Hunajalla vai etikalla?

Vanha sanonta kertoo, että hunajalla saa paremmin saaliin kuin etikalla. Se pätee edelleen ja todella moneen asiaan. Ei auta, jos huudat suut ja korvantaustatkin täyteen, kun toisella on mielestäsi vääränlainen mielipide tai asenne. Mutta jos asiallisella ystävällisyydellä perustelet oman kantasi, voi olla, että toinen jää sitä ainakin miettimään.

Hunajalla vai etikalla? | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Aina se suomalainen ”iske nyrkkiä pöytään” – tapakaan ei ole tehoavin. Paitsi, että heikommat pöydät siitä voi laota, voi myös pelästyksestä mennä kahvit väärään rööriin tai housut kastua. Eikä sitten ainakaan enää mitkään neuvottelut suju.

Sekin on totta, että ”mitä suurempi uho, sitä pahempi vahinko”.

Parasta olisi aina antaa verenpaineen ensin tasaantua ja ryhtyä sitten vasta toimiin – mitä ne kulloinkin sitten ovatkin. Ainakin, jos hikeentyy ns. somessa silmiin osuneesta mielipiteestä tai kommentista, kannattaa laskea vähintään tuhanteen. Mieluummin nukkua yön yli hyvissä vällyissä ja sittenkin vielä pohtia, että kannattaako kommentoida.

Nimittäin ”viisas osaa valita taistelunsa”

Kaikkiin tämän ajan hötkötyksiin ei mukaan kannata mennä, usein kukaan ei myöskään mielipidettäni jostain maailmanpoliittisesta probleemasta kaipaa. Ei tosin pienemmästäkään asiasta.

Elämässä onnistumista ei lasketa peukutuksilla somessa. Eikä niiden puutteella epäonnistumista. 

Mutta se hunaja – ystävällisyys, rauhantahtoisuus ja asiallinen puhe hyvin argumentoituna – se on sitä tämän päivän hunajaa, joka valitettavasti on paikkapaikoin harvinaista. Vaikka juuri nyt maailmassa tarvittaisiin paljon rauhantahtoisuutta, hyväntahtoisuutta, ystävällisyyttä – kaikkea sitä, mikä lämmittää ainakin sydäntä.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja