Kuivat silmät – ärsyttävä vaiva

Talven saapuessa sisäilma muuttuu kuivemmaksi ja ulkoilma ärsyttää enemmän silmän pintaa aiheuttaen ikävän kyyneleiden valumisilmiön. Tällöin on todennäköisesti kyseessä kuivasilmäisyys, joka on useasta eri tekijästä johtuva silmän pinnan sairaus.

Kuivat silmät – ärsyttävä vaiva | Terveys | Kotiseutulainen

Yksinkertaistettuna voidaan todeta kyynelnesteen olevan epätasapainossa ja tästä aiheutuu erilaisia silmäoireita. Kuivista silmistä jonkin asteisena kärsii jopa 50% väestöstä, joten vaiva on yleinen.

Kuivasilmäisyys jaetaan kahteen erityyppiseen ongelma tilanteeseen. Joko kyyneleitä ei erity riittävästi tai kyyneleiden laatu on heikkoa, jolloin ne haihtuvat liian nopeasti silmän pinnalta. Tästä voi pahimmillaan seurata silmän pinnan tulehdus tila ja monenlaisia ärsytysoireita. Tyypillisemmät oireet ovat hiekan tai roskan tunne, punoittaminen, silmien voimakas vetistäminen ja silmien väsyminen. Usein kuivasilmäisyys aiheuttaa myös näkemisen ongelmia näöntarkkuuden vaihdellessa päivän aikana.

Riskitekijöitä, jotka lisäävät kuivasilmäisyyttä ovat ikääntyminen, kuiva sisäilma, ilmastointi ja näyttöpäätetyö.  Eräät systeemissairaudet ja lääkeaineet lisäävät riskiä kuivasilmäisyydelle mm. Sjögrenin syndrooma, reumasairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Silmäleikkausten jälkeen kuivasilmäisyys yleensä lisääntyy merkittävästi.

Kuivan silmän oireita voi helpottaa monin eri tavoin. Tärkeimpänä pohjana hoidolle on riittävä nesteiden saanti ja hyvien lisäravinteiden käyttö esim. tyrniöljy, mustikkauute, B2 vitamiini. Jos käytössä on verenohennuslääke, niin silloin lisäravinteen käyttö pitää varmistaa hoitavalta lääkäriltä. Lisäksi oireiden hillitsemiseen auttavat erilaiset kostutustipat, joita tarvitsee käyttää useamman kerran vuorokaudessa, jotta niiden teho riittää. Sopivan hoidon varmistamiseksi kannattaa käydä kuiviin silmiin erikoistuneella optikolla tai silmälääkärillä tutkimuksissa. Mikroskooppi tutkimuksessa voidaan havaita mahdolliset luomen reunan rauhasten tukokset, jotka voidaan avata ja näin saadaan omaa luonnollista öljyä tulemaan silmän pinnalle. Lämpöhoito auttaa rauhasten pitämisessä auki niiden avaamisen jälkeen, joten sitä suositellaan tehtäväksi viikoittain. 

Kuivien silmien oireita voidaan vähentää merkittävästi erilaisilla hoidoilla, ja silmien hoitaminen vaatii sitoutumista. Palkintona kirkkaampi katse ja vähemmän ärsyyntyneet silmät!

Satu Järvinen, optometristi, kliinisen optometrian maisteri

Aiheeseen liittyviä juttuja