Yrittäjäystävällisyyttä kasvatetaan Somerolla

Someron kaupungin kehittämispäällikkö Antti Leino on toiveikas sen suhteen, että Someron yritysilmapiirin kehittäminen ja yrittäjäystävällisyyden kasvaminen paranevat määrätietoisella työskentelyllä.

man holding incandescent bulb

− Se on strategiamme keskeisiä tavoitteita, että pääsemme mittariston parhaaseen neljännekseen. Teemme yhteistyössä yrittäjien kanssa raamit  ja foorumin, jossa kehitettäviä asioita voi tuoda esille.

Yhtenä keskeisenä tavoitteena on luonnollisesti elinvoimaisuuden edistäminen ja siihen vaikuttaa osaavan työvoiman saatavuus. 

− Järjestimme tilaisuuden, jossa oppilaitokset voivat tuoda esille omia keinojaan ja käytettäviä väyliään työvoiman koulutuksessa aina lyhyistä kursseista tutkintoihin. Samalla halusimme kuulla yrittäjiltä mitä keinoja he rekrytoinneissaan käyttävät ja miltä työvoiman tarve ja saatavuus näyttää. 

Työ ei suinkaan jää tähän tilaisuuteen.

– Varmasti järjestämme vastaavia tilaisuuksia jatkossakin, ja kyselemme myös muita kanavia käyttäen lisää yritysten tarpeita ja kokemuksia, ennen kuin vedämme mitään johtopäätöksiä. Eri kokoisilla yrityksillä on erilaiset tarpeet ja tarvitsemme kattavaa tietoa kaikenkokoisista yrityksistä.

 TE-palvelujen siirto kunnille vuoden 2024 aika on mittaluokaltaan suuri uudistus, jonka tavoitteena on työllisyyden vahvistaminen yhä paremmin kohdennetuilla ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivilla palveluilla. 

− Suhdanteet vaihtelevat maailmantilanne huomioiden nopeastikin. Kaupungille on tärkeää, että meillä on yrittäjien kanssa toimiva keskusteluyhteys ja tiedämme yritysten tilanteesta, jotta voimme yhteistyössä myös toimia kaikkien edun mukaisesti, painottaa Leino. 

Edusalo kouluttaa myös Someron ukrainalaisia

Edusalo on Salon seudun koulutuskuntayhtymän  tytäryhtiö joka tarjoaa ratkaisuja yritysten kehittämiseen ja henkilöstön osaamisen kasvattamiseen. Suosituimpia ja eniten yrittäjien kysymiä koulutuksia ovat nopeasti osaamisen kehittämiseen tähtääviä sekä erilaiset lupakorttikoulutukset ja ammattipätevyyden päivitykset. 

− Tällä hetkellä meillä on paljon myös kotouttamiskoulutusta maahanmuuttajille, samoin kielikoulutusta. Myös jo työpaikan saaneille on kielikoulutusta, joka helpottaa arjessa selviytymistä työssä ja sen ulkopuolella, kertoo Edusalon toimitusjohtaja Markus Juhola.

Edusalo antaakin tällä hetkellä kielikoulutusta esimerkiksi Somerolle saapuneille ukrainalaisille.  

Edusalon koulutustarjonta on niin laaja, että Markus Juhola ei oletakaan, että yrittäjät tietäisivät kaikki mahdollisuudet.

− Siksi tilaisuudet kohdata yrittäjiä ovat tärkeitä. Toki meillä on pitkiäkin asiakassuhteita ja saattaa olla niin, että yrityksen työntekijä on suorittanut Salon seudun koulutuskuntayhtymässä ammattitutkinnon ja palaa nyt tuttuun taloon päivittämään osaamistaan.

Koulutuksia ja kursseja on nykyisin paljon myös verkossa ja ns. hybridinä.

− Ihmiset ovat oppineet käyttämään verkkokoulutuksia. Ne ovat suosittuja ja erittäin tehokkaita. 

Läheisyys hyvä asia

TE-palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle on Juholan mukaan hyvä asia. Sitä on etukäteen valmisteltu, ja yhteistyö kuntien kanssa on toimivaa.

− Mitä lähempänä, sitä matalampi kynnys lähteä keskustelemaan asioista.  Koulutuskuntayhtymä on tosi merkittävä toimija koko alueella ja koulutus voidaan viedä juuri sinne, missä sitä tarvitaan jo nyt.  Esimerkiksi juuri tämä ukrainalaisten koulutus. On tärkeää, että Somerolla on oma koulutus, kun ihmiset ovat siellä. Koulutus kannattaa viedä sinne, missä asutaan. Näin löytävät helpommin työn ja työpaikan, lapset kouluun, päivähoitoon ja vähitellen löytyy myös sosiaalisia kontakteja paikallisten kanssa. Maaliskuun alusta heillä on myös mahdollisuus hakea kotikuntalaisuutta ja se auttaa varmasti merkittävästi kotoutumisessa.

Aiheeseen liittyviä juttuja