Onko livemusiikin tulevaisuus streamauksessa?

Koronan repiessä musiikin parissa toimivia ja kulttuurikenttää hajalle viruksen edelleen dominoidessa ja tapahtumien ollessa määrittelemättömällä tauolla, asiaa on syytä miettiä. Forssalaisen West Road Audio Liven Kimmo Länsikylä ja Taneli Ratilainen lienevät henkilöt, joille osoittaa kysymykset asian suhteen.

Onko livemusiikin tulevaisuus streamauksessa? | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Livestream-keikalla Anssi & Skeba -duo. Keikka streamattiin Facebook-liveen.

Kirjoittaja itse on innokas musiikin parissa touhuaja ja tarttuu silloin tällöin kitaraan ja hönkimään keuhkot tyhjäksi mikrofoniin. Soittotoverina toimii Anssi Pohjola, joka on soittanut bassoa yli neljännesvuosisadan lukuisissa kokoonpanoissa ja nähnyt keikkalavoja neljällä vuosikymmenellä. Soitamme nimellä Skeba& Anssi ja vuorossa on molempien ensimmäinen streamauskeikka. On oiva tilaisuus esittää kysymyksiä streamin tuottavalle kaksikolle, eli Kimmolle sekä jeesuksen ja insinöörin sekoituksesta syntyneelle Taneli Ratilaiselle, jotka ystävällisesti lupasivat kertoa, miksi he ovat päättäneet lähteä livestreamin tuottamisen polulle.

Mistä ajatus tai minkä takia olette alkaneet tuottaa livestreamkeikkoja?

– Henkilökohtaisesti minua kiinnosti, miten se tehdään ja mitä kaikkea siihen tarvitaan. Ideana oli tehdä hyvällä kuvanlaadulla ja hyvällä äänenlaadulla. Lisäksi hahmoteltiin erilaisia ”ohjelmaformaatteja” eli mitä sisältöä voisi olla. Toisekseen kiinnosti miten tästä voisi tehdä kannattavaa liiketoimintaa tai oikeastaan minkälaisia toimintamalleja tässä olisi vaihtoehtoina toiminnan rahoittamiseksi. Positiivisesti tässä on useita eri tapoja tehdä tätä ja sitä voi muokata täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti, Ratilainen aloittaa.

– Koska PA-keikat oli peruttu jo useampaan kertaan, niin jotain piti keksiä tilalle.Samalla meille tuli mahdollisuus tarjota leipää ja sirkushuveja keikkatauon näännyttämälle yleisölle, Kimmo kertoo.

Itse ajattelen, että esiintyminen on parasta elävän yleisön edessä, jolloin vuorovaikutus ja fiilis pääsevät sellaiselle tasolle kuin pitääkin. Streamausstudio kameramiehineen ei ole ehkä optimaalisin ensi ajattelemalla verrattuna tähän, mutta hyvät puolet pitää tiedostaa, jos sulut jatkuvat edelleen. Ihmisten viettäessä aikaa lukuisia tunteja älylaitteiden äärellä, on myös varmaa, että striimaamalla ihmisiä on mahdollisuus tavoittaa.

Onko livemusiikin tulevaisuus streamauksessa? | Kulttuuri | Kotiseutulainen
Streamausta tekemässä West Road Audio Liven Kimmo Länsikylä ja Taneli Ratilainen, kamerassa Joni Ikäläinen.

Millaisina näette livekeikkailun tulevaisuuden? 

– Näen livekeikkailun tulevaisuuden hyvänä. Uskon että niitä arvostetaan enemmän tämän covidin jälkeen kuin ennen. Todennäköisesti osa livekeikoista tullaan jatkossa striimaamaan, niin bändikin saa livefiiliksen ja fanit kauempaakin pääsevät osallistumaan tai keikkapaikan koko ei rajoita osallistumista. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, miten niitä voisi toteuttaa esim. nykyisen virtuaalitekniikan avulla (esim. VR-lasit ja luurit päähän, niiden avulla voi liikkua ja olla paikalla virtuaalikeikkapaikalla). Artisti tai bändi voi tavoittaa rajattomasti seuraajiaan. Sidonnaisuus paikkaan ja ehkä aikaankin häviää. Joka tapauksessa mielenkiintoista, Ratilainen visio.

 – Livekeikkojen kysyntä tulee olemaan korkea heti, kun tilanne sen mahdollistaa. Nyt, koska striimaukseen tarvittava kalusto ja tietotaito ovat samoilla toimijoilla, jotka toteuttavat livekeikatkin, tulee se todennäköisesti olemaan osa kokonaisuutta myös jatkossa. Tämä pätee kuitenkin vain isommilla nimillä. Pelkän stream-keikan kulurakenne on tällä hetkellä vielä niin hankala, että edes keskitason artistien on vaikeaa saada sitä kannattavaksi. Palautekin on ollut positiivista. Koko ajan parannettavaa riittää. Mehän olemme tehneet vain ilmaiskeikkoja ja ilmaisestahan on vähän vaikea valittaa, Kimmo jatkaa.

Teksti: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja