Kevään katedraali Somerolla

Turkulainen kamarikuoro Key Ensemble esiintyy Visa Yrjölän johdolla Cathedral of Spring -konsertissa Someron kirkossa perjantaina 13.5. klo 19.00.

Kevään katedraali Somerolla | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Kamarikuoro Key Ensemble lukeutuu harvoihin suomalaisiin ammattikuoroihin. Vuonna 2005 perustettu kuoro on tänä päivänä keskeinen vokaalimusiikin toimija Turun alueella ja laajemminkin Suomessa. Täyteläisestä ja vakuuttavasta soinnistaan kiitetty Key Ensemble yhdistää ohjelmistoa monipuolisesti ja luovasti renessanssista nykymusiikkiin. Kuoron kokoonpano vaihtelee tarpeesta ja tilanteesta riippuen pienyhtyeistä täysikokoiseen kamarikuoroon.

Key Ensemblen seitsemästä levystä useampi on voittanut palkintoja ja ansainnut myös kansainvälistä huomiota (mm. Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) sekä Vuoden kuorolevy). Viime vuosina kuoro on myös julkaissut monipuolisesti erilaisia audiovisuaalisia sisältöjä omalla YouTube-kanavallaan.

Omien konserttiensa lisäksi Key Ensemble esiintyy ahkerasti festivaaleilla ympäri Suomen; esimerkkeinä mainittakoon Savonlinnan Oopperajuhlat, Turun, Naantalin, Korsholman sekä Kauniaisten Musiikkijuhlat, LuostoClassic, Tampereen Sävel, Urkuyö ja Aaria sekä Musik vid havet.

Kuoron ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Ulf Långbacka, jonka jälkeen kuoroa johti pitkään Teemu Honkanen. Key Ensemble on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Atso Almilan, Justin Doylen, Heinz Holligerin, Matti Hyökin, Pasi Hyökin, Hannu Linnun, Leif Segerstamin, Jan Söderblomin, Kari Turusen sekä Krzysztof Pendereckin kanssa.

Ulkomailla kuoro on esiintynyt Ruotsissa, Virossa, Luxemburgissa sekä Kiinassa, jossa kuoro teki laajamittaisen kiertueen 2019. Yleisradio on ollut Key Ensemblen aktiivisimpia yhteistyökumppaneita jo useamman vuoden ajan ja kuoro on esiintynyt myös Radion sinfoniaorkesterin kanssa Helsingin Musiikkitalossa.

Kevätaiheisen konsertin nimikkoteos ja laajin teos Cathedral of Spring on tänä vuonna 50-vuotispäiväänsä viettävän Alex Freemanin sävellys vuodelta 2019. E. E. Cummingsin ja Robert Frostin teksteihin sävelletty teos saa Key Ensemblen toimesta Someron ja Turun ensiesityksensä. ”Kevään katedraalin” runot ovat maallisia rakkauden, kevään, luonnon ja leikin kuvauksia ja ylistyksiä, mutta Freeman on nimennyt teoksen osat messun viitekehyksen mukaisiksi .
Piano-osuudet konsertissa esittää Juho Vanamo.

Konsertin toteuttaa Key Ensemble yhteistyössä Someron Kulttuurin ja Someron Seurakunnan kanssa. Ohjelmamaksu 15€.

Aiheeseen liittyviä juttuja