Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko

Nivelrikko on paljon sairauspoissaoloja aiheuttava tuki- ja liikuntaelin-sairaus. Suomessa polven nivelrikko on kolmanneksi yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Ylipäätään tuki-ja liikuntaelinsairaudet ovat uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin syy varsinkin yli 60-vuotiaiden ikäryhmissä.

Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko | Terveys | Kotiseutulainen

Valtakunnallinen Nivelterveysviikko järjestetään tänä vuonna 17.–23.4.2023. Viikon teemana tänä vuonna on Vertaisuudesta voimaa. Kaikki Suomen Nivelyhdistysten paikalliset nivelpiirit tarjoavat toiminnallaan vertaistukea. Vertaistuen merkitys on tärkeä nivelsairauksista kärsiville. Nivelpiireissä jaetaan tietoa nivelsairauksista, niiden ehkäisystä ja sairauden kanssa elämisestä. Nivelterveysviikon tavoitteena on myös nostaa nivelsairauksien vaikutuksia yksilö- ja yhteiskuntatasolla. Suomessa polven nivelrikko on laskettu aiheuttavan vuosittain yli miljardin euron kustannukset.  

Yleisin niveltautimme

Nivelrikko eli artroosi on yleisin niveltautimme. Se liittyy lähes aina ikääntymiseen tullen lähes kaikille. Useimmiten siitä ei olesuurta haittaa. Myös aikaisemmat sairaudet tai vammat saattavat aiheuttaa nivelrikkoa. Kun nivelrikko aiheuttaa haittaavia oireita, niveltä liikuteltaessa tuntuvaa kipua ja nivelten toiminnan rajoituksia, voidaan puhua varsinaisesta nivelsairaudesta.Nivelrikossa nivelrusto rappeutuu, nivelvälit kaventuvat ja nivelet kipeyvät. Nivelrikon merkittävimmät seuraukset ovat toimintakyvyn ja elämänlaadunheikkeneminen. 

Riskitekijöitä useita

Nivelrikkoon pyritään vaikuttamaan ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä, lääkkeillä, fysioterapialla, niveltä säästävillä leikkauksilla ja tekonivelleikkauksilla. Usein nivelrikko on yhteydessä paitsi ikääntymiseen, erityisesti ylipainoon, varsinkin polvien nivelrikoissa. Naisilla nivelrikkoa esiintyy miehiä enemmän, erityisesti polvissa ja käsissä. Riskitekijöinä nivelrikkoon sairastumiselle ovat myös perinnölliset tekijät, aineenvaihdunnan sairaudet, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöt, aiemmat nivelvammat ja nivelen rakennevammat sekä nivelen yliliikkuvuus, toistuva kuormittava työ ja rankka urheilu. Esimerkiksi maanviljelijöillä esiintyy keskimääräistä enemmän nivelrikkoa, samoin painonnostajilla ja jalkapalloilijoilla. Tupakointi ehdottomasti altistaa nivelrikolle ja pahentaa sitä kuten reumaakin.

Kivun kanssa elämistä

Nivelrikon hoidoksi sopii lepo, liikunta ja laihdutus, mutta käytettyjä ovat myös luontaistuotteet, liikehoito, lääkkeet ja leikkaus. Puhutaankin nivelrikon 7 ällän ohjelmasta. Niveliä pystyy jumppaamalla vahvistamaan ja siten kestämään kuormitusta paremmin. Kivun hallinnassa henkinen hyvinvointi on tärkeää. Vertaistuki auttaa, samoin itselleen tärkeiden ja mieleisten asioiden tekeminen.

Lisää nivelrikosta: Suomen Nivelyhdistys ry www.nivel.fi sekä Nivelrikko-opas www.nivelopas.fi

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja