Tammelan kansallispuistot houkuttelevat retkeilemään myös talvella  

Luonnossa liikkuminen on mukavaa myös talvella ja tututkin maisemat näyttäytyvät erilaisina lumipeitteessä tai hämärässä. Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoissa on hyvät retkeilymahdollisuudet myös talvikuukausina! 

Tammelan kansallispuistot houkuttelevat retkeilemään myös talvella   | Luonto | Kotiseutulainen

Talven retkillä on tärkeää pysyä lämpimänä. Retkeilijän kannattaa kiinnittää huomiota kerrospukeutumiseen sekä kenkiin. Kulkeminen hangessa, liukkaiksi tallatuilla poluilla tai lumettomilla märillä pitkospuilla vaatii paitsi tasapainoa, myös pitävät jalkineet. Eväiden lisäksi mukaan kannattaa pakata paperinen kartta ja kompassi, sillä pakkanen saattaa hyydyttää puhelimen akun. Myös juomavesi kannattaa tuoda kotoa, sillä kaivojen pumput voivat olla jäässä talvella. Lyhyt valoisa aika tuo oman mausteensa retkeilyyn, mutta hämäränä talvipäivänä otsalamppu voi olla jännittävä varuste etenkin lapsille. Hyviä muistoja jää varmasti myös talvisen nuotion ääreltä. 

Jos eteläiseen Suomeen saadaan tarpeeksi paksu ja pysyvä lumipeite, kannattaa suunnata hiihtoretkelle Torronsuolle. Torro Seuran ylläpitämät ladut ovat taatusti tasaiset ja sopivat koko perheelle. Jos ladulla hiihto ei innosta, Torronsuon luonnosta voi nauttia myös lumikengillä tai metsäsuksilla latu-urien ulkopuolella. Ajankohtaisin tieto latutilanteesta, latukahvilasta sekä latukartta on nähtävissä Torro Seuran Facebook-sivulla (ei vaadi kirjautumista). 

Jos lunta ei riitä laduiksi asti, voi suomaisemaan tutustua esimerkiksi lyhyitä esteettömiä reittejä pitkin. Polkuja ja näkötornia ei kuitenkaan huolleta talvella, joten varovaisuus ja pitäväpohjaiset jalkineet ovat tarpeen. Erityisesti pitkospuut voivat olla liukkaat. Kiljamon taukopaikka palvelurakenteineen huolletaan talvisin säännöllisesti. Kiljamolta varastetaan usein kirves, joten retkikirves kannattaa pitää mukana. 

Torronsuon kansallispuiston Kiljamon ja Pehkun pysäköintialueilla on talvikunnossapito. Suosittelemme jälkimmäisen käyttöä erityisesti ruuhkaisina talviviikonloppuina. Pehkun pysäköintialueen osoite on Somerontie 840, Tammela.  

Kesäisin Liesjärven kansallispuiston sydän on Korteniemen perinnetila. Vilkkaan kesän jälkeen Korteniemi on sulkenut ovensa, mutta tupa avataan vielä 20.12. Jo perinteeksi muodostuneessa tapahtumassa rauhoitutaan joulun tunnelmaan tuvan pihapiirin pimeydessä. Talvella Korteniemen ollessa suljettuna malttaa kansallispuistoa tutkailla paremmin muiltakin kulmilta. Torronsuon tapaan Liesjärven reiteilläkään ei ole talvikunnossapitoa, mutta taukopaikkoja huolletaan myös talvella.   

Liesjärven kansallispuistossa ei aurata Sikomäen pysäköintialuetta eikä Tittilammin keittokatokselle, Kaksvetisen kodalle ja Peukalolammin laavulle vieviä teitä. Puiston muilla pysäköintialueilla (Pirttilahti, Peukalolamminkangas, Kopinlahti, Lehdos sekä Korteniemi) on talvikunnossapito.  

Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät tarjoavat kansallispuistoissa erilaisia palveluja, esimerkiksi opastettuja retkiä ja välinevuokrausta. Nämä palvelut ja kansallispuistojen ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkastaa Luontoon.fi-sivustolta. 

Metsähallituksen Luontopalvelujen väki toivottaa mukavia ja rentouttavia talvisia retkiä! 

Aiheeseen liittyviä juttuja