Ei se nyt ihan näin mene

Maria on Raamatun merkittävin nainen. Kautta historian miehet ovat määritelleet hänen roolinsa, asemansa ja asenteensa. Jumalansynnyttäjä. Ikuinen neitsyt. Alisteinen. Nöyrä. Hiljaisesti kaiken hyväksyvä.

Ei se nyt ihan näin mene | Hartaus | Kotiseutulainen

Ei se nyt ihan näin mene. Tämän sunnuntain evankeliumiteksti kertoo Marian hilpaisevan Elisabetin luo hakemaan vertaistukea. Elisabet odottaa Johannes Kastajaa, Maria Jeesusta. Elisabet ei enää uskonut tulevansa raskaaksi ja Marian raskaus taas on alkanut yllättäen ja pyytämättä.

Näiden naisten vatsassa kasvavilla lapsilla on elämissään erityisiä tehtäviä. Raskauden alkuun liittyvistä kummallisista asioista puhutaan aivan varmasti. Silti teen juonnin lomassa jutellaan kaikesta mistä odottavat äidit yleensäkin juttelevat. Saatko nukuttua, synnytys jännittää, tunnetko lapsen liikkeet, mitä miehesi ajattelee? Odottava äiti toivoo ensisijaisesti, että raskaus ja synnytys menisivät hyvin ja että lapsi olisi terve.

Maria synnytti Jeesuksen tallissa. Jeesus oli outo lapsi, teini, nuori aikuinen. Äiti on ollut kerta toisensa jälkeen ihmeissään ja voimaton. Lapsi kuolee ennen äitiään, väkivaltaisesti. Vasta sen jälkeen koko salaisuus paljastuu. Maria todellakin oli Jumalan synnyttäjä. Ruokkija. Hellijä. Hoivaaja. Äiti.

Marian elämä tarjoaa lukuisia samaistumis- ja tarttumapintoja. Meillä on oikeus ja mahdollisuus nähdä Maria kokonaisempana kuin miten hänet on totuttu kuvaamaan.

Mikä selviytyjä. Miten vahva. Mahtava Maria. Arvostan.

Annmari Salmela

Aiheeseen liittyviä juttuja