”Haluan muuttaa stereotyyppistä kuvaa perinteisestä siivoojasta ja siivoustyöstä”

Jaana Harju on yksi Amazing Cleaneri –kilpailun finalisteista. Hän aloitti siivousalalla työskentelyn 15-vuotiaana kesätöissä ja nyt hänellä on oma alan yritys.

”Haluan muuttaa stereotyyppistä kuvaa perinteisestä siivoojasta ja siivoustyöstä” | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Jaana Harju

Ikä: 51 v.

Asuinkunta: Jokioinen

Koulutus/ammatti: Toimitilahuoltaja / yrittäjä

Millainen yritys Sinulla on?

− Jamske Oy Siivouspalvelut on perustettu 9.6.2015, eli 8 vuotta tulee täyteen kuukauden päästä. Jamske Oy:ltä saa siivouspalvelut joka tarpeeseen niin kotitalouksille kuin yrityksillekin. Teemme myös tyhjennyksiä, raivauksia, asunnon järjestelyjä eli meiltä saa apua monenlaiseen kohteeseen.

Tällä hetkellä työntekijöitä on reilu 20.

Miten valitsit alasi?

− Tämä ala on tainnut valita minut. Olen aina tykännyt siivoamisesta ja tyttären syntymän jälkeen tuli mahdollisuus kouluttautua alalle, niin siitä se lähti

Mikä työssäsi on parasta?

−  Tässä työssä ehdottomasti parasta ovat asiakkaat, työn vaihtelevuus ja Jamsken mahtava työporukka.

Mikä haastavinta?

− Alalla haastavinta on hinnoittelu. Useat kohteet hinnoitellaan niin alas, että siivoojan on haasteellista annetuissa työajoissa saada työtehtävä tehtyä ja saada tulos pysymään laadukkaana. Olen välillä asiakkaalta kysynytkin, että kauanko hänellä menisi kohteen siivoamisessa ja saan vastauksen, että useampi päivä. Mutta meille siivoojille on annettu työajaksi vaikka 5 tuntia. Olemme toki ammattilaisia ja tiedämme mitä tehdä, mutta kohde, neliöt ja siellä tehtävät työt tarvitsevat silti tietyn määrän työtunteja. 

Työ on fyysistä ja vaatii työntekijöiltä hyvää peruskuntoa. 

Ovatko ihmiset mielestäsi siistejä?

−  Pääsääntöisesti kyllä, mutta sitten joskus on elämäntilanteita, jossa meitä tarvitaan enemmän.

Vieläkö ihmiset siivoavat ennen siivoojan tuloa?

−  Ennen siivoojan tuloa useat järjestelevät tavarat paikoilleen, mutta pääsääntöisesti itse siivous jätetään meille.

Miksi ala ei ole kovin arvostettu – vai onko se muuttumassa?  

− Alan palkat tekevät sen, ettei se ole kovin arvostettu sekä mielikuva itse työstä myös on edelleen ehkä väärä. Siivousala on niin monipuolinen ja itse myös vaikuttaa millaisia kohteita haluaa siivota. Useilla yrityksillä on niin paljon erilaisia kohteita, että työhön saa vaihtelua niin halutessaan. Alan arvostus on viime vuosina noussut huimasti ja ammattina myös uskon, että arvostus nousee koko ajan. Näkyvyys, jota ala on saanut mediassa, on todella hyvä.

Missä ovat mielestäsi kodin ongelmakohdat – eli missä on eniten siivottavaa?

− Kodin siivouksessa eniten siivottavaa on yleensä keittiössä, mutta haasteita tuo usein kylpyhuoneet ja meillä erityisesti paikkakunnalla kalkkinen vesi näkyy pesuhuoneissa. 

Minkälaisia ovat asiakkaasi? Perheellisiä, ikäihmisiä? 

− Meidän asiakkaita ovat ikäihmiset, perheet, kiireellistä arkea elävät aikuiset, taloyhtiöt, yritykset, kunnat eli erilaisia asiakkaita on paljon.

Onko siivoojalla aina siistiä?

− Itse siivoan kotona joka päivä jotain, niin perussiisteys pysyy aina. Tiskipöytä on minulla aina oltava siisti eli viimeistään ennen nukkumaanmenoa siivoan kaikki aamuksi kuntoon. Mutta kyllä se joskus menee niin kuin sanonta kuuluu,  että ”Suutarin lapsella ei ole kenkiä”. Joskus esimerkiksi ne omat ikkunat tulee pestyä viimeisten joukossa, mutta pääsääntöisesti kyllä aina on siistiä. 

Mikä on normaalia siivousta, milloin menee mielestäsi yli? 

− Normaali ylläpitosiivous, jossa koti siivotaan puhtaaksi irtoroskasta, liasta ja pölystä, on normaali siivousta. Se, milloin siivous menee ylitse, on vaikea sanoa, koska meillä kaikilla on myös erilaiset ajatukset siivouksesta. Mutta jos esimerkiksi pinnat alkavat kärsimään liiasta puhdistuksesta, ollaan menty liiallisuuksiin.

Pitääkö kodin olla hygieninen? 

− Kodissa pitää olla puhdasta ja tietty hygieniataso ehdottomasti olla, mutta desinfioimisen ym. kanssa pitää käyttää järkeä. Aineiden liiallinen käyttö tuhoaa kaikki ”hyvät pöpöt” pinnoilta. 

Ovatko pesuaineet nykyisin jo ekologisia? 

− Pesuaineita löytyy joka lähtöön ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Meillä käytetään ekologisia tuotteita ja yritämme välttää turhien aineiden käyttöä.

Onko työntekijöitä helppo saada?  

− Siivoojien palkat ovat edelleen todella huonot ja se tuo ongelmia myös työntekijä saatavuuteen. Meille on kyllä haettu töihin.

Osaako jokainen siivota vai kannattaako suorittaa tutkinto?  

− Kaikki osaavat jotakin siivota, mutta kun saa oikeat neuvot ja välineet, niin siivous voi saada aivan uuden ulottuvuuden. Siivoukseen perehdytetään ja aina, jos ala kiinnostaa, kannattaa lukea tutkinto, oppisopimuksella se on myös työn ohessa helppo suorittaa.

Mitä Sinä harrastat tai teet silloin, kun olet vapaalla?

− Vapaalla ulkoilen, kesän ajan moottoripyörällä ja nyt hankin itselle ”mökkiprojektin”, joka kyllä toi harrastuksia kerrakseen.

Entä kun Sinulla on oikea loma – vai onko yrittäjällä lomaa?

− Lomailen aika harvoin, mutta silloin, kun lomaa pidän, yleensä lähden matkalle, koska se on ainoa keino oikeasti irrottautua työmoodista.

Miten huolehdit siitä, että et väsytä itseäsi loppuun?

−  No kieltämättä aina välillä meinaa unohtaa pitää huolta itsestään ja työtahti on turhan kova, mutta muutamat vapaat ja vapaa-ajalla ystävät ja puuhastelut mökillä lataavat akkuja. Moottoripyöräily on kesällä se, mikä irrottaa arjesta.

Olet päässyt kilpailuun – mikä kilpailu, missä, koska?

− Kilpailu on Amazing Cleaneri 2023. Kyseessä on koko siivousalaa koskeva valtakunnallinen kilpailu, joka ei ole ulkonäkökeskeinen, vaan haetaan oikean asenteen ja positiivisen meiningin omaavaa henkilöä. 

Finaaliin päässeille järjestettiin yleisöäänestys ja varsinainen juhla ja kilpailun voitto julkistetaan Seinäjoen Ideaparkkissa lauantaina 29.4.2023 klo 14!

Kaikkien sivuston (Fb ja Ig) seuraajien ja äänestäjien kesken arvotaan myös  Powerin sponsoroima Mielen imurin.

Olet yksi finalisteista, miksi olisit omasta mielestäsi voittaja-ainesta?

− Olisin loistava Amazing Cleaneri, koska osaltani haluan muuttaa sterotyyppistä kuvaa perinteisestä siivoojasta ja siivoustyöstä.

Mikä on palkinto, jos voittaa? 

− Palkintona on hotelliviikonloppu, tuotepalkintoja ja toivottavasti sitä näkyvyyttä tämä myös toisi alalle 

Miten aiot juhlia, jos voitto tulee kotiin?

− Jos voitto tulee, niin mennään Jamsken naisten kanssa ottamaan lasit kuohuvaa ja pizzalle.

Pidetään Jaanalle peukkuja!

Aiheeseen liittyviä juttuja