Pienin muutoksin pitkäjänteisesti onnistut pysyvästi

− Mene peilin eteen ja kysy itseltäsi lempeästi, miksi en välitä itsestäni niin paljon, että söisin terveellisesti. Suolisto on meidän toiset aivot. Kroppa ei voi hyvin eikä mieli.
Näin neuvoo loimaalainen diplomiravintoneuvoja Mervi Sairanen ihmisiä, jotka pohtivat laihduttamista.

Pienin muutoksin pitkäjänteisesti onnistut pysyvästi | Terveys | Kotiseutulainen

Diplomiravintoneuvoja Mervi Sairanen kehottaa syömään hedelmiä. Omena päivässä pitää lääkärin loitolla onkin vanha sanonta.

− Mieluimmin puhun kokonaisvaltaisesta elämäntapamuutoksesta, en mistään dieeteistä, Sairanen korostaa.

Ennen kuin kannattaa aloittaa elämäntapamuutos, on kartoitettava syyt, miksi olen syönyt väärin. Tähän löytyy erilaisia, usein psyykkisiä, syitä.

Sairanen on pitänyt laihdutusryhmiä. Lisäksi hänellä on yksittäisiä asiakkaita.

− Ensimmäisellä tapaamisella kartoitamme syyt, miksi ihminen on syönyt väärin ja lihonut.  Jos ylipainoa on todella paljon, ohjaan asiakkaan ensin lääkärin luokse, Sairanen sanoo.

Tahto ja tunne ovat tärkeimmät tekijät

Ravitsemustiedosta ei ole puutetta vaan tahdosta. Täytyy löytää sellainen tahto- ja tunnetila, jotta pystyy aloittamaan kokonaisvaltaisen ja pitkäjänteisen elämäntapamuutoksen, Sairanen korostaa.

Puoli kiloa tai korkeintaan kilo viikossa on sopiva painonpudotus, joka on terveellistä elimistölle eivätkä kilot tule takaisin. Siihen vaikuttaa kuinka paljon on ylipainoa.

− Ei kukaan ole kuukaudessa eikä kahdessa lihonutkaan, niin ei voi odottaa yhtä nopeaa painonpudotusta.

Sairanen neuvoo pieniin muutoksiin ruokailutottumuksissa. Samoin alussa kannattaa pitää rehellisesti juoma- ja ruokapäiväkirjaa. Näin näkee, mitä suuhunsa laittaa.

− Juoma- ja ruokapäiväkirjoissa on oltava rehellinen. Et tee niitä minulle, vaan itsellesi, jota ei kannata huijata.

Kun alkaa syödä oikeaoppisesti, keho ja mieli paranevat sekä fyysinen energia lisääntyy.

Valkoista sokeria ja vehnäjauhoja sekä kovia rasvoja pitää välttää, sillä elimistö ei tarvitse niitä.

On syötävä säännöllisesti ja juotava vettä tarpeeksi

Sen sijaan antioksidantit, proteiini sekä hyvät hiilihydraatit ja rasvat ovat tarpeen, jotta keho voi hyvin. Samoin säännöllinen ateriarytmi: aamiainen, lounas, päivällinen ja  tarpeen mukaan yksi tai kaksi välipalaa. 3–5 tunnin välein.

Vaikka on aloittanut oikeaoppisen ruokailun, silti voi joskus herkutella. Ei kenenkään juhlissa kannata laihduttaa, sillä kukaan ei ole juhlaruuilla lihonutkaan.

 Arkiruokailu ja oikea ateriarytmi ovat avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kun noudattaa oikeaa ateriarytmiä, turhat, lihottavat välipalat jäävät pois.

Samoin pitää muistaa juoda tarpeeksi vettä. Ainakin puolitoista litraa päivässä pienin kulauksin. Jos tekee raskasta fyysistä työtä tai liikkuu paljon, silloin vettä kuluu enemmän.

− Karamellit, virvoitusjuomat, jäätelö ja valkoinen leipä. Ne ovat useiden paheita ja näitä kannattaa välttää. Sen sijaan kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta löytää terveellistä suuhun pantavaa.

Ensimmäinen tapaaminen on tärkein onnistumisessa

Yksilöasiakkaita Sairanen tapaa asiakkaan toiveen mukaan. Joitakin pari, kolme kertaa, toisia puolentoista vuoden ajankin. Usea yksilöasiakas on onnistunut pudottamaan painoaan ja päässyt tavoitepainoonsa.

Sairanen sanoo, ettei hän ole personal trainer. Hän opastaa kuinka syödään oikein, jotta pysytään terveenä, ja ennalta ehkäistään sairauksia. 

− Jos on krooninen sairaus, ohjeistan kuinka vointia voi kohentaa. Aina kerron liikunnan ja riittävän unen tärkeydestä. Kuljen asiakkaan rinnalla. Soitellaan ja viestitellään. Tsemppaan ja neuvon asiakasta.

Hän sanoo, että ensimmäinen tapaaminen on ratkaiseva.

− Silloin selviää kohtaavatko kemiamme. Olen saanut palautetta, että minulla on kyky kuunnella asiakasta ja asettua hänen asemaansa.

Terveyttä on parempi hoitaa oikeaoppisella ruualla kuin lääkkeillä. 

− Rakasta itsesi armollisesti terveeksi pitkäjänteisesti oikeaoppisella ruualla ja liikunnalla, on Sairasen neuvonnan ydin-asia.

Teksti ja kuvat: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja