Tunnustus on ennen kaikkea palkinto nuorille

Forssan seudun vuoden positiivisimmaksi valittiin Asenne ry. Puhtaasti hyvästä sydämestä alkunsa saanut hyväntekeväisyysyhdistys palkittiin Forssan seudun Nuorkauppakamarin järjestämässä äänestyksessä Forssan seudun vuoden positiivisimman arvonimellä. Paula ja Harri Vigilantin luotsaama voittoa tavoittelematon Asenne ry auttaa kaikenikäisiä avuntarvitsijoita.

Tunnustus on ennen kaikkea palkinto nuorille | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Forssassa, Hämeentien ja Saksankadun kulmauksessa sijaitsevan entisen huoltoaseman tiloissa loistaa kutsuvat valot. Ikkunoista sisään kurkistaessa näkee sohvaryhmällä rennosti rupattelevan nuorisoporukan, muutaman pojan ahkeroimassa mopopajalla ja vapaaehtoiset hyörimässä kahvitermoksen ja pullavadin luona tiskin ympärillä. 

Oven avatessa ja sisään astuessa kaikki kääntyvät katsomaan ovelle ja tervehtivät iloisesti. Kehotus ottaa kahvia ja pullaa saa tuntemaan itsensä todella tervetulleeksi.

– Tänne meidän Vanhalle Bensikselle ovat kaikki tervetulleita ikään tai sosiaalisen statukseen katsomatta. Täällä kaikki ovat tasavertaisia. Siinä on ehkä avain positiivisuuteen, täällä kaikki hyväksytään omana itsenään, Asenne ry:n Paula Vigilant kertoo.

Asenteen perustajat, Paula ja Harri Vigilant olivat erittäin yllättyneitä siitä, että heidän yhdistys oli ylipäätään ehdolla saamaan Forssan seudun Nuorkauppakamarin järjestämän Forssan seudun positiivisimman tittelin. Myös yleisöäänestyksen lopputulos, jossa heidät valittiin, löi pariskunnan ällikällä.

– Olimme täysin yllättyneitä tästä kunniasta. Se, että yhdistys voittaa tällaisessa äänestyksessä, oli mielestäni täysin odottamatonta. Mutta ehkä tässä valinnassa näkyy selvästi ajan henki, se että halutaan yhdessä tukea ja auttaa haastavissa tilanteissa olevia, Harri Vigilant sanoo.

Ensimmäinen palkittu yhdistys

Forssan Seudun Nuorkauppakamari on jakanut palkinnon vuodesta 2011 asti. Palkinto voidaan antaa henkilölle, yhdistykselle, seuralle tai yhteisölle.

– Hyviä ehdotuksia tuli ilahduttavan paljon. Se osoittaa mielestäni, että seudulla on paljon sellaisia tahoja, jotka luovat positiivisuutta ympärilleen, Forssan seudun vuoden positiivisimman -projektin projektipäällikkö Sanna Järvi kertoo.

Nuorkauppakamarin raati oli valinnut yleisöäänestykseen neljä ehdokasta, joista äänestettiin vuoden positiivisin. Asenne ry on ensimmäinen yhdistys, jolle titteli on luovutettu.

– Asenne ry tunnettiin hyvänmielen tempauksista ja siitä, miten yhdistys auttaa nuoria ja muita avuntarvitsijoita.

Asenne ry:n lisäksi finaalissa oli hyvinvointivalmentajana tunnettu Karoliina Laaksonen, ravintola-alan yrittäjä Cilla Roito ja esiintyvä taiteilija Kirsi Enberg. Asenne ry keräsi lopulta hieman reilu puolet kaikista annetuista äänistä.

Korona työnsi toiminnan toiseen suuntaan

Asenne ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka toiminta alkoi kaksi vuotta sitten lokakuussa.

– Toimintamme lähti alun perin liikkeelle siitä, että Paula mietti, että ”jotain tarttis tehdä”. Ensin järjestimme keräyksellä apua eri lastensuojeluyksiköille. Sitten tuli korona ja työnsi meidät ja toiminnan toiseen suuntaan, Harri Vigilant kertoo.

Kun koulut siirtyivät etäopetukseen ja Uusimaa sulki rajansa, tehtävistä muotoutui erilaista avunantoa.

– Kuljetimme kouluruokaa oppilaille, joiden vanhemmat olivat joko päivät töissä tai muuten estyneitä hakemaan ruokia tiettyinä aikoina keskuskeittiöltä. Tämän lisäksi kävimme tervehtimässä ja ilahduttamassa vanhuksia, joiden omaiset olivat jumissa Uudellamaalla, Paula Vigilant sanoo.

