Tästä se alkoi

Tänä keväänä jaetaan 156 Huippu Tyyppi -stipendiä

Tästä se alkoi | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Kati Länsikylä

Koulutus: Valokuvaajamestari

Perhesuhteet: nelihenkinen perhe eli aviomies ja kaksi lasta

Asuinkunta: Forssa

Ura ja työ: Valokuvaajan 24 vuotta ja yrittäjänä reilu 10 vuotta

Mistä tämä Huippu Tyyppi -stipendi sai alkunsa?  

− Vuonna 2017 luin keskustelua somessa juuri kevätjuhlan jälkeen, jossa pohdittiin miten koulujen stipendit menevät usein niille kaikista lahjakkaimmille tai suosituimmille kavereille, eikä siinä mitään, sekin on toki ihan ansaittua.  Mutta ilman jää se iso porukka, joiden opiskelu vaatii monesti paljon enemmän työtä, tuskaa, itkua ja vääntämistä tai joille sosiaaliset kontaktit on haastavampia. Silloin mietin, että tuolle asialle sentään pystyn tekemään asioita, jotta tähän tulisi tasapaino. 

 Vuonna 2018 keväällä jaoin itse kaksi stipendiä paikalliseen kouluun pienryhmiin jaettavaksi ja kirjoitin tästä omassa somessani. Yrittäjäkolleegat ottivat hommasta kopin ja halusivat tulla mukaan kanssani stipendejä jakamaan ja ollaankin aina vuosittain saatu isompia määriä stipendejä kasaan ja tänä vuonna Forssan seudulla jaetaan 156 stipendiä. Tämä ajatus leviää myös jo pitkin Suomea, koska olen jakanut tästä tietoa eri yrittäjäsivustoilla. 

Miten rahat siihen kerätään? 

−Pääasiassa raha stipendeihin tulee alueemme yrittäjiltä, yhteisöiltä ja yhdistyksiltä. Myös joitakin yksityisiä lahjoittajia on.

Kuka päättää, ketkä saavat sen? 

− Koulujen henkilökunta päättää. Me emme voi, emmekä haluakaan olla päättämässä saajia. Annamme vain tiedoksi mitä toivomme. Toivomme, ettei stipendien saajien valinnassa painoteta todistuksen numeroita tai sosiaalista lahjakkuutta. Ehkä stipendin saaja on tyyppi, joka ansaitsisi saada pienen positiivisen tsemppauksen stipendin muodossa.  Sellainen Huippu Tyyppi, jolle pieni positiivinen muistijälki voisi olla paikallaan. Tai oppilaalle joka käy kouluaan tehostetun -tai erityisentuen päätöksellä, joka yrittää parhaansa tai on ylittänyt itsensä tai on vaan muuten huippu tyyppi. 

Mikälaiselle tyypille itse stipendin antaisit? 

− Kaikki ovat stipendin arvoisia, mutta varmaankin nuorelle/lapselle, jolla on ollut haastava kouluvuosi.

Kuinka moni lahjoittajaa osallistui tänä vuonna? 

− 65 lahjoittajaa on mukana.

Mitä stipendi mielestäsi merkitsee saajalle? 

− Ne viestit, joita olen koulujen henkilökunnilta ja oppilaiden vanhemmilta kuullut vahvistavat kyllä tämän stipendin tarvetta.

Tästä se alkoi | Kotiseutulaisen vieraana | Kotiseutulainen

Mitä yritystoimintasi kattaa? 

− Olen päätoiminen valokuvaaja ja teen kuvauksia niin yksityisille kuin yrityksille. Teen myös muille yrityksille somesisältöä ja somea varten kuvapankkeja jne. Tällä hetkellä opiskelen AI:ta eli tekoälyn hyödyntämistä valokuvissa ja kuvien rakentamisessa.

Kutsun itseäni valokuva-alan sekatyöläiseksi. Olen myös Suomen Ammattivalokuvaajien hallituksessa sekä Forssan Seudun Yrittäjänaisissa.

Miten kuvaukseen kannattaa valmistautua, siis asiakkaan?

– Yleisesti kuvaan kannattaa tulla rennolla asenteella. Valokuvaaja on siellä sitä varten, että kuvasi onnistuvat.

Ovatko kaikki kevään kuvausajat jo täynnä? 

− Arkipäiville mahtuu vielä ja valmistujaiskuvat voi kuvata vaikka syksylläkin.

Missä yrityksesi sijaitsee? 

− Kehräämöllä padon vieressä. Studiossani on yksi kehräämöalueen vanhimmasta alkuperäisistä seinistä ja se on otettu esiin osittain maalien ja tasoitteiden alta.

Mikä on lempipuuhaasi kesällä? 

− Olen kasvihuoneharrastaja ja erikoisuutena kasvatan jättitomaatteja. Olin viime vuonna SM 2. 1,575 kg painavalla tomaatilla.

Aiheeseen liittyviä juttuja