”Aukene.”

Sairastuin päivittäistä hoitoa vaativaan, arkielämään paljon vaikuttavaan ja loppuiän kestävään krooniseen sairauteen 1,5 vuotta sitten. Ensin sairastuminen oli shokki ja järkytys, kun sairauden toteamiseen liittyi joitakin dramaattisia käänteitä.

”Aukene.” | Hartaus | Kotiseutulainen

Järkytyksen ja hoidon aloittamisen jälkeen iski nopeasti syyllisyys. Kertooko sairastuminen jotakin minusta? Olenko ansainnut tämän? Onko tämä rangaistus? Samalla sairastuminen 26-vuotiaana oli muistutus siitä, että jonakin päivänä kuolen. Toisaalta koko edessä oleva tulevaisuus tuntui yhtäkkiä epävarmalta – vaikuttaisiko sairaus merkittävästi elämänlaatuun tai lyhentääkö se kohdallani elinikää? Onko minut sidottu elämään sairauden kanssa, joka estää minulta tärkeitä asioita? Ovatko suurimmat unelmani mennyttä?

Tämän sunnuntain evankeliumitekstissä Jeesus parantaa kuuron miehen. Jeesus sanoo miehelle: ”Aukene.” Sen jälkeen mies kykenee kuulemaan ja puhumaan.

On houkuttelevaa ajatella, että Jeesus parantaisi ihmisiä aina samalla tavalla – että Jeesus voisi ottaa elämästäni pois kaikki omiin suunnitelmiini sopimattomat käänteet, haavani ja sairauteni yhtä helposti kuin evankeliumitekstissä, sormia napsauttamalla.

Sairastumiseni jälkeen elämäni asettui omiin uusiin uomiinsa ja kohtasin erilaisia reaktioita ihmisiltä. Kaikista loukkaavinta oli, kun minulle sanottiin, että Jumala voi parantaa sairauden. Lääketieteellisestä näkökulmasta se on tällä hetkellä suurin piirtein yhtä mahdollista kuin se, että amputoidun raajan tilalle kasvaisi itsestään uusi – pieni osa kehostani kun on pysyvästi tuhoutunut.

Vaikka Jumalalle kaikki onkin mahdollista, en usko, että hän parantaa minua. En ole varma myöskään siitä, oliko sairastuminen Jumalan suunnitelma. Mutta tämän uskon: Jumala voi sanoa minulle ja elämälleni: ”Aukene.”

Uskon, että Jumala voi kääntää mahdottomaltakin tuntuvat tilanteet sellaisiksi, joista kasvaa jotakin hyvää. Jumala voi avata tilanteita, jotka sitovat meitä. Sen sijaan, että Jumala pyyhkisi elämämme vastoinkäymiset, kivut, haavat ja sairaudet pois, hän voi käyttää niitä. Ei niin, että sairastuminen olisi rangaistus tai tapa kasvattaa ketään – vaan siten, että Jumala voi aukaista umpikujankin.

Anne Heikkinen

Aiheeseen liittyviä juttuja