Teatteri Tuntematon siirtyy Kannakselta Niskavuorelle

Teatteri Tuntemattoman kesän 2023 näytelmä on Hella Wuolijoen Niskavuoren nuori emäntä, jonka jokioislaiselle kesäteatterinäyttämölle ohjaa ja dramatisoi musiikkinäytelmäksi Sari Ojala.

Teatteri Tuntematon siirtyy Kannakselta Niskavuorelle | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Niskavuoren nuoren emännän tarina sijoittuu1880-luvulle, jolloin Suomessa elettiin vahvaa kansallisen heräämisen aikaa. Wuolijoki tunnetaan maaseudun, naisen aseman ja suomalaisuuden kuvaajana ja puolestapuhujana. Niskavuori on vahvojen tunteiden näytelmä. Rakkauden ja velvollisuuden, sekä ihmisen oman tahdon ja maan ristivetoa. Se on kertomus viljavista pelloista ja metsästä, jonka lohduttavasta hämärästä haetaan vastauksia. 

Luvassa on suuria tunteita ja sydämeen käyvää musiikkia tuttuun Teatteri Tuntemattoman tyyliin, joka tuskin jättää ketään kylmäksi. Niskavuoren tarina saa oman raikkaan mausteensa Sari Ojalan omaperäisessä dramatisoinnissa, joka kunnioittaa vanhoja perinteitä, mutta on myös valmis yllättämään. 

Ohjaaja Ojalan luotto näyttelijöihin ja koko työryhmään on kova. Tuntemattoman sotilaan jälkeen tuntui, ettei mikään muu näytelmä enää innosta. Yleisön vastaanotto ja porukan yhteishenki oli ainutlaatuista.  Olen kuitenkin pienestä asti ollut Niskavuori-fani, ja syksyn mittaan alkoi tuntua siltä, että nyt on oikea aika näytelmän toteuttamiselle. Niskavuorelainen rakkausdraama onkin vienyt ohjaajan mennessään ja hän odottaa yleisön reaktioita innoissaan. Tässä tarinassa on vanhan ajan viehätystä, mutta myös sanomaa, mikä pätee vielä tähän meidänkin aikaamme, Ojala toteaa.

Maija-Leena ”Maikki” Syrjälä olimukana viime kesän Tuntemattomassa sotilaassa lottakertojan roolissa. Hän sanoo tunteneensa haikeutta, kun esitykset viime kesänä loppuivat, koska koko näytelmä ja sen saama huomio, oli jotain ennen kokematonta. Tänä kesänä hän astuu Niskavuoren vanhan emännän rooliin, mikä tuntuu hänestä haastavalta, mutta hienolta. Maikki kehuu Niskavuoren ryhmää. Kaikki tsemppaavat toisiaan eikä erimielisyyksille ole sijaa. Hän sanookin, että Niskavuoren nuori emäntä -näytelmää ei kannata jättää väliin, koska näytelmä sisältää niin kauniita ja herkkiä lauluja, jotka kuvitetaan tarinaan. Nenäliinat ovat tarpeen tänäkin kesänä, Maikki naurahtaa. 

Kapellimestarina toimii viime kesän Tuntemattomasta sotilaasta tuttu Tuomo Sorri. Sellossa Teemu Mastovaara ja huilussa Anna-Sofia Kallio. Lavastuksesta vastaavat Sami Myllyoja, Ari Heinämäki ja Sampsa Jaakkola. Esityksiä Jokioisten Höyläämöllä on 14 kappaletta; 27.5.-18.6.2023.

Aiheeseen liittyviä juttuja