Herkutellaan kalkkunalla

Joulukinkulla on ollut melko perinteinen asema joulupöydän kunkkuna. Vaaleampi siipikarjan liha on kuitenkin kirinyt kulutuksessa jo hieman punaisen lihan ohi. Miksipäs ei siis kokeilla vaaleaa lihaa myös juhlaruokana. Kalkkunaa kasvatetaan Suomessa, joten kotimaisuudesta ei tarvitse tinkiä.

Herkutellaan kalkkunalla | Joulu | Kotiseutulainen

Täytettynä uuniin

Kalkkuna ei ole sen vaikeampi valmistettava kuin kinkkukaan. Toki ensimmäisellä kerralla kaikki on aina uutta. Tarkkana kalkkunan kanssa pitää olla. Se ei saa kuivua liikaa, mutta sama päätee kinkun kanssa. Kalkkuna valmistetaan uunissa paistamalla valelemalla sitä välillä paistonesteellä tai voisulalla.  Kalkkuna voidaan myös täyttää amerikkalaiseen tapaan. Täytteenä käytetään hedelmiä, karpaloita, pähkinöitä, yrttejä, valkosipulia, mitä ikinä reseptit sisältävätkään. 

Maukasta savukalkkunaa

Helpompi tapa käyttää kalkkunaa on valita valmis kalkkunarulla tai herkullinen savustettu kalkkuna. Riittää, että sen siivuttaa joulupöytää varten. Myös suoraan kalkkunatiloilta myydään savukalkkunaa. Niitä saa joko puolikkaina tai kokonaisina. Kalkkunarullaa myydään samoin savustettuna. Se on usein tehty fileestä. Kylkeen ostettavaksi tarjotaan yleensä mustaherukkahilloa. Kannattaa kokeilla, sillä savustettu kalkkuna on mehevää ja maistuvaa.

Terveitä lintuja hallituissa oloissa

Kalkkunat elävät kuivikkeen päällä vapaina lattialla. Kuivikkeena käytetään kutteria (puupuru) tai turvetta. Koska kasvatusaika on pitkä, uutta kuiviketta lisätään kasvatuksen aikana kuivittamaan ja pehmentämään lintujen alustaa. Kalkkunoille on kasvatusvaiheen mukaista rehua ja vettä tarjolla. Riittävästä ilmanvaihdosta ja sopivasta lämpötilasta pidetään huolta. Kalkkunahalleissa on käytössä valo-ohjelma, mikä tarkoittaa, että linnuilla on yönkaltainen pimeä lepoaika. Tärkeää on olosuhteiden hallinta. Lintujen hyvinvointi on kasvattajille ykköstavoite.

Kalkkuna on siis terveellinen ja maistuva valinta ruokapöytään. Se on Suomessa valvotuissa oloissa, vastuullisilla tiloilla tuotettua lihaa. Kalkkuna sopii myös juhlaruuaksi, joten kipin kapin kauppaan ja kalkkunaa koriin. Voit löytää uuden joulupöydän kestosuosikin.

Kokonaisen kalkkunan valmistusohje

www.kotijakeittio.fi

  1. Sulata pakastettu kalkkuna jääkaapissa ja ota se hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Painosta riippuen 1-2 päivää ennen valmistusta.
  2. Nosta kalkkuna työpöydälle rintapuoli ylöspäin. Ota tukeva ote siivestä ja katkaise se toisen nivelen kohdalta. Sido linnun koivet yhteen vahvalla puuvillalangalla. Vedä lanka linnun yläpuolelta ja sido myös siiventyngät kiinni vartaloon.
  3. Mausta lintu sekä ulko- että sisäpuolelta suolalla ja pippurilla. Nosta kalkkuna rintapuoli ylöspäin reunalliseen uunivuokaan ja sivele sen pinta voisulalla.
  4. Paista kalkkunaa 225- asteisessa uunissa, kunnes se on ruskistunut kauniisti, noin 25 minuuttia. Laske uunin lämpötila 150- asteeseen. Paista vielä 2-3 tuntia, kunnes rintafileen sisälämpötila on 72 astetta. Voitele kalkkuna muutamia kertoja paistamisen aikana voisulan ja kanaliemen seoksella.
  5. Irrota linnusta koivet siten, että ne jäävät mahdollisimman ehjiksi. Irrota sen jälkeen rintalihakset tarkasti rintalastaa pitkin. Leikkaa rintafileet viipaleiksi. Viipaloi lopuksi reisi- ja koipilihat.

Lähde www.kalkkunaasuomesta.fi 

Aiheeseen liittyviä juttuja