Evakkovaellus järjestetään Somerolla 30.6.2024

Someron Karjalaseura järjestää valtakunnallisen Evakkovaelluksen sunnuntaina 30.6.2024. Tapahtuma alkaa lyhyellä ohjelmallisella tuokiolla Teeriharjulla kello 11. Vaeltajat lähettää matkaan tämänvuotisen Evakkovaelluksen suojelija, valtioneuvos Matti Vanhanen.

Evakkovaellus järjestetään Somerolla 30.6.2024 | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Vaelluksella kävellään noin kuuden kilometrin matka. Osanottajien toivotaan pukeutuvan evakkoajan asuun. Mukaan voi toki tulla myös tämän päivän vaatetuksessa. Heille, jotka eivät jaksa tai muuten halua vaeltaa, on päivän aikana tarjolla ohjelmaa Teeriharjun sisätiloissa.  (Teeriharju Salontie 962, 31400 Somero)

Lähtöpaikalla ennen vaelluksen alkua on myynnissä kahvia ja pientä syötävää. Reitin varrella on taukopaikka, joissa on tarjolla vettä ja huikopalaa. Vaelluksen loppupisteessä Teeriharjulla on omakustanteinen ruokailu sisätiloissa. 

Evakkovaellus-tapahtuma päättyy seurakunnan pitämään kenttähartauteen.

Jatkosodan päättymisestä tulee syyskuussa kuluneeksi 80 vuotta. Evakkovaelluksella eläydytään evakkoon lähdön tunnelmiin ja muistellaan, miltä tuntui äkkilähtö omasta kodista ja pako kohti tuntematonta, ilman tietoa tulevasta. Samalla kunnioitetaan kaikkia talvi- ja jatkosodan aikana evakkotielle joutuneita.

Evakkovaellus on tarkoitettu kaikille: niin evakoille kuin evakoita vastanottaneille ja kaikille jälkipolville. Vaellus on tarkoitettu myös kaikille pakolaisille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotimaansa. Heitä on tullut Suomeen ja Somerolle muun muassa Ukrainasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Tämänvuotinen Evakkovaellus on järjestyksessään kahdestoista. Ensimmäinen valtakunnallinen Evakkovaellus toteutui kesäkuussa 2006 Virolahdella Evakkolapset ry:n aloitteesta.

Teksti: Hannu Lehtonen.

Aiheeseen liittyviä juttuja