Talonpoikaismuseo Yli-Kirra on kesäkohde 2024

Suomen maatalousmuseo Sarka on valinnut vuoden 2024 kesäkohteekseen Talonpoikaismuseo Yli-Kirran Punkalaitumelta.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra on kesäkohde 2024 | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Museo sijaitsee paikan alkuperäisen maatilan talouskeskuksessa, jota voi kuvailla perinteiseksi satakuntalaiseksi umpipihatyyliin rakennetuksi talonpoikaistaloksi. Usean hehtaarin alueelle levittyvällä museoalueella pääsee tutustumaan moniin esimerkkeihin erilaisista talonpoikaisrakennustyypeistä aina yhä käytössä olevaan savusaunaan asti. Museo on myös monelle tuttu Mauri Kunnaksen Koiramäki -kirjoista, sillä perustuuhan kirjan maalaistalo juuri Yli-Kirran alueeseen.

Museon toimintaa hallinnoi ja ylläpitää Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys ry, jonka ansiosta Yli-Kirran museotoiminta saatiin alulle 1950-luvulla maatilan piha-alueen entisöinnin myötä. Tällöin joitain vuosia aiemmin perustettu yhdistys sai haltuunsa Yli-Kirran tilan ja ryhtyi palauttamaan sitä alkuperäisen asunsa muotoon. Museo vihittiin käyttöön 1.8.1954 ja sen 70-vuotisjuhlat vietetään tulevana kesänä museon perinteen mukaisesti Punkalaitumenpäivänä.

Sarka haluaa antaa tunnustusta Talonpoikaismuseo Yli-Kirran toiminnalle, jossa sen aktiivinen yhdistys on esimerkillisesti ylläpitänyt paikallishistoriaa ja säilyttänyt sitä jälkipolville. Yhdistys on lisäksi edistänyt kokoelmiensa saatavuutta digitoimalla suuren osan punkalaitumelaisen valokuvaaja Sulo Uuton noin 17 000 negatiivin kuvakokoelmasta. Yhdistys näyttäytyy aktiivisena toimijana myös paikallisyhteisössään. Vapaaehtoisvoimin on jo vuodesta 1992 lähtien järjestetty Kaikkien aikojen maatalousnäyttely -perinnetapahtuma, joka tuo paikalle tuhansia kävijöitä viikonlopun aikana tutustumaan perinteisen maatalouden ajan töihin. Tämä pitkäaikainen toiminnan jatkuvuus, paikallisyhteisön yhteen tuominen museotoiminnan nimissä ja erilaisten elämysten tarjoaminen olivat seikkoja, jotka voittivat kesäkohteen valitsijat tänä vuonna puolelleen.

Sarka-museo valitsi kesäkohteen nyt seitsemättätoista kertaa. Tänä vuonna hakijoita osallistui yhteensä 18 kappaletta. Kesäkohde toimii Saran etäkohteena kesäkauden ajan ja Saran tiloihin tulee kesäkohteesta kertova näyttely. Vuotuisella kesäkohteen valinnalla on pyritty tuomaan esille eri tyyppisiä maataloushistoriaan liittyviä kokoelmia, kohteita ja historiallisia ympäristöjä, sekä nostamaan maataloushistorian harrastuneisuuden arvostusta Suomessa. Edellisen vuoden kesäkohteena toimi Weteraanimoottorikerho Wanha Woima Oulaisissa.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirraan pääsee tutustumaan perjantaista sunnuntaihin kello 11-17 museon kesäkauden ajan 21.6.-11.8.2024. Aikuisten liput ovat 7€ ja 7-15 –vuotiaat 3€, perinnetapahtumassa on oma lippuhinnasto. Museoalueen kahvila palvelee vierailijoita aukioloaikojen puitteissa.

Aiheeseen liittyviä juttuja