Pieni jouluinen käsityöpuoti unelmien täyttymys

Loimaan keskustassa pitää joulupuotia Tarja Rajala, joka on muuttanut Loimaalle Haminasta noin vuosi sitten. Hänelle käsityöt ovat rakas harrastus. Myös joulupuoti on seurausta suuresta halusta ja palosta käsitöihin. Joulupuodissa on myynnissä vain Rajalan ja hänen äitinsä Taimi Suorttin itse tehtyjä tuotteita. Myynnistä löytyy itse kudottuja käsitöitä, kuten lapasia ja sukkia, mutta myös kynttilöitä ja sytykkeitä.

Pieni jouluinen käsityöpuoti unelmien täyttymys | Joulu | Kotiseutulainen

Joulupuoti on auki vain kaksi viikkoa. Onnellinen Rajala kertoo kaupan käyneen niin hyvin, että myynnissä ollaan jo omillaan vuokranmaksun jälkeenkin. Kokemus on ollut niin mukava, että joulupuoti jatkaa ensi vuonna. Mahdollista kesäkauppaa vielä pohditaan. Rajala on tyytyväinen myönteisestä elämyksestä joulupuodin pitäjänä, joka oli hänen unelmiensa täyttymys. Kaupan aukioloaikaan he neulovat äitinsä kanssa puodissa pajamaiseen tyyliin.

Rajalan äiti Taimi Suortti on jo 96-vuotias. Hän kertoo joulumuistoistaan, ettei joulu maalaistalossa nuorena ollut sen erikoisempaa. Tavanomaista kinkkua ja laatikoita syötiin. Joululahjaksi saatiin joskus vaatetta, kuten villatakkia. Hän muistaa saaneensa joskus nahkaisen hatun, jossa oli karvareunukset. Suortti kertoo, että jouluaamuna lähdettiin viideltä hevosilla joulukirkkoon, joka alkoi kuudelta. Kirkon jälkeen ajettiin hevosilla kilpaa kulkuset helisten koteihin jouluruualle. Joulupäivä pyhitettiin kotona olemiselle ja hiljaiselolle. Kyläilyä sai tehdä vasta tapanina. 

Myös Taimi Suortti on neulonut villalangasta lapsesta pitäen. Hän on elänyt ajan, kun villa kerittiin ja kehrättiin omista lampaista ja langat värjättiin itse. Hän muisteli myös ryijyn kutomista yhdessä serkkunsa kanssa. Suortti kertoi taitavansa niin lapasten, puseroiden, sukkien, kaulahuivien kuin villatakkien neulomisen, lähes kaiken mitä neuloa siis voi. Rakkaus käsitöihin on nyt siirtynyt äidiltä tyttärelle ja joulupuodissa pääsee tapaamaan myös Suorttia.

Joulupuoti löytyy Loimaan keskustasta Vesikoskenkatu 3. Se on avoinna 11.12. asti ma-pe 10-17, la 10-14, su kiinni

Aiheeseen liittyviä juttuja