Päreseinä hirsitalon ulkovuorena kestää sata vuotta

Loimaalla Hollonmäen kantatilan 1860 valmistunut 26-metrinen hirsinen päärakennus on saanut eteläpuolelle uuden päreseinän. Pärekatot ovat useille tuttuja, mutta harva on nähnyt hirsiseiniä ulkovuoratun päreillä.

Päreseinä hirsitalon ulkovuorena kestää sata vuotta | Kotiseutu | Kotiseutulainen

− Loimaa-Seura kannusti uusimaan päreseinän, sillä päreseinät ovat harvinaisia.  Tämä on kulttuurihistoriallisesti arvokas teko, tilan emäntä Pia Hollo sanoo.

Päreseinä on kestänyt yli sata vuotta. Mutta aurinko on tehnyt tehtävänsä ja päreet ovat halkeilleet ja pudonneet maahan. 

Kun vielä on taitoa ja tietoa päreseinän tekemisestä, ryhdyttiin tuumasta toimeen talkoohengessä Loimaa-Seuran innostamana.

Pia Hollo kiittää Heikki Eskolaa, joka oli vastaavana mestarina ja työnjohtajana. Hänellä on tarvittava tietotaito ja kyky organisoida talkoot.

Eskola sanoo Kosti Leinon opettaneen hänelle pärekaton tekemisen. Ennen päretalkoisiin ryhtymistä piti rakentaa tukevat tellingit pattingeista. Nyt tellingit olivat koottavat rautaiset.

− Ennen päreet naulattiin vasaralla, mutta nyt turvauduttiin paineilmalla toimivaan naulapyssyyn, Eskola sanoo.

Päreseinää tehtiin runsaat sata neliötä. Urakka kesti seitsemän ja puoli talkoopäivää. Ennen seinään naulaamista päreet kasteltiin, jotta ne eivät katkeaisi käsiteltäessä.

Haavasta tulee paras päre

Päreet tehtiin viime vuonna haavasta, sillä siitä tulee silein ja kaunein päre. Haapoja kaadettiin kolmisenkymmentä. Kaikkineen 40-senttisiä päreitä tehtiin noin 20 000. Aluksi ne kuivuivat ulkona ja talven ne olivat ladossa.

Vaikka tilan emäntä ei osallistunut päreseinän tekoon, hän oli täystyöllistetty kahvittaessaan ja muonittaessaan talkooväkeä. Samoin hän osallistui siivoamiseen, kun vanhat päreet irtosivat ja putoilivat.

Tänä syksynä päreseinä maalataan punamullalla. Samoin ikkunapielet uusitaan ja maalataan. 

− Tuskin muuta tehdään tänä vuonna, Pia Hollo sanoo.

Päärakennus on Hollon vanhapuoli, missä isoisä asui lapsuutensa yhdeksän sisaren kanssa. Viereisessä talossa samassa pihapiirissä, missä Pia Hollo asuu, asuivat isoisä ja isoäiti.

Pia Hollo on tehnyt päärakennuksesta upean kotimuseon, jonka esineistö on varsin laaja ja kattava aina lottapukuihin asti.

Ennen osattiin rakentaa hyvin. Vuonna 1860 rakennettu päärakennus on aivan suorassa eikä katto vuoda. Hirsirakennus pysyy talvellakin kuivana ja esineistö säilyy hyvänä.

Teksti ja kuvat: Sari Keskitalo

Aiheeseen liittyviä juttuja