Paulalla ja Harrilla on paljon yrittäjäystäviä, jotka ilmaisivat varsin varhaisessa vaiheessa halunsa auttaa. Yritysten mahdollistamana on järjestetty apua lasten ja nuorten harrastustoiminnoissa ja kerätty ruokapaketteja tarvitseviin perheisiin.

Avustustoiminnan laajentuessa Vigilantit alkoivat pohtia mahdollisuutta toimitilalle. Toimitilan vuokraamisen mahdollisti hämeenlinnalainen Canpack Finland Oy ja erillinen toimitila vapautti Vigilantien kotipihan takaisin perheen omaan käyttöön. Vanhan Bensiksen ovet aukesivat virallisesti viime elokuussa ja paikalle on löytänyt porukkaa jokaisena aukiolopäivänä.

– Miltei päivittäin tulee kyselyä, että milloin ollaan paikalla ja milloin Bensikselle voi tulla. Tottakai se lämmittää mieltä, että meidän luokse on kiva tulla. Täällä kukaan ei jää yksin vaan jokainen on mukana porukassa, vaikka haluaisikin olla itsekseen lasiseinän toisella puolella omassa rauhassa, Paula Vigilant kertoo.

Vanhalla Bensiksellä on kiireetön tunnelma ja Harri Vigilant kertookin, että usein paikalle saapuvien pikaiset kahvit vaihtuvat neljän tunnin vierailuksi.

Nojatuolin käsinojalla istuva A-P myhäilee hymyillen ja kertoo, että niin siinä useimmiten taitaa käydä. A-P on itse aiemmin haastavassa tilanteessa saanut apua Paulan ja Harrin yhdistyksen kautta.

– Hienointa tässä on se, että nyt pääsen palkaksi ja kiitokseksi itse auttamaan. Asenteen toiminnassa mukana oleminen on minulle henkireikä ja tasapainon tuoja. Toiminta on niin sydämellistä ja aitoa, nähdään juuri sinne ihmisen sisimpään, A-P kertoo.

Vapaaehtoisten yritysten ja yksityishenkilöiden apu onkin korvaamatonta Asenteen toiminnassa.

Vuoden positiivisin kehittää toimintaansa edelleen

Vigilantit näkevät arjessa sen potentiaalin, mikä seutukunnan nuorissa on. He toivovatkin, että Forssan seudulla varttuneille lapsille ja nuorille syntyisi side, joka vetäisi heidät takaisin kotipaikkakunnalle myöhemmin.

– Tällä hetkellä on havaittavissa pientä toisintoa lama-ajalta. Muun muassa päihteiden ja väkivaltaisuuden osalta, josta olemme hieman huolissamme. Nyt olisi tärkeää ottaa nuoret mukaan päätöksentekoon ja antaa tilaa myös heidän ajatuksilleen ja toiveilleen, Paula Vigilant sanoo.

Asenne ry haluaa osaltaan antaa tilaa ja tuoda nuorten äänen kuuluviin. Yhsistyksen lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu toiminnallisen kotapaikan rakentamista keskustan läheisyyteen sekä muun muassa autohifipajaa, taideterapiaa ja laillisen moposuoran edistämistä.

– Tämän lisäksi Vanhalla Bensiksellä on kerran kuukaudessa paikalla aikuissosiaalityön ammattilaisia, joiden kanssa voi tulla ilman ajanvarausta, pienellä kynnyksellä hoitamaan elämänhallinnallisia pulmia kuntoon.

– Meillä on nyt käynnissä tämän vuoden jouluapukeräys, johon voi vielä ilmoittautua mukaan. Viime vuonna emme pystyneet toimittamaan kaikkea apua perille joulukuussa, joten jatkoimme työtä vielä tammikuussa. Tänä vuonna mukaan mahtuu vielä auttajia, tarvitsijoita on seudullamme paljon.

Vigilantit haluavat omistaa vuoden positiivisimman palkinnon nuorille ja kaikille toiminnassaan mukana oleville tahoille.

– Tämä tunnustus kertoo yhteisöllisyyden voimasta ja se kannustaa meitä osaltaan jatkamaan toimintaamme ja kehittämään sitä yhä eteenpäin. Haluamme omistaa palkinnon nuorille ja kaikille toiminnassamme mukana oleville, sillä ilman heitä ei olisi meitä.

Teksti Sarita Silvennoinen

Kuva Ville Kujansuu

Aiheeseen liittyviä juttuja