Virkeä kylätoiminta on asialleen omistautuneiden tiimiläisten ansiota 

Tammelan Susikkaalta löytyy ihailtavan innokas kylätoimikunta. Tämä porukka järjestää ihmisten iloksi tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia, siis monenmoista mukavaa. Heinäkuussa on edessä todellinen voimainponnistus, kun tämä yhteen hiileen puhaltava joukko toteuttaa tähän asti suurimman tapahtumansa kylätoimikunnan historiassa. Susikas soikoon! -pelimannitapahtuma starttaa 23.7.2022 klo: 12.00.

Susikkaan kylätalo 2021.

Susikkaan kylätalo 2021.

Tiivistä tiimityötä 

Kylätoimikunnan puheenjohtaja ”primus major” Päivi Kangasniemi on innoissaan kertoessaan kylätoimikunnan toiminnasta. 

– Ahkerien talkoolaisten voimin Susikkaan kylään rakennettiin oma kylätalo vuonna 1991. Suuri remontti taloon tehtiin vuosina 2015-2018. Tämä oli mahdollista Lounaplussan Leader-avustuksen rahoituksella. Kylätaloa jatkettiin vielä esiintymislavalla vuosina 2020-2021. Lisäksi kylätalolla on terassi, jossa on istumapaikkoja 16 hengelle. 

Kylätoimikunnan jokaisella jäsenellä on tapahtumien järjestämisessä oma vastuualueensa. Kangasniemi korostaa että ilman tunnollisten jäsenien työpanosta mistään ei tulisi mitään! Ydinjoukkoon kuuluu 11 henkilöä. Ja tapahtumiin saadaan ahkeria kyläläisiä ja mökkiläisiä lisäavuksi. Jos ei tämän sakin järjestämistä riennoista löydy jotakin mieleistä jokaiselle niin ei sitten mistään! Niin laajalla skaalalla Susikkaalla puuhataan kaikenlaista mielen kuin kropankin virkistykseksi. 

Susikkaan Sohloista sai kaikki alkunsa 

Susikkaan Sohloja ei ole koskaan tarkoituksella perustettu, vaan se ikään kuin vain syntyi. Päivi Kangasniemi muistelee, että porukalla laulettiin paksusta lauluvihkosta, haitaristin säestäessä. Ja sitten taas kerran porukka kokoontui ja miehet alkoivat kertoilla toinen toisilleen että mitä soitinta kukakin on lapsena tai nuorena soittanut. Tämän keskustelun jälkeen pojat alkoivat soitella kimpassa ja kerran sitten huikkasivat tytöille, Kangasniemen Päiville ja Ylitalon Ullalle, että ruvetkaas likat laulamaan! 

Siitä lähti pikkuhiljaa syntymään Susikkaan Sohlot! Tämä orkesteri on ollut kantava voima kylällä. Ensi vuonna tulee täyteen pyöreät 40 vuotta. Ryhmä on myös palkittu. Alkuperäiset jäsenet saivat noin 10 vuotta sitten ansiomerkit aktiivisesta kylätoiminnasta. Haitaristi Antero Ylitalo palkittiin kultaisella merkillä ja ryhmän muut jäsenet hopeisella merkillä.

Kyläyhteisö haki sittemmin myös Päivi Kangasniemelle kultaisen ansiomerkin kylätoiminnan hyväksi tehdystä työstä. Kultainen ansiomerkki luovutettiin hänelle vuonna 2019. 

Susikkaan Sohlojen vuosikymmeniin mahtuu paljon keikkoja monissa paikoissa ja Susikkaan kylätalolla järjestettävät tanssit ovat olleet tanssikansan suosiossa. Päivi Kangasniemi oli alkuun niin viitseliäs, että ompeli itselleen ja Ullalle esiintymisasutkin. Sittemmin siirryttiin ostovaatteisiin. Ennen koronapandemiaa kylätalolla pistettiin jalalla koreasti 8-10 kertaa vuodessa. Viimeisen kahden vuoden aikana vain yhden kerran per vuosi. 

Sittemmin Sohlojen sakkiin on tullut uutta verta ja alkuperäisistä jäsenistä on mukana musisoinnissa enää 3 henkilöä: Kari Kangasniemi, Antero ja Ulla Ylitalo. Päivi Kangasniemelle oli kova paikka luopua laulajan paikastaan terveydellisten syiden vuoksi. Mutta edelleen ja onneksi Susikkaan Sohlot soi! 

Virkeä kylätoiminta on asialleen omistautuneiden tiimiläisten ansiota  | Kotiseutu | Kotiseutulainen
Susikkaan Sohlojen alkuperäinen kokoonpano. Takana vasemmalta: Johansson Ossi, Uutela Urpo, Kangasniemi Kari, Suvanto Auno, Ylitalo Antero. Edessä vasemmalta: Kangasniemi Päivi, Ylitalo Ulla.

Kaikenlaista toimintaa vauvasta vaariin 

Kylätoimikunnan aikaansaannosta on mm. joka kuukauden ensimmäinen tiistai järjestettävä kyläpalvelupäivä, jolloin on tarjolla edulliseen viiden euron hintaan keittolounas lisukkeineen ja jälkiruokakahveineen. Kesäaikaan ruokailijoita käy n. 50 henkilöä päivässä ja talviaikaan n. 30 henkilöä. 

Joka tiistai klo 18 alkaen kylätalolla raikaa karaokelaulanta uusien karaokelaitteiden ja peräti yli 4000:n biisin valikoiman voimin. Kirkko kylässä -tapahtuma järjestetään 1-2 kertaa vuodessa. Avoimet kylät -tapahtuma ja siivoustalkoot ovat kerran vuodessa. Siivoustalkoissa tienvierustat siistitään Myllykylästä 10-tien risteyksestä Susikkaan kylän läpi Lautaportaaseen ja aina Urjalan rajalle saakka. 

Juhannuksen etkotori sisältää kirppistelyä, kahvion ja tanssit. Elokuun 21. päivä koittaa kirppiskierros, joka on vetänyt aiemmin runsaasti väkeä. Myyjiä on parhaimmillaan ollut 40 ja kävijöitä noin 400. 

Jo edellä mainittu Kyläpalvelupäivä kuuluu kylätoimikunnan vakituisiin tapahtumiin. Kyläpalvelupäivissä vietetään toisinaan Hyte-hetkiä joissa on käynyt puhujia ja esitelmien pitäjiä mm. Reumaliitosta ja Hengitysliitosta. Ambulanssikuskit ovat olleet mukana sydäntapahtumassa. Joka kerta on myös myyjäiset. Digipaja on ollut Wahren- opiston puolesta muutaman kerran. Ns. Pöytäjuhlia on joitakin kertoja järjestetty, joissa on tarjolla iltapalaa ja sen päälle karaoketanssit. Myös erikoisruokavaliota noudattavat on huomioitu, mm. maidotonta, munatonta, laktoositonta ja gluteiinitonta suuhunpantavaa löytyy.
Kylätaloa saa myös vuokrata yksityistilaisuuksiin. Myös astiasto ja teltta on vuokrattavilla. 

Susikkaan kylätalolla kokoontuu myös erilaiset harrastuspiirit. Kylätoimikunnan omat piirit sisältävät yhteislaulut, mölkynpeluut, karaokekerhon ja lapsiperheillat. Wahren-opiston piirit ovat kudonta, posliini, lihaskuntojumppa ja pelimanniorkesteri. 

Hankkeilla avustuksia 

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Päivi Kangasniemi on ollut aktiivinen myös “rustailemaan” erilaisia hankehakemuksia kylätoiminnan kehittämisen tueksi. Hankkeet on myös saatu vietyä kunnialla läpi. Avustusta on saatu uusien karaokelaitteiden hankintaan, esiintymislavan rakentamiseen ja Lounaplussan kautta tehdyn Visiittihankkeen avulla kylätoimikunnan ydinjoukko, 11 henkilöä, lähtee vajaaksi viikoksi heinäkuussa hakemaan “tuulta purjeisiin” Kaustisten kansanmusiikkijuhlilta omaa suurta koitostaan, Susikas soikoon! -pelimannitapahtumaa varten. Kun joukko palaa Susikkaan maisemiin, heillä on viikko aikaa toteuttaa kaikkien aikojen mahtavin musiikkielämystapahtuma. Vipinähankkeesta saatu avustus mahdollistaa tämän suuren tapahtuman järjestämisen.

Haave toteutuu

Susikas soikoon! -pelimannitapahtuma “pikku Kaustinen” kytenyt silloisten sohlojen mielissä jo 90-luvun alkupuolelta. Silloin osa Sohlojen jäsenistä suuntasi ensimmäisen kerran Kaustisten kansanmusiikkijuhliin. Meininki Kaustisilla ihastutti kaikkia heti ja siitä alkoi pitkäaikainen haaveilu samantyyppisen tapahtuman järjestämisestä Susikkaan kylällä. Pääesiintyjäksi on saatu huippunimi pelimannimusiikin saralta: Kaustisen Purppuripelimannit! Esiintymässä on myös Tammelan omat taiturit: Rokasahurit ja tietenkin kylän oma Susikkaan Pelimannit. On siis todella iso asia kaikille kyläyhteisön jäsenille, että lopulta haave toteutuu. Olisikin siis aivan mahtavaa kun musiikinystävät lähtisivät sankoin joukoin huikeaa tapahtumaa todistamaan! 

Susikas soikoon! -Pelimannitapahtuma Susikkaan kylätalolla la 23.7. klo 12 alkaen tori ja Pihasoitot – konsertti Klo 14 ja illalla Pelimannitanssit alkaen klo 20.

Teksti Anne Suurkonka

Kuvat Anne Suurkonka ja Päivi Kangasniemi

Aiheeseen liittyviä juttuja