Joukkueessa ovat valmennettava Aapo, valmentaja Mari, kaksi hevosta, Aapon isä sekä äiti

Aapo Similä on nuoresta iästään huolimatta jo menestynyt ratsastaja. Mari Similä on hänen valmentajansa ja molemmat suhtautuvat tulevaisuuteen innostuksella, sydämellä ja suuresti sitoutuneena.

Joukkueessa ovat valmennettava Aapo, valmentaja Mari, kaksi hevosta, Aapon isä sekä äiti | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi ja ikä?

− Olen Aapo Similä 13-vuotias poika Tammelasta. 

Miten valitsit harrastukseksi ratsastuksen?

− Olen pienestä asti käynyt ratsastamassa, koska talli on ihan naapurissa. Koronavuonna aloin ratsastamaan enemmän, koska ei ollut juuri muutakaan.

Viekö harrastus paljon aikaa?

− Käyn ratsastamassa n. viisi kertaa viikossa Marin valmennuksissa ja lisäksi myös Ypäjällä alue- ja maajoukkue-valmennuksissa. Päivittäin tulee käytyä auttelemassa tallilla.

Mikä harrastuksessa on parasta?

− Harrastuksessa on parasta ratsastaminen ja kilpaileminen, ja hevosten kanssa oleminen.  

Onko kilpaileminen harjoittelua mukavampaa vai jännittääkö kovasti?

− Harjoittelua kivempaa on päästä kisaamaan, sillä se tuo mukavaa vaihtelua ja jännitystä. Sopiva jännitys auttaa keskittymään suoritukseen.

Ratsastatko aina samalla hevosella ja oletko itse vai valmentajasi valinnut hevosesi, jolla kilpailet?

− Mari päättää millä hänen hevosistaan kisaan. Tällä hetkellä kisaan kahdella hevosella. 

Onko Sinulla paljon kavereita, jotka myös ratsastavat?

− Kavereita ei juuri kiinnosta hevosharrastus, mutta vielä n. vuosi sitten meitä kävi viiden hengen kaveriporukka, jossa oli neljä poikaa ja yksi tyttö.

Minkälaisiin kilpailuihin olet jo osallistunut, miten menestynyt ja mitä on tänä kesänä edessä?

− Olen osallistunut kansallisiin kisoihin ja yhteen kansainväliseen kisaan, oman tallin kisojen lisäksi. Olen voittanut mm. Ypäjällä hallimestaruuksissa hopeaa. Tänä kesänä osallistun ainakin kansallisiin kilpailuihin mm. lasten Finnderbyyn ja Suomenmestaruuksiin, mahdollisesti myös Norjaan Pohjoismaiden mestaruuskisoihin ja Saksaan Euroopan mestaruuskisoihin.

Mikä on haaveesi ratsastuksessa? Mitä voittoa tai minkälaista tulevaisuutta tavoittelet?

− Haaveeni on päästä niin pitkälle kuin itse pystyn. Tulevaisuudessa olisi upeaa päästä edustamaan Suomea olympialaisiin ja matkalla sinne myös muihin kansainvälisiin kisoihin.

Onko Sinulla jo sponsoreita? 

− Sponsoreita ei ole tällä hetkellä kuin omat lähisukulaiset. Sponsoreita olisi tärkeää saada, jotta mm tulevaisuuden ulkomaan kisamatkat toteutuisivat. Olisin mielestäni hyvä sponsorointikohde, sillä olen ainut poika, joka on kouluratsastuksen maajoukkueessa. Olisin hyvä esikuva monella osa-alueella. Olisi mahtavaa, jos saisin paikallisia yrittäjiä tukemaan minua ja he saisivat yrityksilleen näkyvyyttä.

Miten koulu sujuu, mikä on siellä lemppariaineesi?

− Koulu sujuu hyvin, vaikka harrastus vie paljon aikaa. Lempiaineeni on matematiikka, mutta myös muut aineet ovat kivoja. Pyrin aina tekemään parhaani kaikessa mitä teen.

Ehditkö harrastaa muuta?

− En harrasta enää muuta, sillä aikaa ei ole kuin yhdelle harrastukselle, jos haluaa panostaa kunnolla. Aina kun ehdin, käyn lenkillä tai pyöräilemässä ja liikun muutenkin mahdollisuuksien mukaan.

Ratsastaako kukaan muu perheestäsi?

− Äidilläni oli oma hevonen Atte, jota kävin ihan pienestä hoitamassa äidin kanssa. Perheestäni ei muut tällä hetkellä ratsasta, paitsi pikkusiskoni aloittelee.  Perheeni kyllä kannustaa ja tukee minua harrastuksessani, esimerkiksi isä kuskaa kisamatkoilla ja äiti huolehtii, että on kunnon eväät kisoissa. 

Suosittelisitko kavereillekin ratsastamista harrastukseksi ja miksi?

− Suosittelen kaikille ratsastusta, sillä se on niin hieno harrastus.

Joukkueessa ovat valmennettava Aapo, valmentaja Mari, kaksi hevosta, Aapon isä sekä äiti | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi  ja asuinkunta: Olen Mari Similä Tammelasta.

Koulutus/ ammatti: Minulla on Ratsastuksenopettajan erikoisammattitutkinto, Master.

Mitä kaikkia toimintoja ratsutallisi tarjoaa ja ketkä ovat asiakkaitasi? 

− Meillä on tarjolla paljon erilaisia palveluita, esim synttärijuhlia tallilla,  heppakerhotoimintaa sekä ratsastuksen opetusta harrastus- ja kilpatasolle sekä  myös hevosten koulutusta. Similän Ratsutilan asiakkaat ovat aivan mahtavia! Osa asiakkaistamme on alle kouluikäisiä ja osa on käynyt meillä jo melkein 30 vuotta. Tallillamme on hyvä yhteishenki kaiken ikäisten ja tasoisten kanssa. Uudet asiakkaat toivotetaan lämpimästi talliporukkaan.

Miten merkittävä osa toiminnastasi on kilpailutoimintaa?

− Kilpailuista kiinnostuneiden asiakkaiden kanssa järjestämme kilpailuharjoituksia kuukausittain huhtikuusta marraskuuhun. 

Miten valitset valmennettavasi ja mistä erotat potentiaalit kyvyt?

− Kaikentasoiset valmennettavat ovat tervetulleita meille. Pienimmät valmennettavat kilpailevat puomiluokissa ratsastuskoulumme harjoituskisoissa. Valmennettavistani kansainvälisellä tasolla on Aapo Similä. Potentiaaliset kyvyt erottuvat sillä, kuinka ahkerasti he sitoutuvat harjoitteluun, kestävät painetta treeneissä ja kisoissa sekä ennen kaikkea millaisen yhteistyön he muodostavat hevosen kanssa 

Mitä eroa on lapsen ja aikuisen valmentamisessa?

− Lapset ovat aivan mahtavia valmennettavia. Mitä aikaisemmin he aloittavat juuri meillä ja oppivat juuri meidän systeemin, saavat he vakaan pohjan ratsastuksen harrastamiseen, kilpailemiseen kuin kaikkeen elämään tallin ulkopuolellakin. Aikuisten valmentautumiseen voivat tuoda haasteita arjen kiireet. Tällöin esim. lajin oheistreenit ja liikkuvuus voivat yksistään olla ratsastuksen varassa. Meidän mahtavan harrastuksen ei toki tarvitse aina olla tavoitteellista. Yhteistyö upean eläimen, hevosen, kanssa on niin hienoa, että se on palkinnoista parhain!

Minkälaista menestystä on tullut valmennettavien kanssa?

− Valmennettavani ovat sijoittuneet kansallisella sekä Aapo myös kansainvälisellä tasolla. Lisäksi olen valmentanut oppilaitani myös hevosalan ammattilaisiksi.

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet ja haaveet?

− Olen todella onnekas kun saan tehdä tätä työtä! Meidän mahtavalla tiimillä on vahva ammattitaito. Toivommekin koko tiimin kanssa, että voimme ratsastuksen lajitaitojen lisäksi olla kehittämässä yhteistyötä hevosten ja ihmisten välillä.

Aiheeseen liittyviä juttuja