Villaforss on Maarika Mauryn lapsuuden mummola

Villaforss on saanut uudet asukkaat ja avajaisia vietetään tuota pikaa. Millainen on talon uusi emäntä? Maarika Maury on palannut onnellisena lapsuutensa tuttuihin maisemiin.

Villaforss on Maarika Mauryn lapsuuden mummola | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Maarika Maury

Ikä: 55 v.

Asuinkunta: Forssa

Ammatti: toimitusjohtaja, valmentaja, kirjailija, taiteilija, käsikirjoittaja

Mikä sai sinut ostamaan Villaforssin?

– Villaforss on minulle tärkeä talo ja ollut minun mummolani. Noin 12-vuotiaaksi asti olen viettänyt täällä pitkiä aikoja lapsuudessani. Forssa ja Villaforss on minulle aina ollut onnellinen paikka. Olen nähnyt talosta toistuvia unia ja vähän haaveillutkin sen ostamisesta. Minulla on jopa 90-luvun lopulta säästössä lehtileike, jossa taloa myytiin. Silloin jo ajattelin, että tähän saisi hienon tapahtuma- ja valmennustalon. Aikuisiällä olen käynyt talon reunalla kuikuilemassa sekä tapahtumien aikaan päässyt tunnelmoimaan taloa. 

Kun Alpo Suhonen laittoi talonsa myyntiin ja tästä uutisoitiin lehdissä, työkaverini lähetti minulle viestin että ”eikös tää ollut se sun mummola”. Ihastelin kuvia ja lukaisin pikaisesti, että talo maksaa 7,3 miljoonaa. Sometin artikkelia eteenpäin ja sanoin, että jos nyt jostain loihtiutuisi 7,3 miljoonaa, ostaisin talon. Kaveri huomautti, että katos tarkemmin, sulla tuli pilkkuvirhe. Tämä nauratti ja helpotti. Päätin että, jos saan rahat kasaan ostan sen ja muutan Forssaan ja laitan tänne erilaisia tapahtumia, niin koulutuksia, kursseja sekä gallerian.

Mitä suunnitelmia ja unelmia sinulla on talon suhteen? 

− Villaforss on tulevaisuudessa kotini ja olen jo muuttanut tänne pysyvästi. Mukanani muutti myös puolisoni, joka on taustaltaan ollut yritysjohtaja elintarvike- ja ravintola-alalla sekä myös eräopas ja aktiivisesti mukana Villaforssin toiminnassa. Villaforssissa yhdistyy mainiosti pariskunnan osaamiset. 

Villaforss on hyvin monikäyttöinen. Täällä pidetään erilaisia koulutuksia ja kursseja. Tilaa voi vuokrata myös omiin kokouksiin tai juhliin. On viinimaistajaisia ja niin jatkuva kuin vaihtuva galleria. Pidämme myös silloin tällöin pop-up-kahvilaa, joululounaita ja musiikkitapahtumia. Jatkamme myös jo perinteeksi käynyttä Musica Kalevi Aho -tapahtumaa.

Meiltä on toivottu sunnuntaikahvilaa gallerian kylkeen. Pop up -tapaan olemme avoinna siis myös joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina gallerian ja kahvilan muodossa, mutta todennnäköisesti myös useammin sekä tapahtumien aikana. Kilauttamalla pääsee talolle myös yksityskierrokselle. Täällä voi olla monia elämyksiä, esimerkiksi äänimalja- tai rentoutusiltapäiviä, taidekursseja tai erä- tai luontoretkiä. Meillä on myös noin 15 hengelle majoitustilaa. Forssan erilaisten tapahtumien aikaan järjestämme myös tapahtumia ja lisäkapasiteettia majoitukselle. Tulemme pitämään myös yksityisten ihmisten kursseja, tai luontokokemuskävelyitä, joista saa tietoa asiakaspostituslistalle liittymällä tai www-sivultamme. 

Oletko perehtynyt talon historiaan kuinka tarkasti?

Rakennus on Forssa-yhtiön virkailija-asunnoksi vuonna 1903 valmistunut, Waldemar Aspelinin suunnittelema kaksikerroksinen rakennus. Siinä on sekä jugend- että uusrenessanssin piirteitä. Tunnen talon historiaa ja tarinan hyvin ja omakohtaiset kokemukset siivittävät toimintaa. 

Tämän talon ensimmäinen asukas oli Friedrich van Bockhoven, joka tuli Hollannista Oy Forssa Ab:n talousjohtajaksi. Heidän kuvansa ovat myös edelleen Villaforssin seinällä. Talo oli Oy Forssa Ab:n, sittemmin Oy Finlayson-Forssa Ab:n johtajien asunto. Isoisäni Pentti Vaarna, joka toimi Finlayson Forssan isännöitsijänä 1960-70 luvulla, asui talossa vaimonsa Sinikka Vaarnan kanssa. He olivat valloittava pariskunta, josta poikii monta elämänoppia, johtamisen filosofiaa ja tarinaa.

Myöhemmin rakennuksen omisti sekä Asko, että jääkaapeista ja polkupyöristä tunnettu Helkaman perhe. Jääkiekkovalmentaja ja kulttuuripersoona Alpo Suhonen asui asunnossa 21 vuotta, jonka aikana hän teki talolle perusteellisen korjauksen niin sisältä kuin ulkoa. 

Mitä mieltä olet Forssasta, millainen kaupunki on Sinun silmillä katsottuna?

− Forssa on minusta ihana. Aina se on ollut lähellä sydäntä, mutta nyt asuttuani reilun kuukauden täällä oikeastaan tajuan vielä syvemmin, miten hieno paikkakunta tämä onkin. Forssa on ”keskellä kaikkeutta”. Täällä on todella kaunista kaikkina vuodenaikoina ja moninaisesti. Forssassa on ihan kaikki mitä ihminen tarvitsee. Lähellä ovat kaikki mahdolliset palvelut, urheiluharrastukset ja kulttuuria.

Minkälainen on ollut vastaanotto kaupungissa?

−  Olen kokenut Forssan vastaanottavan todella positiivisesti uuden asukkaan ja yrittäjän. Minut on kutsuttu tutustumaan moninaisesti niin ihmisiin kuin harrastuksiin. Kaikki ovat ystävällisiä ja peräti muutossa sain kantoapua. Täällä on selkeästi hyvä yhteishenki yrittäjien välillä. En usko, että missään voisi olla näin positiivista vastaanottoa ja näin vahvaa yhdessä tekemisen henkeä.

Mihin asioihin haluaisin vaikuttaa Forssassa?

− Haluaisin, että Forssan hienoudet tulisivat tunnetuksi myös ulkopaikkakuntalaisten silmissä. Olen huomannut, että monilla on varsin väärä kuva Forssasta. Kaikki täällä vierailleet ystävät ja asiakkaat ovat olleet suu lonksallaan miten upea, kaunis ja ystävällinen paikka Forssa on ja miten paljon täällä on nähtävää. 

Mitä ajattelet tulevaisuudesta? Suhtaudutko siihen odottaen, unelmoiden vai pelonsekaisesti?

− Suhtaudun tulevaisuuteen positiivisesti ja innolla odottaen ja olen ollut koko ikäni rohkea kokeilemaan uusia asioita ja toteuttamaan unelmia. Mottoni on if there is a will there is a way. Mummoltani opin, että jos jotain ei osaa niin sen voi opetella. Jos joku tuntuu esteeltä voi keksiä luovasti ratkaisun, miten asia on mahdollista. Kannattaa unelmoida rohkeasti ja tehdä tekoja näiden eteen. Näin joskus alussa mahdottomaltakin tuntuvat asiat voivat mahdollistua. Tätä myös Villaforssissa opetan ihmisille. 

Minkälaisia tapahtumia teillä on vielä ennen joulua suunnitteilla?

− Avajaisviikolla olemme avoinna sunnuntaina 27.11. klo 12-16, jolloin galleria ja kahvilamme on avoinna tutustumiselle sekä ennen joulua vielä 18.12. Kahvila ja galleria ovat avoinna pop up –tapaan, joka kuukauden viimeinen sunnuntai sekä satunnaisesti muulloinkin ja tapahtumien aikaan.

Villaforssin perinteinen joululounas tarjotaan ryhmille ainutlaatuisessa tässä jugendvillan tiloissa viikolla 50-51. Klassisessa joululounaassa meillä on upea kalapöytä, maistuvat laatikot ja kinkku sekä juustot ja jälkiruuat. Sopii parhaiten 10-30 hengen ryhmille.

www.villaforss.fi

Villaforss on Maarika Mauryn lapsuuden mummola | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Maarika Maury on monitoiminainen

Hän on konsultointi- ja valmennusyritys Kissconsultingin toimitusjohtaja ja valmentaja auttaen toteuttamaan asiakkailleen parempaa menestystä ja hyvinvointia. Asiakkaina ovat niin yritykset kuin julkiset organisaatiot. Lisäksi hän tekee myös yksilöllisiä coahing-tapaamisia. Hän on kuvataiteilija ja hänellä Helsingissä Kissgallery-galleria. Hän on pitänyt lukuisiä näyttelyitä niin Suomessa kuin kansainvälisesti mm. Pariisissa, Roomassa, Saksassa, Madridissa ja Luxemburgissa. Tulevia näyttelyitä on mm. Firenzessä, Roomassa, New Yorkissa, Lontoossa sekä Saksan Kronbergin linnassa. Hän on myös kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän on kirjoittanut kahdeksan kirjaa, mm. Pelolla johtaminen on perseestä ja Hoppu on hanurista ja uusia on myös tulossa. Lisäksi hän on kirjoittanut useita kunta- ja työelämän kirjoja sekä teatteriesityksiä. Pelolla johtaminen on perseestä on myös tehty teatteriksi ja esitetty monilla paikkakunnilla täysin salein. Tv-sarjoja ja romaanejakin on työstössä. Koulutusta on monelta alalta; taustaltaan kauppatieteiden maisteri Maarikalla on myös taide- ja käsikirjoitus- sekä luontaislääketieteen koulutus. Maury tekee Vaasan yliopistoon väitöskirjaa strategioista ja muutoskyvystä. Hän uskoo, että yksinkertaiset asiat toimivat parhaiten.

Aiheeseen liittyviä juttuja