Hevossillalla takana 20 toiminnan vuotta

Talonpoikaishistoria esittäytyy juhlavuoden näyttelyssä eri aikakausia ilmentävin esinein eri aikakausia ilmentävässä ympäristössä.

Hevossillalla takana 20 toiminnan vuotta | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Opasteviitta hahmottaa vieraalle Hevossillan perinteistä talonpoikaismiljöötä.

Hämäläisessä talonpoikaismiljöössä toimiva kokous- ja lomanviettopaikka sekä retkikohde Hevossilta on toiminut 20 vuotta. Yritys huomioi juhlavuotensa näyttelyllä, joka luo katsauksen taakse jääneisiin aikoihin talonpoikaisesineistön välityksellä.

Hevossillan emäntä Raija Mero kertoo näyttelyn pääkohteen löytyvän tallin vintiltä, jossa esillä on muun muassa talonpoikaisia kenkiä ja pitovaatteita eri aikakausilta. Pula-ajan elämään ja perinnekäsitöihin pääsee tutustumaan Sarka-pytingissä. Pellavaa sekä pellavan käsittelyvälineistöä on puolestaan nähtävillä Aittapuoti-rakennuksessa.

Raija Mero toteaa esillä olevan 20-vuotisnäyttelyaineiston perustuvan Hevossillan omiin valikoimiin.

− Meillä riittää perinteisestä talonpoikaiselämästä kuvaa välittävää esineistöä omasta takaa niin vinteiltä kuin muualtakin vanhan tavaran säilytykseen soveltuvista tiloista. Annamme tämän juhlanäyttelymme välittämänä yleisölle ainutkertaisen tilaisuuden tutustua esineistöömme näin kattavassa muodossa.

Hevossillan talonpoikaismuseoalue esittelee suomalaisen talonpojan ja maanviljelijän elämää neljältä eri aikakaudelta, joita ovat 1700-1800 luvut, Forssan Kartanon aika 1850-1940 luvuilta, Karjalan siirtolaisten sodan jälkeinen aika sekä nykyaika.

Hevossillalla takana 20 toiminnan vuotta | Kulttuuri | Kotiseutulainen
Hevossillan emännällä Raija Merolla riittää perinteisistä avaimista valittavaksi oikea avain oikeaan perinnerakennuksen oveen.

Lähtölaskenta Flinkin torpasta 

Forssan keskustasta muutaman kilometrin Urjalan suuntaan sijaitsevalla Hevossillalla lasketaan juhlavuodelle lähtökohdaksi vuonna 2001 paikalle tuotu ensimmäinen museorakennus. Tämä Forssassa nykyisen Saarelankadun alueella sijainneen Flinkin torpan päärakennus vuodelta 1805 on Forssan vanhin jäljellä oleva asuinrakennus ja muodostaa Hevossillalla keskeisen museokohteen.

Hevossillan talonpoikaismiljöö sisältää nykyisellään yhteensä 20 museorakennusta vanhimpina edustajinaan kolme 1700-luvun vilja-aittaa. Esillä on myös hevospelejä, museotraktoreita sekä museoautoja. Tilaa ympäröivät noin 30 hehtaarin luonnonsuojelumetsät.

− Nyt koronatilannekin näyttäisi tarjoavan mahdollisuuden tällaisen yleisölle avoimen näyttelyn järjestämiseen. Jos tilanne siltä osin muuttuu liian vaikeaksi, on yritettävä vuoden päästä uudelleen, Raija Mero toteaa.

29. kesäkuuta avautuva Hevossillan 20-vuotisjuhlanäyttely on avoinna 15. elokuuta asti torstaista sunnuntaihin kello 12-16 ja muina aikoina sopimuksesta varauksen mukaan. Näyttelyssä on opastus ja mahdollisuus kahvitteluun. Laajamuotoisempi kahvio Hevossillalla on muun tarjonnan ohessa luvassa 11. heinäkuuta vietettävänä Taste of Häme-päivänä.

Teksti ja kuvat: Erkki Kuronen

Aiheeseen liittyviä juttuja