Piilolinssit kesän viettoon

Jos olet unelmoinut silmälasittomasta kesästä, niin se on mahdollista toteuttaa piilolinsseillä. Sillä piilolinssit mahdollistavat terävämmän ja laajemman näkökentän kuin silmälasit. Tämä tekee esimerkiksi urheilusta, autoilusta ja työnteosta helpompaa ja mukavampaa. Kesän juhliinkin voisi olla mukavampaa osallistua ilman rajaavia laseja ja sävähdyttää vaikkapa värillisillä piilolinsseillä! Piilolinssit antavat mahdollisuuden olla liikkeellä vapaammin, eikä tarvitse huolehtia silmälasien hajoamisesta tai katoamisesta. 

Piilolinssit kesän viettoon | Terveys | Kotiseutulainen

Piilolinssit tarjoavat monipuoliset vaihtoehdot näkökorjaukseen. Piilolinssejä löytyy plus-, miinus-, ja hajataittovoimakkuuksilla. Ikänäköäkin voidaan korjata piilolinsseillä, eli jos et näe lähelle, niin ratkaisuna ovat monitehoiset piilolinssit. Yhteenvetona voidaan todeta, että piilolinssit voivat helpottaa arkea monella eri tavalla antaen käyttäjälle paremman näkökokemuksen ja lisäämällä mukavuutta päivittäisessä elämässä.

Piilolinssejä voidaan käyttää näönkorjaamisen lisäksi myös terapeuttisena linssinä kuivasilmäisyyden hoidossa. Tällöin valitaan sopiva materiaali yötäpäivää käyttöön. Muutoin pehmeitä piilolinssejä voidaan käyttää päivittäis-, viikko-, kuukausi- ja pitkäaikaisessa käytössä materiaalin mukaan. Miinusnäkemisen kehittymisen hidastamiseen on kehitetty sekä pehmeä kertakäyttöinen piilolinssi, että kova yöllä pidettävä ortho-k linssi. Tavoitteena on pysäyttää miinuksen lisääntyminen ja siten ehkäistä myöhemmässä vaiheessa mahdollisten silmäsairauksien kehittyminen.

Kova piilolinssi mahdollistaa erilaisten silmäsairauksien aiheuttamien näkemisen ongelmien korjaamisen. Tällöin puhutaan erityispiilolinsseistä.

Jos innostuit miettimään piilolinssien hankkimista, niin varaa aika piilolinssejä sovittavalle optikolle. Optikko tekee näöntutkimuksen ja varmistaa piilolinssien sopivuuden mikroskooppi tutkimuksella. Sen jälkeen optikko määrittelee sinulle sopivat linssit ottaen huomioon silmäsi tarpeet ja mahdolliset näköongelmat. Hän opastaa piilolinssien käytön ja puhdistuksen, sekä määrittelee kontrollikäynnit. On tärkeää noudattaa optikon antamia ohjeita ja opetella oikeaoppinen piilolinssien käyttö ja huolto. Vapaudu kesän viettoon ilman laseja!

Satu Järvinen, kliinisen optometrian maisteri

Aiheeseen liittyviä juttuja