Mari toivottaa tervetulleeksi

Mari Noromies-Wahl on Forssan seudun matkailun kasvot. Hän on tehnyt vuosia töitä seudun matkailun edistämiseksi. Hänelle tärkeää on hyvä asiakaspalvelu – olipa matkailija yksin tai kysymyksessä 50 hengen bussilastillinen.

Mari toivottaa tervetulleeksi | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Asuinkunta: Forssa
Koulutus: Iteronomi, Porvoo matkailualan oppilaitos sekä työhön liittyviä lisäkoulutuksia
Työpaikka ja titteli: Forssan Yrityskehitys Oy, matkailukoordinaattori
Ikä: 52
Perhesuhteet: Naimisissa. Aviomies Rami, tytär Vilja-Maria (14) ja bonuspojat Patrik (25) ja Roni (29)

Mitä kaikkea kuuluu työtehtäviisi? 

− Työtehtäväni ovat laajat, mutta yleisesti ne sisältävät erilaisia toimenpiteitä liittyen Forssan seudun matkailupalveluiden neuvonta- ja koordinointipalveihin. Asiakaspalvelu on konkreettista aina puhelintiedusteluista esitteiden lähettämiseen. Palvelen paikallisena asiantuntijana/tietolähteenä yksityisasiakkaiden lisäksi mm. ryhmäretkeläisiä, liikennöitsijöitä ja yrityksiä, jotka suunnittelevat vierailua Forssan seudulle.

Markkinointitoimenpiteiden pohjalle kokoan ympärivuoden erilaista taustatietoa ja ylläpidän seudullista Visit Forssaregion -sivustoa. Myös Visit Forssaregion -somekanavat ovat vastuullani ja siinä työssä on ollut loistavana apuna matkailun digiloikka -hanke ja Paula Vigilant

Silti perinteiselle seudun matkailuesitteelle on edelleen kysyntää ja toteutan vuosittain julkaistavan Matkailijan Oppaan yhdessä yrittäjien, kuntien ja mainostoimiston kanssa. 

Käyn myös esittelemässä seudun palveluja erilaisissa matkailun markkinointi- ja myyntitilaisuuksissa. Viime vuosina perinteinen matkailun lehti-ilmoittelua on korvattu kaupallisella vaikuttajamarkkinoinnilla eli rakennettu teemoitettuja vierailuja erilaisten digivaikuttajien kanssa.

Pyrin edistämään yrittäjien matkailupalveluiden löydettävyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Moderoin eli hallinnoin Forssan seudun elämysten Doerz -verkkokauppa-alustaa, aktivoin yrittäjiä mukaan kansainvälisille tuotetietokantoihin ja Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -vastuullisuuspolulle. 

Yhdessä Hämeenlinnan ja Riihimäen kollegoiden kanssa tuotamme seutukunnittain sisältöä erilaisiin Suomea esitteleviin julkaisuihin ulkomaille ja suunnittelen ja emännöin mm. ulkomailta saapuvia matkanjärjestäjä- ja mediavierailuja. 

Olen myös aktiivisesti mukana maakunnallisessa matkailun kehittämisessä toteuttaen muutamien vuosien välein erilaisia matkailuhankkeita sekä edustaen Forssan seutua myös ylimaakunnallisissa verkostoissa.

Minkälaisilla käytännön toimenpiteillä voit edistää matkailua seutukunnalla?

− Asiakaspalvelussa pyrin pääsääntöisesti ratkaisemaan aina asiakkaan ongelman ja vastaamaan tarpeeseen. Käytännössä hyödynnän omaa osaamistani seudun matkailupalveluista erilaisille kohderyhmille ja pyrin tiedottamaan niistä palveluista myös laajemmalle yleisölle erilaisissa kanavissa ja tapahtumissa.

Merkittävässä osassa on myös erilaiset kehittämistoimenpiteet, jotka liittyvät vahvasti matkailutoimijoiden valmiuksien parantamiseen. Näitä ovat mm. koulutukset ja valmennukset, tiedonvälitys ja verkostotapaamiset. Näissä on isona apuna erilaiset matkailun hankkeet, joita joko itse toteutan tai olen mukana toteuttamassa.  Istun myös pöydissä, joissa mietitään ratkaisuja alan yleisiin haasteisiin esim. työvoiman saatavuuteen, mutta myös mahdollisuuksiin kuten digitalisaatioon, vastuullisuuteen sekä kansainvälistymiseen. Näissä kehitettävissä asioissa meillä onkin vahva yhteistyö Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kollegoiden kanssa. Esimerkkinä voisi mainita Forssan seudun mukanaolon Visit Finlandin Lakeland-suuralueyhteistyössä, jossa käytännön tehtäviini kuuluu Forssan seudulle saapuvien ulkomaisten matkanjärjestäjien ja median vierailut sekä sisällöntuotanto erilaisiin kanaviin.

Mikä on työssäsi parasta, mikä haastavinta?

− Parasta on aina hyvä asiakaspalaute. Jos se liittyy omaan tekemiseeni niin hienoa, mutta iloitsen aina, kun kuulen kohteistamme positiivisia kokemuksia.
Haastavinta on resurssit liittyen talouteen ja omaan ajankäyttöön.

Kuinka suuri prosenttiosuus työstäsi on kiireen sävyttämää?

− Arvioisin, että noin 50%. Päivät ovat aina erilaisia ja etukäteen suunnitellut työt saattavat jäädä muiden kiireellisten hommien alle. Myönnetään, että parina viime vuonna päivät ovat venyneet usein pitkiksikin. Mutta kiire myös ruokkii minua tehokkuuteen.  

Minkälainen on tiimi, jossa työskentelet vai teetkö töitä yksin?

− Käytännössä teen työtäni yksin. Viimeisen 1,5 vuoden ajan olen saanut apua Vigilantin Paulasta, joka on ottanut hoitaakseen matkailun digikanavat. On syytä tiedostaa, että nämä nopeiden ja interaktiivisten digityökalujen käyttö vaatii opettelua ja myös aikaa sisällöntuotantoon. Paula onkin osaava ja innostunut. Voimme keskenämme myös peilata omaa tekemistämme puolin sun toisin. Meillä on muutenkin Forssan Yrityskehityksessä mahtava porukka, joka koostuu erilaisten palvelujen taitajista. Itselleni esimerkiksi hankehallinnointi tuottaa joskus päänvaivaa ja silloin neuvot ovat aina lähellä.

Miten Sinä lisäisit kotikuntasi ja koko seudun vetovoimaisuutta, jos saisit vapaasti valita ja päättää toimenpiteet?

− Haluaisin lisätä viipymää. Tuotteistaisin entistä vahvemmin esimerkiksi tapahtumia ja paikalliskulttuuria osaksi majoituspalveluita, jolloin saisimme seudulle enemmän yöpymisiä ja sitä kautta kasvatettua matkailutuloa. Tuotteistuksessa toivoisinkin yrittäjiltä enemmän erottautumista, mielikuvitusta ja heittäytymistä. Nämä ovat kuitenkin asioita, joihin voin vain kannustaa, mutta itse toteutus on yrittäjillä. Kasvattaisin myös seutukunnan matkailun resursseja niin, että markkinoinnin toimenpiteitä voitaisiin toteuttaa tehokkaammin, laadukkaammin ja pitkäjänteisemmin. Haluaisin myös lisätä paikallisten asukkaiden positiivisuutta ja ylpeyttä omasta kotiseudustaan, joka erilaisten tekojen ja viestien kautta kulkeutuisi myös laajemmin.   

Toki rautatieyhteys Forssan keskustaan, julkinen liikenne kansallispuistoihin ja suorat, useita kertoja päivässä saapuvat linja-autovuorot Tampereelta, eivät olisi pahitteeksi.

Toki meillä voisi olla myös jokiristeilyjä, sisähuvipuisto, keskiaikainen linna, kokous- ja kongressikeskus ja Ikea…

Miten hyvin Sinun mielestäsi seutukunnan matkailukohteet ja yritykset tunnetaan Suomessa tai niissä maissa, josta Suomeen turisteja tulee?

− Suomi on niin pieni ja vähäväkinen maa, että suomalaiset osaavat kyllä laittaa Forssan ja seutukunnan Suomen kartalle. Useilla on jokin kiinnekohta seutuun, joka voi liittyä  nuoruuden tuttavaan tai harrastuksiin, työhön tai sukulaisuuteen. Valitettavan vähän itse kohteita kuitenkaan tiedetään ja moni kertoo esimerkiksi ajaneensa vain valtateitä ohitse. 

Yleisellä tasolla meiltä tunnetaan kansallispuistot ja Eerikkilä. Myös Pilvenmäen ravikeskus ja Ypäjän Hevosopisto ovat tiedossa. Joskus on saatettu käydä myös Vesihelmessä. Ulkomailla Forssan seutua ei tunneta eikä ulkomaan markkinointia kannata yksin tehdäkään. Olemme osa Järvi-Suomea (Lakeland Finland) ja toteutamme valikoituja toimenpiteitä Japaniin ja Saksaan yhdessä Tampereen, Jyväskylän, Lahden ja muun Hämeen kanssa. Se, että sijaitsemme 100 kilometrin etäisyydellä Helsingistä on iso mahdollisuus.  

Toimiiko matkailurytittäjien yhteistyö hyvin vai näetkö siinä kehitettävää?

− Mielestäni erityisesti Forssan seudulla on aivan harvinaisen hyvä yhteishenki matkailuyrittäjien kesken. Ihmiset tuntevat toisensa ja ainakin omat lähipalvelunsa. Kun yhdessä käymme vaikka messuilla, silloin esitellään niin omat kuin naapurinkin palvelut. Yhteisissä tapaamisissa löytyy usein uusia kontakteja ja parhaimmillaan ne poikivat molempia tahoja hyödyttäviä toimintatapoja. Yhteistyössä on voimaa, joten sitä kannattaa aina kehittää.

Miltä vaikuttaa Sinun näkökulmastasi seutukunnan matkailu, onko kasvamassa, kehittymässä vai onko korona tms. leikannut palveluja?

− Korona ei, yllättävää kyllä, vähentänyt palveluitamme. Toiset yrittäjät hyödynsivät taukoa mm. omaan kouluttautumiseen ja yrityksen kehittämiseen, mihin ei välttämättä normaaliarjessa ollut aikaa. Itselläni on vakaa luotto, että seutukunnan matkailu kehittyy ja kasvaa koko ajan. Muuten oma työkään ei olisi motivoivaa. Alalle on tullut myös seudullemme uusia yrityksiä.

Kun suosittelet seutua matkailijalle, niin mitkä asiat nostat kärkeen – sanotaan vaikka kolmen kärkeen?

− Keskustelun pohjana on aina asiakkaan tarve ja kiinnostus, joten kolmen kärkeä on viidestä kunnasta hankala nostaa.  Jos kohteita tiedustelisi kesällä seudulle saapuva lapsiperhe; kotieläimet (Elonkierto, Vekkilä, Korteniemi), Jokioisten museorautatie ja Kehräämön miljöö palveluineen. Jos tiedustelija olisi naisporukka; kädentaidot, kulttuuri (näyttelyt, kesäteatterit) ja ruoka. Jos tiedustelu tulisi luontoliikkujalta; kansallispuistot/retkeilyreitit, opastetut luontopalvelut ja Eerikkilä. Nuoret aikuiset; luontoelämykset, käsillä tekeminen ja saunat. Lista on loputon.

Mitä palveluja itse lisäisit, jos asia olisi vallassasi?

− Seudullamme on paljon erinomaista matkailutarjontaa. Mielestäni täältä löytyy lähes kaikkia mitä puitteet mahdollistavat. Kalastus- ja metsästysmatkailua meillä ei ole. Meillä ei ole myöskään luksusmatkailutuotteita, joille tuntuu nyt löytyvän kansanvälistä kysyntää. En haikaile tänne kuitenkaan moottorikelkkoja enkä muutakaan mihin ei ole realistisia mahdollisuuksia.

