Villiyrtit – suomalaisen luonnon superfood

Tätä satoa ei tarvitse kylvää tai hoitaa, kerääminen riittää. Syötävää löytyy omalta kotipihalta tai lähiniityltä. Villiyrteillä saa luotua uusia makuja arkisiinkin ruokiin korvaamalla tuontiyrtit oman pihan yrteillä. Villiyrtit ovat hyvin ravintoainepitoisia ja monipuolisia kasveja, jotka toimivat osana terveellistä ruokaa.

Villiyrtit – suomalaisen luonnon superfood | Ruoka | Kotiseutulainen

Trendikästä ja hiilineutraalia lähiruokaa parhaimmillaan

Tehotuotannon vuoksi viljeltyjen vihannesten vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat alhaisempia kuin ennen. Kasvien sisältämät tärkeät ainesosat imeytyvät paremmin ruoasta kuin purkkiravintolisistä. Itse keräten voi myös olla varma siitä, mistä kasvit ovat peräisin. Villiyrttien käytössä vain mielikuvitus on rajana, niitä voikäyttää tuoreena, kuivattuna tai jollain tavalla säilöttynä kaikessa ruoanlaitossa.

Kaiken kukkuraksi saa rentouttavan keruuhetken luonnossa lukuisine luonnon terveysvaikutuksineen. Ruokayrttien pihabongauksesta voi tehdä leikin ja opettaa näin myös perheen pienempiä tunnistamaan vaikkapa nokkosen ja voikukan. Ottakaa yrttienkeruuretki samanlaiseksi perheen eväsretkeksi kuin marjanpoiminta- tai sienestysretkikin. 

Muista jokamiehenoikeudet 

Luonnon kasveja kerätään aina vastuullisesti vain sen verran, että kasvi säilyy elinvoimaisena kasvupaikallaan, oli keruupaikka mikä vain. Keräämistä kestävät hyvin nokkonen, voikukka, maitohorsma ja vuohenputki. Jokamiehenoikeudet sallivat kerätä vain ruohovartisten kasvien maanpäällisiä osia, ei harvinaisia tai rauhoitettuja kasveja.Maanomistajan luvan tarvitset, jos keräät juuria, puiden lehtiä, kerkkiä, jäkälää, mahlaa, pakuria, tai varpukasveja. Toisen piha-alueelta ei saa kerätä, eikä kasvien niittäminen ole sallittua ilman lupaa. Ympäristöön ei saa jäädä pysyviä jälkiä.Luonnonsuojelualueilta, kuten kansallispuistoista, ei saa kerätä villiyrttejä.

Rikkautta luonnosta

Kaiken lisäksi villiyrttejä etsimällä saa rentouttavan hetken ulkona luonnossa lukuisine luonnon terveysvaikutuksineen. Ottakaa yrttienkeruuretki samanlaiseksi perheen retkiperinteeksi kuin marjanpoiminta- tai sienestysretketkin. Tai järjestäkää perinteinen kotipihan villiyrttibongauskisa. Oppikaa yhdessä uutta ja lähtekää makumatkalle suomalaiseen luontoon.

Villiyrttiretket villiruualla Saaren Kansanpuistossa 18.5. ja 28.5. Kesto: 3 h. Sis.: Opastetun villiyrttikävelynsekä ruokailun Lounais-Hämeen Pirtillä. Hinta: 39 €, ilmoittautuminen: Doerz. Lisätiedot: Tarja 050 4619629

Villiyrttien turvallinen käyttö ja tunnistaminen

  • Kerätään vain varmuudella tunnistettuja, syötäväksi kelpaavia kasveja.
  • Aloitetaan helpoista kasveista, joilla ei ole myrkyllisiä näköislajeja.
  • Tunnistaminen tehdään ulkonäön, tuoksun ja tuntuman avulla, älä maista ennen kuin tunnistat syötäväksi.
  • Kerätään vain hyväkuntoisia, ehjiä ja toukattomia kasveja.
  • Huomioidaan allergiat ja rajoitukset, aloitetaan käyttö varovasti pienellä maistiaisella.
  • Käytetään kasveja kohtuullisesti ja vaihdellaan yrttejä mahdollisimman paljon.
  • Mikäli lääkityksiä, vältetään käyttöä.
  • Huomioidaan alueen puhtaus. Kotipiha on turvallista maastoa, jos siltä löytyy luonnontilaista tai muuten hoitamatonta aluetta.

Aiheeseen liittyviä juttuja