Yökaahailu puhuttaa Forssassa – ja monella muulla paikkakunnalla

Nuoret autoharrastajat viettävät aikaa Forssan Prisman parkkipaikalla ja lähiympäristössä. Öiseen aikaan tapahtuvissa kokoontumisissa harrastetaan kiihdytysajoja, poltetaan kumia ja kuunnellaan musiikkia. Autojen lisäksi paikalla on myös mopoja ja mönkijöitä. Meno vaikuttaa melko hurjalta, kun kymmenet menopelit huudattavat moottoreitaan ja stereoitaan kilpaa.

Yökaahailu puhuttaa Forssassa - ja monella muulla paikkakunnalla | Kotiseutu | Kotiseutulainen

Täällä ei ole yhtään mitään

Syy öiseen aktiviteettiin on yksinkertaisesti tekemisen puute.

−Täällä ei ole nuorisolle järjestetty yhtään mitään, sama on Jokioisilla. Ei sielläkään ole nuorille yhtään mitään, kertoo nuori mies ystävineen auton etupenkiltä.

− Joku skeittiramppi on laitettu, mutta eihän se enää meidän ikäsiä sillee kiinnosta. Ihan normaalia on, että ensin ajetaan mopokortti heti kun voi ja sitten siirrytään autoihin. 

Eikä naapurissakaan

−Jos vaikka saataisi joku alue missä voitais olla rauhasa eikä tarttis häiritä muita. Joku syrjänen parkkipaikka taikka teollisuushalli olis hyvä. Mutta kyllä tääki rauhottuu sitten, ku koulut alkaa. Ja ihmiset menee töihin. Kyllähän täälä poliisitkin välillä käy ja Securitas, mutta ei ne oikeen voi asialle mitään tehdä. Ihan sama juttu on Jokioisilla ja Loimaalla. 

Onko pakko huutaa?

− Heti kun aateltiin, että nyt löytyi syrjänen paikka, niin heti siel on joku huutamassa. Ja aina soitetaan poliisit ja kirjotellaan Facebookiin ja muualle ja ollaan vihasia. Jos joku joskus tulis nätisti sanomaan että “hei nyt te häiritsette” ni sekin olis hyvä asia, mutta kun heti tullaan huutamaan ni kyllä siinä moni suuttuu ja alkaa huutamaan takasin, nimettömä pysyvät pojat juttelevat.

He kyllä ymmärtävät myös sen, että väsyneenä ihmisillä on luonnollisesti pinna kireällä ja huutaminen tulee automaattisesti.

Mutta mitä asialle sitten voisi tehdä?

Öiset kaahailut ovat jatkuneet Forssassa nyt muutaman vuoden.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi peräänkuuluttaa nuorten vastuuta omasta käyttäytymisestään. 

− Oikeudet tuovat mukanaan aina velvoitteita ja vastuuta. Tämä koskee myös ajokortin omaavia nuoria. Toivon, että nuoret ottaisivat huomioon ympäristön asukkaat. Haluaisivatko he omien isovanhempiensa joutuvan kuuntelemaan ajamisesta johtuvaa ääntä? Toivonkin että nuoret sopisivat yhteiset pelisäännöt, joissa huomioidaan turvallisuus ja muut ihmiset.

Tervetuloa neuvottelemaan

Kaupunginjohtajan kanssa samoilla linjoilla on myös Forssan kaupungin sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen

− Vaikka jostain löytyisikin vanha teollisuushalli tai vastaava, niin silloin aletaan heti miettiä turvallisuusasioita ja kenen vastuulla toiminta olisi, jos jotain sattuu. Kyllä tämä on niin monipiippuinen juttu, että kaikkein mukavin ratkaisu olisi saada kyseiset nuoret ja kaikki mukana olevat tahot yhdessä kaupungintalolle juttelemaan ja etsimään sopivaa ratkaisua yhdessä.

Lähtökohtaisesti meillä on vastuuntuntoisia ja hienoja nuoria!

Teksti ja kuvat: Tuija Brooker

Aiheeseen liittyviä juttuja