruusu pystyy vetämään vettä, eikä nuupahda veden puutteesta. Maljakko on hyvä sijoittaa niin, että ruusut eivät ole suorassa auringonpaisteessa.

Nuupahtaneet ruusut voi elvyttää vaihtamalla puhtaan veden, pesemällä maljakon, poistamalla lehtiä ja leikkaamalla tyveen tuoreen imupinnan. Ruusut voi laittaa myös viileään, mutta ei pakkaseen. 

Anna oikean lämpöistä vettä 

Veden lämpötila lisää leikkokukkien kestävyyttä. Ruusuille eli puuvartisille leikkokukille on hyvä laittaa kuumaa vettä, sipulikasveille kuten tulppaaneille kylmempää ja juurakoille kuten pioneille lämmintä vettä. Pionit ovat kasvattaneet suosiotaan viimeisen parin vuoden aikana leikkokukkana ja etenkin kimppukukkana.

Ruusut ja muut kukat voi tilata Kukkakauppa Saara Kuhasesta puhelimitse tai e-kukkapalvelusta. Puhelintilauksessa maksun voi suorittaa suoraan tilinumerolle. Jos tilauksessa ei ole erikoiskukkia, joita pitää tilata, kukat toimitetaan perille seuraavana päivänä. Erikoiskukkatilaus tulee tehdä edellisellä viikolla toimituspäivästä. Toimitus maksaa 10 € ja se kattaa laajan alueen kuten Forssa, Humppila ja Urjala.

Ruusun aikaa -Miten ne saa säilymään? | Kukat | Kotiseutulainen

Kuivata ruusuinen muisto

Ruusun saa säilymään pitkään kuivaamalla. Onnistunut kuivaaminen vaatii, että kukka laitetaan kuivumaan tarpeeksi ajoissa eikä huonokuntoisena. 

– Ruusun saa kuivattua hyvin, kun laittaa sen roikkumaan alaspäin pimeään. Nopea kuivaus säilyttää värin ja lisää säilyvyyttä. Itse esimerkiksi kuivatan ruusut pannuhuoneessa, yrittäjä  Saara Kuhanen kertoo.

– Kaikki eivät ehkä tiedä, että me teemme myös kotikäyntejä eli tulemme vaihtamaan mullat ja istuttamaan kukkia. Kukkakauppaan voi  tuoda kotoa myös esimerkiksi kukkaruukun ja  me teemme istutuksen. Olen tilannut vuosikymmeniä samalta kotimaiselta toimittajalta kesäkukkia ja ne on todettu hyväksi. Asiakkaan ei tarvitse ostaa kesäkukkia useita kertoja kesän aikana. 

Teksti ja kuvat: Minna Al-Taeshi