Vuosien joulukuusen kasvatus tähtää lyhyeen hetkeen

Joulukuusi on joulun tärkeimpiä elementtejä. Se tuo joulun taloon, ja mikä ihana havun tuoksu tuosta joulun puusta lähteekään. Joulukuusen hakemiseen liittyy ehkä pieni jouluinen seikkailu, jota yhdessä perheen kesken suunnitellaan. Vaikka monet suomalaiset metsää omistavatkin, eivät kaikki hae joulupuutaan metsästä. On lukuisa joukko ihmisiä, jotka ostavat kuusikauppiaalta varta vasten joulukuuseksi kasvatettuja puita. Valikoimaa riittää tuontikuusista kotimaassa viljeltyyn. Kukin valitsee itselleen mieluisan kuusen kotiin vietäväksi.

Vuosien joulukuusen kasvatus tähtää lyhyeen hetkeen | Joulu | Kotiseutulainen

Suomalaiselta kasvattajalta kuusi yli miljoonaan kotiin

Joulukuusen kasvatus poikkeaa hyvin paljon perinteisestä metsätaloudesta. Metsänomistajat ehkä hakevat itselleen sen alikasvoskuusen, joka tulisi muutenkin raivatuksi. Yli miljoona ostettua joulukuusta on kasvanut kuitenkin kotimaisilla joulukuusiviljelmillä. Vaatii vuosien pitkäjänteistä työtä ja ympärivuotista huolenpitoa, jotta kuusi on valmis kodin joulun keskipisteeksi. Kuusen hoitotyöt on tehtävä säännöllisesti ja oikeaan aikaan, mikä varmistaa hyvän, kauniin lopputuloksen.

Taimistossa torjutaan heinää

Kuusiviljelmä perustetaan keväällä ja uusitaan jaksoissa. Viljelymaina käytetään entisiä peltoja tai esimerkiksi sähkölinjojen alusia. Yli 20 vuotta joulukuusia kasvattanut Reijo Kuosa Loimaan Virttaalta istuttaa kuuset alueille, joilta on nostanut multaa. Taimet ostetaan metsänhoitoyhdistyksen kautta. Kuosalla on tällä hetkellä joulukuusia kasvussa muutaman hehtaarin alalla. Kesällä kuusiviljelmiltä torjutaan heinä. Kuusen kasvattaja Kuosa murskaa heinät käytäviltä Avantilla. Kun kuuset istutetaan riveihin, on hoitaminen helpompaa. Heinää poistetaan myös varttuneempien kuusten juurilta, jotta alimmaiset oksat säilyvät tuuheina ja hyväkuntoisina. Torjunta-aineita kuusiviljelyssä ei Kuosan tilalla käytetä.

Leikkaamalla tuuheaksi

Joulukuusen kasvatuksen tärkein työ muotoon leikkaus tehdään keväällä ennen kasvuun lähtöä tai vasta loppukesästä. Oksien leikkuulla puusta saadaan sopusuhtainen ja tuuhea. Leikkaaminen aloitetaan kuusten ollessa noin 1-1,5metrin mittaisia. Leikkuu tehdään käsisaksilla, jotta saadaan kolmiulotteisuutta, mikä helpottaa myöhemmin koristeiden ripustamista. Samat kuuset leikataan useampana vuonna peräkkäin, vähintään kolmena tai neljänä vuonna. Vain viimeisintä kuusen vuosikasvua leikataan. Pituuskasvua rajoitetaan, jotta kuusesta kasvaisi tiheäoksainen. Tämä saa aikaan sen, että kuusen tyvestä kasvaa paksu, kertoo Reijo Kuosa. Myyntivuonna kuusia ei enää leikata paitsi korkeintaan siistimismielessä alkusyksystä, jolloin leikkuujäljet häviävät.

Vuosien joulukuusen kasvatus tähtää lyhyeen hetkeen | Joulu | Kotiseutulainen

Riesana sienitaudit ja neulaspistiäiset

Syksyllä tehdään valinta myyntiin menevistä puista. Ne merkitään ja tullaan kaatamaan myyntiä varten enintään neljä viikkoa ennen joulua. Tuolloin joulukuuset ovat kasvaneet 8-15 vuoden ikään, joten kovin nopeatempoista kuusiviljely ei ole. Matkan varrella riskeinä voivat olla kasvua hidastavat halla, sienitaudit, routavauriot ja heinittyminen tai viljelmillä tuhojaan tekevät kuusenneulaspistiäiset ja myyrät. Kuosaa huolettaa ilmastonmuutos. Lämpimät talvet ovat tuoneet mukanaan sen, että sienitaudit ja tuhohyönteiset eivät kuolekaan pakkasiin, vaan talvehtivat. Riskit tuhoihin ovat kuusiviljelmillä kasvaneet. 

Metsäkuusi on ikisuosikki

Virttaalla kasvatetaan perinteisen metsäkuusen lisäksi serbiankuusta (omorika) ja mustakuusta. Nämä erikoiskuuset ovat metsäkuusta hitaampikasvuisia. Serbiankuusi ei myöskään tuoksu perinteisen havun tapaan. Erikoiskuusilla on oma vakiintunut kannattajakuntansa. Suosituin on kuitenkin metsäkuusi. Metsäkuusesta saa Kuosalta myös leikkaamatonta, luonnollisesti kasvanutta versiota. Hän mainitseekin kuusikauppiaana valtikseen monipuolisen valikoiman. Valinnan varaa riittää myös kuusten pituudessa. Yleisin myytävä kuusi on huonekorkeuden mukaan noin 2,5 metrinen. Tilaustavarana Kuosa myy 3-4 metrisiä kuusia, jotka ovat kalliimpia ja erikoisvälinein hoidettuja. Halutessaan asiakkaat voivat tulla myös kuusipalstalle valitsemaan oman kuusensa kasvavien joukosta. Tällöin asiakas kokee valinneensa kuusensa vieläkin yksilöllisemmin kuin torilta valmiiksi kaadettujen joukosta ostettaessa. Kuusikauppias Kuosan valikoimaan kuuluvat myös itse sepäntyönä valmistetut painavat kuusenjalat, joissa kuusi varmasti pysyy pystyssä ja vesitilavuuskin on iso.  

Vinkkejä joulukuusen kotona hoitamiseen: 

  • Varmista, että kuusi mahtuu kuusenjalkaan. Viljellyissä kuusissa on paksu tyvi. 
  • Älä veistä tyven kuorta. Voimakkaasti veistetty tyviei ime vettä ja kuusi kuivuu helposti. Tee sahalla aina uusi imupinta. Jos tyvi on pihkoittunut, se ei ime vettä.
  • Suojaa kuusi pakkasessa kuljetettaessa. Kylmä ja kova ajoviima kuivattaa neulasia, puun solurakenne kärsii ja neulaset karisevat.
  • Älä vie kuusta suoraan pakkasesta lämpimään taloon. Säilytä sitä ensin puolilämpimässä tilassa vesi mukaan, jotta niin runko kuin neulaset sulavat. Neulaset sulavat yleensä ensin, mutta rungon ollessa vielä jäässä ne eivät saa vettä. Muista antaa vettä jo tässä vaiheessa.
  • Älä sijoita kuusta takan tai patterin viereen. Lämpö kuivattaa kuusta.
  • Sisällä muista kastella kuusta säännöllisesti siten, ettei vesi pääse kuusenjalasta loppumaan. Näin saat nauttia kuusesta pidempään.

Teksti: MetsäAnna

Kuvat: reijokuosa.fi

Aiheeseen liittyviä juttuja