FysioRetken Tuula Niemisen talviulkoiluvinkit

FysioRetki on liikunnan ja terveyden monitoiminaisen Tuula Niemisen fysioterapia- ja liikunta-alan yritys. Nieminen, jos kuka, on vannoutunut ulkoliikunnan ystävä poluilla ja laduilla viihtyvänä vanhana kilpasuunnistajana. Hän kertoo viime vuosina löytäneen lempeämmän tavan ulkoilla vailla suorittamista. Samalla ovat löytyneet uudella tavalla myös lähiluonnon suomat mahdollisuudet arjen luontoliikuntaan.

FysioRetken Tuula Niemisen talviulkoiluvinkit | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Fysioterapeutti ja luontoliikunnan ohjaaja Nieminen liikkuu talvella kelien mukaan. Hiihto ja juoksu ovat olleet kilpataustan myötä vahvasti edustettuina. Nyttemmin pienet päiväretket, laavuileminen ja yöpymiset metsässä ovat vieneet Niemisen mennessään. Enimmäkseen hän on yksinliikkuja lenkillä ja metsissä, mutta toisinaan matkaan ehtivät puoliso tai ystäviä. Tarkoituksena on mennä lähilaavulle yöpymäänkin, kunhan tulisi pakkaskelejä. Nieminen vetää myös yhteislenkkejä, tosin talviaikaan vähemmän. 

Tutuista paikoista alkuun

Nieminen kehottaa ihmisiä lähtemään talviseen luontoon nuotioretken merkeissä. Pieni retki ei vaadi erikoisia varusteita, Nieminen sanoo. Jos polut ovat liukkaita, nastakengät ja sauvat auttavat pystyssä pysymisessä. Mikäli löytyy lumikengät, niillä pääsee hyvin poluttomiinkin kohteisiin. Aloita menemällä tuttuun paikkaan, niin ei tule eksymisen fiilistä heti alkuun, neuvoo Nieminen. Itse hän suunnistajataidoillaan liikkuu paljon merkitsemättömillä reiteillä.

Lähialuiden laavusuositukset

Lähilaavuissa riittää valinnan varaa lyhyille ulkoiluretkille. Yksi mukava kohde Niemisen mukaan on Saaren kansanpuiston Raanpään laavu. Vohlassaaren nuotiopaikka löytyy Pyhäjärven Tammelan Lamalan päädystä. Sinne pääsee talven salliessa jäälle aurattua jääreittiä tai latua pitkin. Yksi suositus Niemiseltä tulee vielä Eerikkilän ja Villa Erikin väliin Myllylahden nuotiopaikalle Ruostejärven rantaan. Kivoja laavuja ja reittejä kaikki, Nieminen suosittelee.

Rentoja latuja hiihtäjille

Jos hiihtokelit suosii, hauskoja ja toisenlaisia latuja löytyy kyliltä, lähinnä Tammelan tarjontaa siellä asuvana seuraava Nieminen kertoo. Susikas-Teuron, Niittukulman ja Mustialan perinteisen ladut ovat vaihtelua kuntoratojen latuihin verrattuna. Valaistuja ne eivät ole. Jos haluaa vähän matkata laduille päästäkseen, niin Lopen Samo-ladut ovat hieno hiihtoretkikohde. Siellä on upeat maisemat, ladut perinteisen tyylin ja Kalamajalla voi evästää latukahvilassa. Urjalan seudulla suuntaisin Sutosen lenkin perinteisen ladulle, summaa Nieminen latuvinkkinsä.

Ulos, mutta lempeydellä

Lopuksi Nieminen antaa vielä ulkoiluneuvonsa kaikille. Sohva pois selästä ja ulos, kehottaa hän. Unohtakaa suorittaminen ja liika ahnehtiminen. Heti ei kannata tavoitella 3 päivän vaellusta, vaan aloittaa pikkuretkillä lähellä sijaitseviin paikkoihin. Jos yksin lähteminen pelottaa, ottakaa kaveri mukaan. Kaksin on mukavampi eksyäkin, kuten eräs ystäväni joskus tokaisi, nauraa Nieminen. 

FysioRetki löytyy facebookista, instagrammista sekä www.fysioretki.fi

Teksti: MetsäAnna

Aiheeseen liittyviä juttuja