Mikä olisi Sinun lempikohteesi? 

− Minun lempikohteeni on oma mökki Tammelan Pyhäjärven rannassa, jossa lomalla pyrin osittain jopa irtautumaan ympäristön matkailupalveluilta. On kuitenkin joitakin kohteita, joissa perheen kanssa käydään joka kesä. Seudun kesäteatterit pyrin kiertämään ja Lapista saapuvalle ystäväperheellemme suunnittelen vuosittain aina uutta yllätysohjelmaa; autosuunnistusta Forssassa, Luontomuseota, melontaa, minigolffia, pakohuonepeliä, Saaren kansanpuistossa kahvittelua jne. Tänä kesänä suunnitelmissa on Elonkierto, Ypäjän Hevosopisto, Loimijoki Golf. Tutkin myös kuntien tapahtumakalentereita, kun vierailun ajankohta heinäkuussa varmistuu.   

Mari toivottaa tervetulleeksi | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Mikä olisi Sinun oma unelmalomasi. Mitä kaikkea se sisältäisi?

− Unelmalomani sisältää perheen ja ystäviä, pientä aktiviteettia, aurinkoa, hyvää ruokaa, ja paljon unta.  Ei mitään kummoisempaa. Ja kesälomani vietän aina Suomessa, jolloin siihen kuuluu lisäksi myös vesistö ja rantasauna.

Mitä harrastat erityisesti kesäisin?

− Kesäisin vapaa-aikani kuluu joko pesäpallokentän laidalla tai mökillä. Tytär on pesäpallossa aktiivipelaaja ja isänsä vielä valmentaa, joten äidin roolina on olla kioskissa, lipunmyynnissä, katsomossa kannustamassa tai muuten talkoilemassa. Toinen bonuspojista pelaa superpesistä Kouvolassa, joten myös hänen pelinsä seurataan aina ja yleensä etänä TV-ruudulta. Mökkimme on käytössä ainoastaan kesällä, joten siellä pyritään viettämään mahdollisimman paljon aikaa. Ja hommathan eivät koskaan siellä lopu. Kesälomalla koitan myös lukea niin paljon kuin mahdollista, koska normaaliarkena siihen ei oikein jää aikaa. Äänikirjat ovatkin aivan loistava keksintö.

Oletko auringonottaja vai asetutko mieluummin varjon puolelle?

− Olen aina ollut auringonottaja, mutta vanhemmiten myös varjo vetää puoleensa.

Tykkäätkö grillaamisesta ja mikä on pravuurisi – vai nautitko mieluummin toisen valmistamista herkuista?

− Mielestäni grillata voisi vaikka ympäri vuoden. En ole siinä expertti, joten aina toisten grillaamat herkut maistuu. Enkä välitä perinteisistä porsaanleikkeistä. Joko nautaa tai hyviä makkaroita. Kanan grillaamisessa olen hieman arka. Omat pravuurini ovat erilaiset nyytit, joihin laitetaan kasviksia tai perunaa erilaisilla mausteilla. Tänä kesänä on tavoitteena saada isäntä perkuuhommiin, jos Pyhäjärvi soisi kuhiaan ja ahveniaan.

Mari toivottaa tervetulleeksi | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Miten palaudut pitkästä työvuodesta?

−Työvuoden nollaan kuitenkin käytännössä vasta syksyllä parin viikon ulkomaanreissulla, jossa nukun todella paljon (myös päivisin rannalla) ja nautin vielä kerran meren ja auringon lämmöstä ennen alkavaa talvea sekä syön joka päivä jonkun toisen tekemää ruokaa. Työpuhelut saan lomalla siirrettyä toisaalle, mutta s-postit tulee tarkastettua parin päivän välein.

Kuvissa Mari lempikesäpuuhissaan: Lippakioskilla jätskillä, tyttären kanssa Vatikaanissa, purjehdusreissulla ja oman mökin saunalla.

Aiheeseen liittyviä juttuja