Humppilan uusi kunnanjohtaja ja uusi, avoin linja

Ihmisestä löytyy aina yllättäviä puolia, kun pintaa raaputtaa. Antti Ahonen osaa soittaa käyrätorvea, käy 3-vuotiaan Helgan kanssa perhepartiossa, mutta säveltää ja soittaa raskasta rokkia myös kahdessa bändissä. Niin, ja päivätyökseen hän on Humppilan kunnanjohtaja.

Humppilan uusi kunnanjohtaja ja uusi, avoin linja | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Nimi: Antti Ahonen

Työ: Humppilan kunnanjohtaja

Ikä: 45 v.

Koulutus: FM yleinen historia, johtamisen erityisammattitutkinto, lisäksi gradua vaille VTM 

Asuinkunta: perhesyistä edelleen Hämeenlinna  

Perhe: Uusioperhe, vaimo ja kuusi lasta sekä neljä kissaa

Mikä sai hakemaan Humppilan kunnanjohtajaksi?

− Paikka oli auki. Työmatkani Hämeenlinnasta Poriin kulki Humppilan halki ja äidin puolen sukulaisia asuu seudulla. Äitini on kotoisin Punkalaitumelta ja äidin sukujuuret ovat Muolaasta. Muolaan evakot asutettiin seudulle ja Muolaan vaakuna on Humppilan kunnan valtuustosalin seinällä, Humppila kiinnosti kuntana ja Humppilan Lasin alue oli hyvin tuttu työmatkoilta. Syitä hakea paikkaa oli siis monenlaisia.

Onko kunnan johtaminen helpompaa, kun on ollut itsekin luottamushenkilö?

− Kyllä. Olen ollut jo hyvin nuoresta, alle 20-vuotiaasta mukana kuntapolitiikassa. Jo lapsuuden seudullani Riihimäellä olin alle kolmekymppisenä ison lautakunnan puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu. Kyllä se on koulinut ja opettanut kuntakentälle.

Minkälaisena näette Humppilan tulevaisuuden?

−  Hyvin valoisana. Vaikka väkiluku ei ole noussut, se on hyvin hitaasti laskeva. Merkittävää on maan sisäinen muuttoliike – Kanta-Hämeessä  on vain kaksi kuntaa, joissa se on plussalla: Hämeenlinna ja Humppila. Tämä on valoisa seikka, ja pidämme sitä yllä korostamalla yrittäjämyönteisyyttä sekä lapsiystävällisyyttä  ja perhemyönteisyyttä. Meille on muuttanut lapsiperheitä. Siihen tähtää myös radikaali tonttimyyntikampanjamme.

 Entä Forssan seudun tulevaisuus? 

−  Sinänsä valoisana. Tärkeää on yleinen saavutettavuus. Humppila on tässä asiassa erityisessä asemassa, junat pysähtyvät vain Humppilassa, muualla alueella tämä on todella iso ongelma. Humppilassa pysähtyy tällä hetkellä 14 junaa päivässä. Tuore tilasto kertoo isoimmasta matkustajamäärästä vuosikausiin; tällä vuorotarjonnalla kasvu on 59%. Kasvuluku on iso. Humppilan asema on isosti liikennöity – Forssan seudun ainoa asema. Humppila on mukana alueen taajamajunaliikennettä kehittävässä ja selvittävässä hankkeessa, jossa VR olisi tuottajana ja kunnat osaltaan rahoittajana. Junavuorojen määriä saadaan lisättyä huomattavasti, jos taajamajunaprojekti päätyy maaliin. Voidaan päästä jopa noin tunnin välein meneviin vuoroihin.

Toinen asia, mitä pitää kehittää on syöttöliikenne Forssan seudun muista kunnista. Nyt linja-autovuoroja ei ole tarpeeksi.

Entä Kanta-Hämeen, kun katselet  sitä maakuntahallituksen puheenjohtajan paikalta?

− Kanta-Häme näyttää hyvältä, se on oikeasti loistavien mahdollisuuksien alue. Kehittämisen mahdollisuutena on sijainti kolmen merkittävän keskuksen keskellä: pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun. Pitäisi saada hyöty mahdollisimman hyvin irti. Onneksi ns. metsäratahanke haudattiin ja päärataa kunnostetaan rataverkonparantamiseksi. Parannettavaa on myös esteettömyydessä. Kun liityntäliikennettä kehitetään, se vaatii julkisia resursseja. Junissa tulee nykyaikana olla myös toimivat wifi-yhteydet, siinä on selkeä parannustarve.

Humppilan kunnasta ei aiemmin ole juuri tiedotteita tihkunut – onko avoin tiedottaminen uusi linja?

− Ehdottomasti. Olen keskustellut tästä myös luottamushenkilöiden kanssa ja linja on yhteinen. Ei ole Humppila tietääkseni ennen ollut Iltalehden pääkirjoituksessa, mutta niinpä sinnekin vaan päästiin vauvauutisillamme. Avoin tiedotuksemme on saanut hyvän vastaanoton mediassa, paikallisista valtakunnallisiin medioihin asti. Se on hyvä.

Nyt myytte omakotitontteja 150 euron hintaan. Miten tonttikampanja on käynnistynyt? 

− Kampanja käynnistyi virallisesti elokuun viimeinen päivä, mutta tiedusteluja on jo tullut useita. Se on herättänyt huomiota valtakunnallisestikin, vilpitöntä kiinnostusta ja uskon, että saamme tontteja kyllä myös kaupaksi asti. Omakotitalon rakentava perhe sitoutuu paikkakuntaan ja se on meidän tavoitteemme.

Miksi Humppilaan kannattaisi muuttaa?

− Humppila on mukavan kokoinen kunta. Täällä on kaunista, maaseutumaista elinaluetta. Täältä on hyvät yhteydet isoille paikkakunnille. Meillä on hyvä opetustoimi ja varhaiskasvatus, ja on kohtuulliset ryhmäkoot sekä ala- että yläasteella. Täällä on panostettu vapaa-ajan mahdollisuuksiin. Humppilan Lasin alueella on upeita liikekeskuksia, joista löytyy monia erikoiskauppoja, muun muassa pohjoismaiden suurin kenkäkauppa. Humppila on lapsi- ja perheystävällinen kunta. Historia ja kulttuuriarvot ovat Humppilassa vahvoja. Meillä on paljon tapahtumia, myös valtakunnallisia tapahtumia. Esimerkiksi Yleisradion järjestämässä Pikku Kakkosen tapahtumassa oli yli 4000 ihmistä. Tapahtumiemme kattaus on laaja moottoriurheilusta konsertteihin.

Vauvojakin on syntynyt ennätysmäärä alkuvuonna – mitä seuraavaksi?

– Vuoden 2023 tammi–kesäkuussa Humppilaan syntyi tilastojen mukaan 12 lasta. Humppilan syntyvyys oli alkuvuodesta eteläisen Suomen kärkeä, ja Kanta-Hämeen maakunnan selvä ykköstila suhteessa väkilukuun.

− Me juhlimme, koska juhlaan on aihetta. Kunta täyttää 150 vuotta 7.12.2023 ja juhlimme aina vuoden 2024 loppuun asti. Tulee uusia kampanjoita, tuemme monin tavoin tapahtumia, ja olemme suunnitelleet myös ns. Humppila-lisää, eli lasten kotihoidon tuen kuntalisää. Me uskomme positiivisuuden voimaan.

Mitkä ovat työsi suurimmat haasteet?

–  Hallinto on monessa murroksessa nyt, kun hyvinvointialueet aloittivat ja seuraavaksi TE-toiminta siirtyy kunnille. Meillä tietenkin tavoitteena on palvelutason lisääminen ennemmin kuin sen karsiminen, joten tavoittelemme omaa TE-toimistoa kuntaan. Mutta muutokset tekevät lyhyellä aikavälillä kunnan taloudesta heikommin ennustettavan ja se on selkeä haaste. 

Mistä työssäsi nautit eniten?

−  Ihmisten kanssa oleminen, heidän ajatuksiensa kuunteleminen. Yhdessä ideoiminen ja kehittäminen. Haluan kuulla ja keskustella niin yrittäjien kuin vaikka kesäasukkaiden kanssa – eri ryhmillä on erilainen näkökulma ja se on kiinnostavaa kuulla. 

Kuinka suuren osan ajastasi työ vie?

−  Yhtään alle 50 tuntista työviikkoa en varmaan ole tehnyt, mutta minä nautin työn tekemisestä. Sehän on ammatinvalintakysymys ja tässä tehtävässä työ ei lopu, sitä riittää aamusta iltaan ja viikonvaihteisiinkin.

Mitä työn ulkopuolella?

− Perheen kanssa oleminen määrittää muuta aikaa. Vaimoni on sekä yrittäjä että psykiatrinen sairaanhoitaja ja töissä Tavastian koulutusyhtymässä. Nuorin lapsemme on vasta 3-vuotias, ja lapsia on yhteensä kuusi, että siinä on monta vaikuttavaa tekijää.

− Vaimon kanssa molemmat harrastamme kuntosalilla käymistä, useimmiten lomittain. Partio on ollut kaikkien lasten harrastus, on nuorempien edelleen ja nuorimman kanssa käymme perhepartiossa, johon muutkin lapset usein lähtevät mukaan.

– Soitan kahdessa bändissä, sähkökitaraa, sähköbassoa ja koskettimia. Sävellän lähinnä pianolla, sellaista goottimetallia sekä rockia. Opiskelin kyllä aikanaan myös musiikkiopistossa, käyrätorvea, kontrabassoa ja klassista kitaraa. 

Muistavatko ihmiset sinut edelleen Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta?

−  Kyllä, todellakin. Ei mene viikkoa, etteivätkö ihmiset asiasta kyselisi ja muistelisi. Vähintään kerran pari viikossa asiaan palataan. Tietysti se, että se oli sellainen ennätyspotti, jäi ihmisten mieleen hyvin.

Turha tietysti kysyä, että haluaisiko ihminen voittaa uudelleen 60 000 euroa, mutta kysyn silti, että menisitkö uudelleen?

− Todella menisin. Se oli hieno ja mukava kokemus ja silloinen juontaja Jaajo Linnonmaa oli tosi kiva ihminen.

Osallistuitteko Humppilassa Venetsialaisiin kuun vaihteessa?

− Kyllä, työtehtävissä, kunnan työntekijöiden ja vapaaehtoisten joukossa. Oli kiva olla mukana, näyttää esimerkkiä, että mukaan vaan. Tekemistä riittää ja ihmisiä tarvitaan, kaikille löytyy tekemistä!

Aiheeseen liittyviä juttuja