Parasta työssä on ihmisten antama palaute

Kotiseutulaisen vieraana Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Paija.

Parasta työssä on ihmisten antama palaute | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Päivi Paija

Ikä: 57 vuotta

Perhesuhteet: naimisissa Markku Paijan kanssa, kolme aikuista lasta, neljä lastenlasta

Asuinkunta: Ypäjä

Mikä on virkanimikkeesi ja mitä kaikkea tehtäviisi kuuluu? 

Vapaa-aikasihteeri, vastaan Tammelan kunnan nuorisopalveluista sekä kulttuuripalveluista.

Nuorisopalveluissa olen esimiehenä  kahdelle nuorisotyöntekijälle sekä yhdelle etsivälle nuorisotyöntekijälle. Vastaan nuorisopalveluiden rekryistä ja siihen liittyvistä palkka-asioista. Nuorisopalveluiden kehittäminen ja hallinnolliset työt mm. avustukset, nuorten kesätyöllistäminen kuuluvat myös työhöni.

Kulttuuripalveluissa teen kaiken mahdollisen, mitä kuuluu kulttuuritoimintaan. Eli olen tapahtumatuottaja, hoidan yhdistysyhteistyötä, hoidan hallinnon mm. asioiden valmistelun lautakunnalle sekä avustukset ym. 

Tärkeitä työtehtäviä ovat myös kulttuurikasvatussuunnitelmasta vastaaminen ja tapahtumista tiedottaminen. Kokoan Yrittäjien kanssa Tammelassa tapahtuu -julkaisua vuosittain.

Miten tulit tähän työhön, mitä teit aiemmin ja mikä tehtävässä houkutteli niin, että päätit hakea? Kuinka kauan olet ollut tehtävässäsi?

Olen  hoitanut nuoriso- ja kulttuuripalveluita Tammelassa vuodesta 2003, jolloin minut valittiin vapaa-aikasihteerin virkaan. Sitä ennen olin 17 vuotta Ypäjällä hoitaen vapaa-aikapalveluita, nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-asioita. Minulla on kulttuurituottajan koulutus, joten Tammela kulttuuripitäjänä kiinnosti, jolloin hakeuduin Tammelaan. Ensi vuonna tulee 20 vuotta Tammelan kunnan palveluksessa!

Minkälaiset asiat työssäsi vievät eniten aikaa?

Eniten aikaa vievät nuorisopalveluiden puolella tuntityöntekijöiden rekrytointi ja palkkahallinto. Kulttuuripuolella tapahtumista sopimiset ja yhteistyö eri tahojen kanssa.

Mikä on työssäsi parasta ja mikä haastavinta? Mikä aiheuttaa eniten huolta? Mikä antaa onnistumisen tunteen?

Parasta työssäni on ihmisten antama positiivinen palaute. Usein palautteessa tulee myös ideoita kehittämisestä. Otan sen mielelläni vastaan. Pyrin parantamaan palveluita. Huolta aiheuttaa  tällä hetkellä nuoret ja heidän tulevaisuutensa. Nuorille tarjottava tuen tarve lisääntyy myös nuorisopalveluissa. Miten pystymme vastaamaan tähän. Onnistumisen  tunteen saan kun esim. konsertin jälkeen minulle tullaan sanomaan kädestä pitäen Kiitos!

Ovatko työpäiväsi pitkiä? 

Silloin teen pitkiä päiviä, kun on jokin määräaika, milloin asiat pitää saada eteenpäin. Työhöni kuuluu myös ilta- ja viikonlopputöitä. Osaan pitää aina välillä myös lomaa, jotta jaksan työssäni.

Tammelan kunta täyttää pyöreitä vuosia. Oletko mukana valmistelemassa juhlavuotta?

Tammelassa juhlitaan ensi vuonna 600 vuotta, yhdessä kunnan, seurakunnan ja muiden toimijoiden kanssa. Kunnan ja seurakunnan edustajat ovat muodostaneet juhlatoimikunnan, jonka sihteerinä toimin. Nyt loppuvuodesta kootaan ohjelmat, joten kiireistä tulee olemaan loppuvuodesta. Ensi vuodelle toivottavasti saan apua määräaikaisista toimijoista.

Mitä muita tulevia tapahtumia haluaisit nostaa esille? 

Juhlavuonna  pyrimme tuomaan esille seutukunnan ja Tammelan  historiaa mm. luentojen, kulttuuriretkien ja kulttuurikävelyiden muodossa. Lisäksi tulee muutama isompi yleisötapahtuma. Syyskuun viimeisenä viikonloppuna 2023 tulee olemaan juhlaviikonloppu, jolloin ovat Mikaelin tapahtuma, juhlakirjan julkaisu sekä juhlajumalanpalvelus.

Onko Tammelassa paljon vuosittaisia tai muita säännöllisiä tapahtumia, jotka työllistävät Sinua?

Pyrin järjestämään kunnassa konsertteja noin 4-5 kappaletta, riippuen tietysti siitä jos alueella on jo muuta tarjontaa. Kulttuurikävelyitä järjestän myös 5-6 kappaletta. Yhteistyötä teen myös Korteniemen perinnetilan kanssa tapahtumien järjestämisestä. Eniten minua työllistää kesällä Tammelan Kirppiskierros, jossa on mukana yli 70 toimijaa.

Mitä ajattelet kuntalaisten odottavan kunnan vapaa-ajan palveluilta tällä hetkellä?

Tulevaisuudessa kuntaan jää, ensi vuoden alusta lähtien, sivistyspalvelut, joihin myös vapaa-ajan palvelut kuuluvat. Tammelassa panostetaan kuntalaisten hyvinvointiin, jota myös nuoriso-ja kulttuuripalvelut edistävät. Kuntalaiset odottavat monipuolisia ja aktivoivia palvelumuotoja hyvinvoinnin toteutukseen.

Miten kuntien tiukka/tiukkeneva talous näkyy Sinun työssäsi?

Tällä hetkellä taloudessa on suvantovaihe, mutta tulevaisuudessa varmasti  tarvitaan  perusteluja määrärahoista, mitkä toimintamuodot lisäävät hyvinvointia kunnassa.

Onko ihmisten aktiivisuus samanlaista kuin ennen? 
Järjestän yhdistysiltoja ja olen mukana kunnan ja yhdistyksen välisissä palavereissa, missä käydään lävitse ajankohtaisia asioita. Koronan jälkeen on ollut vähemmän  väkeä tilaisuuksissa ja monissa yhdistyksissä ovat vaihtuneet henkilöt.

Mitä Sinä harrastat tai teet työsi vastapainoksi?

Harrastan liikuntaa, suunnistusta sekä kulttuuria, järjestötyötä ja matkailua. Olen puheenjohtajana kahdessa yhdistyksessä, Jokioisten Karjalaisseurassa sekä Lounais- Hämeen Rastissa.

Kun olet vapaalla, osallistutko vapaa-ajallasi kunnan järjestämiin rientoihin? 

Kun olen vapaalla, niin lähden usein matkalle kotimaahan tai ulkomaille tai liikun kotiympäristössä. Liikkuminen metsässä on parasta!

terveisin, Päivi

Aiheeseen liittyviä juttuja