Onni-Pelle hakee maalta rauhaa

Forssan seudulle jo vuosi sitten löytänyt Mika Kokko on mies Onni-Pellen takana. Entisestä vantaalaisesta, monen mutkan kautta Joensuusta lähtöisin olevasta Kokosta tuli ypäjäläinen. Hän päätyi Ypäjälle elämän kuljettamana, toki poneista ja eläimistä kiinnostuneena. Ponit ovat hänelle tuttuja työ- ja esiintymiskavereina. Haaveena on oma poni pihalla.

Onni-Pelle hakee maalta rauhaa | Kulttuuri | Kotiseutulainen

Vastapainoa työlle

Ypäjä on rauhallinen paikka pääkaupunkiseudun säpinään verrattuna, Kokko miettii. Luonto on eri lailla lähellä. Mittavan, välillä hyvin kuormittavankin, uran esiintyvänä taiteilijana tehnyt Kokko osaa arvostaa luontoa ja rauhaa. Hän kertoo löytäneensä kalastuksen esiintymisen vastapainoksi asuessaan Uudessakaupungissa. Kyllä Loimijokikin on yllättävän kalaisa, hän tokaisee lähivesistöt jo tutkineena. Keväällä tulee hyvin kutulahnoja, hän tietää.

Takana pitkä ura

Mutta mennäänpä itse pellen työhön. Kokko on itseoppinut pellenä, mutta on alkujaan lähtöisin Joensuun kaupunginteatterin näyttelijälistoilta. Polven petettyä 90-luvulla ryhtyi hän freelanceriksi ja erikoistui pellenä olemiseen. Edesmennyt pelletaituri Simo Salminen kuului perhepiiriin Joensuussa. Pellehypyt muine touhuineen tulivat tutuiksi Salmisen kautta. Tekeminen on opettanut, ja hurjan uran hän on pellenä tehnytkin. Parhaimmillaan keikkaa on saanut tehdä 30 kertaa kuussa. Kokko on vastannut esimerkiksi satojen Keskon kauppojen avajaisten ja kesäpäivien sekä Kauppakeskus Forumin tapahtumien viihdyttämisestä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Hän ei siis ole mikään aloitteleva pellekandidaatti, vaan pikemminkin emerituspelle.

Taikuripalloja, keiloja ja hattaraa

Kokon päähahmo esiintyessä on Onni-Pelle. Onni-Pelle tuo tapahtumiin mukanaan paitsi huumoria ja hauskuutta, myös taikuripallot, jotka ovatkin hänen suosikkitemppunsa. Niistä tehdään kissa- ja koirahahmoja. Lavalla ollessa OnniPellen bravuureihin kuuluu keilat, joilla pystyy moneen sellaiseen, mikä saa ihmiset nauramaan. Tilannekomiikka on pelleni erityisosaamista, Kokko mainitsee. Unohtaa ei sovi myöskään muuta tapahtumarekvisiittaa, jonka Kokko tuo tullessaan paikan päälle. Minulta löytyy hattarakoneet, popcornkoneet ja pomppulinna, hän luettelee. Näitä kaikkia voi myös vuokrata häneltä suoraan.

Pelle sopii monenlaiseen juhlaan

Onni-Pelle tulee ilolla esiintymään yksityisjuhliin. Lasten synttärit, esimerkiksi 10vjuhlat, ovat unohtumaton elämys pomppulinnoineen ja pellevierailun kera. Niitä Kokko erityisesti tykkää tehdäkin. Myös aikuisten juhlat, häät ja ristiäiset onnistuu. Pellen ohjelmaa muokataan tilanteen mukaan. On myös muutama muu roolihahmo, kuten miinussakkoja jakava konstaapeli, jotka muuntautuvat tilanteen mukaan. Keikkaan kuuluvat myös hauskat pelit ja leikit, joihin yleisö osallistuu, ja se poni, jos saa mukaan lähteä.

Lisätietoja www.onnipelle.fi ja kohta tiktokissa

Teksti AM

Aiheeseen liittyviä juttuja