Historiallinen hetki

Kun kävelet äänestyspaikalle, voit ajatella, että olet osa historiaa. Olet tärkeä osanen sitä. Ensimmäiset ja ainutkertaiset aluevaalit. Seuraavat aluevaalit kun ovat nimittäin taas erilaiset, ne ovat kuntavaalien yhteydessä.

Historiallinen hetki | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Olet siis osa historiaa. Teet tärkeän päätöksen, annat äänesi jollekin puolueelle, jollakin ehdokkaalle. Valitut tulevat päättämään miten asioista päätetään hyvinvointialueilla. He päättävät missä sijaitsevat terveyskeskukset, miten pääset lääkäriin ja hoitoon. He päättävät miten paljon varoja käytetään lasten ja nuorten asioiden hoitamiseen, miten hoidetaan vanhuksia, mistä saa apua vaikka päihde- tai mielenterveysongelmiin,  miten pääsee hammaslääkäriin tai sosiaalityöntekijän luo, miten erilaiset vammaiset saavat apua – he päättävät miten rahat jaetaan kaikkien tarpeiden ja palveluiden kesken.

On helppo sanoa, ettei kiinnosta. No, eihän sille mitään voi. Sinä et ilmeisestikään aio koskaan tarvita julkista terveydenhoitoa.  Se on sinun valintasi.

On helppo sanoa, että eihän mikään muutu. Mutta nyt juuri muuttuu paljon, tosi paljon.

On helppo sanoa, etten tunne ketään ehdokasta, jota äänestäisin. No hyvänen aika, ota selvää. Vaalikoneita on vaikka kuinka paljon. Tai kilauta vaikka kaverille, jos hänellä olisi ketä suositella.

Oikeasti ei ole yhtään hyvää syytä olla käyttämättä äänioikeuttaan. Kun meillä se on. On niin monia maita, joissa ääniä ei kysellä,  ei lasketa. 

Ollaan osa historiaa. Ja kerrotaan sitten lapsillemme ja lapsenlapsillemme millaista oli, kun äänestimme ensimmäistä kertaa aluevaaleissa.  

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja