Uusia harrastajia kaivataan – historiallinen keilakilpailu houkuttelee ja tekee toimintaa tutuksi

Forssan seudulla keilailu on ollut pitkäaikainen harrastus ja puitteet ovat kunnossa, mutta lajin pariin mahtuu lisää harrastajia ja kilpailijoita. Keilailu on matalankynnyksen liikunnallinen harrastus, jota voi harrastaa kuka tahansa, ikään, sukupuoleen tai fyysisiin lähtökohtiin katsomatta.

Uusia harrastajia kaivataan – historiallinen keilakilpailu houkuttelee ja tekee toimintaa tutuksi | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Korviin kantautuu vierivän pallon ja kaatuvien keilojen ääni ja iloiset riemunkiljahdukset. Radoilla on muutama porukka keilaamassa ja pari keilaajaa valitsee hyllystä itselleen sopivia palloja. Tunnelma on leppoisa ja rento.

Keilaaminen on laji, joka onnistuu lähes keneltä vaan ja lieneekin useimmalle tuttu pallopeli, jossa pyrkimyksenä on palloa rataa pitkin vierittämällä kaataa puisia, muovipäällysteisiä keiloja. Helpon perusideansa johdosta laji soveltuu kaikille ja kehittää liikkuvuutta, koordinaatiota, tarkkuutta sekä muistia. Kuntoa ylläpitävän vaikutuksen lisäksi keilaaminen on sosiaalinen laji, joka kohentaa mielen hyvinvointia.

Suomessa keilailun harrastaminen on helppoa, sillä maassamme on yli 140 keilahallia. Keilahalleista kolme sijaitsee Kotiseutulaisen levikkialueella, Forssassa, Loimaalla ja Somerolla. Näissä halleissa toimivat seurat kuuluvat Forssan keilailuliittoon.

– Keilailu on helppo aloittaa, sillä harrastusvälineitä ei tarvitse ostaa itselle. Kengät voi vuokrata keilahallilta ja laaja pallovalikoima sisältyy ratamaksuun, Forssan Keilailuliiton puheenjohtaja Matti Loukonen kertoo.

Forssan keilailuliitto on aktiivinen yhdistys, joka on perustettu jo vuonna 1968, eli 54 vuotta sitten.

– Vireään toimintaamme kuuluu yhteensä 10 eri seuraa, joista kahdeksan on Forssassa, yksi Somerolla ja yksi Loimaalla. Rekisteröityjä jäseniä on tällä hetkellä 168.

Uutta sukupolvea lajin pariin

Keilailu on mukavaa ajanvietettä vauvasta vaariin. Keilahalleissa on viikoittain varattuja vakiovuoroja erilaisille ryhmille, esimerkiksi seuroille, nuorille, senioreille ja työporukoille. Osa harrastajista on ajankulukseen keilaavia ja osa kilpailuja kiertäviä. Jos aloitteleva keilaaja haluaa viedä harrastuksen pidemmälle, tarjoaa paikallinen keilailuseura siihen hienot mahdollisuudet. Myös koululaisryhmiä käy tutustumassa lajiin. Osalla koululaisista on yritystä ja oikeita otteita, joita on mahdollista kehittää halleissa saatavalla ohjauksella ja opastuksesella.

Esimerkiksi Loimaan keilahallilla kokoontuu säännöllisesti joka keskiviikko keilaamisesta innostunut nuoriso.Nuorisotoimintaa on ollut jatkuvasti jo kolmen vuoden ajan ja osallistujamäärä kasvaa koko ajan.

– Meillä on erittäin aktiivista nuorisotoimintaa. Keskiviikkoisin kello 17-18 hallin valtaa aloittelevat 7-11-vuotiaat ja vähemmän keilanneet. Tässä ryhmässä käy yleensä noin kolmisenkymmentä innokasta keilaajaa, joista puolet lähes joka kerta, Loimaan V10-Bowlingin Juha Virtanen kertoo.

Muutama aktiivinen seuran jäsen käy opastamassa ja kouluttamassa pikkukeilaajia.

– Aloittelevien pikkukeilaajien jälkeen kello 18-19on 12-18-vuotiaiden keilavuoro. Tässä porukassa keilaa säännöllisesti viisi aktiivista harrastajaa, joista parin taidot ovat kehittyneet jo niin paljon, että he kisaavat aikuisten kilpailuissa.

Suurin kiitos vilkkaastanuorisotoiminnasta kuuluu Virtasen mukaan Loimaan hallin Minna Hyttiselle, joka omalla aktiivisella toiminnallaan innostaa nuoria lajin pariin.

Historiallinen alkukilpailu

Lajista enemmän kiinnostunut saa lisätietoa keilailun harrastamisesta suoraan lähimmältä keilahalliltaan, paikallisseuralta tai Suomen Keilailuliitosta. Kaikki rekisteröityneet harrastajat voivat halutessaan osallistua keilakilpailuihin.

Forssan keilailuliitto järjestää alueensa halleissa ensimmäistä kertaa samanaikaisesti käytävän kilpailun, joka starttasi 11.4.2022. Tarkoituksena on tiivistää seudun keilaajien kilpailutoimintaa. Loppukilpailu kamppaillaan 23.5.2022 Loimaan hallilla.

Keilakilpailussa ei yleensä ole paikalla paljoa yleisöä, mutta Loukonen sanoo, että kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan lajiin ja kilpailutoimintaan.

– Mielenkiinnosta voi tulla katsomaan ja kannustamaankin sekä tutustumaan paikkoihin ja porukkaan. Paikallissarjassa kilpailuja järjestetään sarjan ohjelman mukaisesti ja aina yleisö on tervetullutta paikalle, Loukonen kertoo.

Biljardia, snookeria ja hyvää ruokaa

Someron keilahallin yrittäjä Mika Salminen korostaa sitä, että hallilla voi tehdä muutakin kuin keilata.

– Perinteisen harraste- ja kilpakeilauksen lisäksi hallillamme voi nauttia hyvästä ruuasta. Tarjolla on herkullista lounasruokaa, pitsaa ja hampurilaisia. Lisäksi hallilla voi pelata biljardia ja snookeria, Salminen kertoo.

Keilahallien osaava ja ammattimainen henkilökunta sitouttaa harrastajia lajin pariin. On tärkeää, että saatavissa on ystävällistä opastusta muun muassa siihen, miten voi kehittää kädentaidon koordinaatiota ja saada palloon vauhtia heiluriliikkeen avulla.

– Toivomme lajin pariin lisää harrastajia ja sitä kautta mahdollisesti myös kilpailutoimintaan uutta sukupolvea ja nuorempaa verta. Kannattaa muistaa kärsivällisyys. Keilatessa onnistumisia saa nopeasti, mutta suorituksen kokonaisuuden hallinta ja toistojen samanlaisena onnistuminen voivat viedä aikaa, Loukonen muistuttaa.

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja