Harrastuksesta yritykseksi -designtuotteita ja rakennustöitä tilaustyönä

Matias Kuisma on oppinut tekemällä. Puu materiaalina on kiinnostanut nuoresta lähtien ja harrastus vaihtui työnteoksi viisi vuotta sitten. Kuisman yritys Vinttipuu sijaitsee Somerolla ja siellä hän tekee designtuotteita ja rakennustöitä puusta.

Harrastuksesta yritykseksi -designtuotteita ja rakennustöitä tilaustyönä | Kotiseutu | Kotiseutulainen

– Olen tehnyt puukäsitöitä pienestä pitäen. 15-vuotiaana halusin hienommat koneet ja tilat tekemiselle ja perustin yrityksen. Aloitin toiminnan navetan vintillä 80m² tiloissa ja siitä yritykseni nimi Vinttipuu tulee, puuseppä ja yrittäjä Matias Kuisma kertoo yrityksensä tarinaa.

– Tein aluksi kolme vuotta töitä koulun ohella ja sen jälkeen siirryin täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Mielestäni oli hyvä aloittaa yrittäminen nuorena ja kotona. Minulle ei tullut niin paljon kuluja ja sain mahdollisuuden käyttää rahat yritykseen ja investoida verstaaseen, Kuisma jatkaa.

 – Mielestäni yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, jokainen pystyy siihen. Hyvä kirjanpitäjä on avuksi ja nuorena kannattaa aloittaa. 

Alle 18-vuotiaan ei esimerkiksi tarvitse maksaa vielä YEL-vakuutusta.

 – Tällä hetkellä minulla on 250 m2 valmis verstas ja niin sanotusti voin keskittyä tavalliseen työntekoon. Jos olisin aloittanut yrittämisen vasta nyt, minulla olisi kestänyt kauemman aikaa hankkia tarvittava koneisto verstaaseen, Kuisma pohtii.

Harrastuksesta yritykseksi -designtuotteita ja rakennustöitä tilaustyönä | Kotiseutu | Kotiseutulainen
Vinttipuussa valmistettu kaapisto.

Pihapuusta lankuksi ja designtuotteeksi 

Vinttipuun verstaalla on koko ajan töitä. Etu yrittämisessä on, että saan itse valita, mitä teen. Samalla on myös itse vastuussa omasta tekemisestään ja työn aikatauluttamisesta.

Matias Kuisma keskittyy yrityksessään tekemään tilaustöitä. Tilaajan on hyvä varautua odottamaan, sillä Vinttipuussa on tällä hetkellä muutaman kuukauden jono. Kuisma rohkaisee aina ottamaan kuitenkin yhteyttä:

 – Aina voi kysyä, sillä tilanne vaihtelee. Innokas tilaaja voi haluta nopeasti, mutta kannattaa yleisesti varata aikaa tilaustöihin, monesti puusepillä on jonoa.

Suosittuja puumateriaaleja tällä hetkellä ovat koivu ja tammi. Vinttipuu hyödyntää työssään heille tarjottuja pihapuita ja männyn se saa omasta metsästään. Erikoiset puulajit yritys ostaa tukusta. Matias Kuisma haluaa kuitenkin muistuttaa:

– Puun työstäminen lankuksi on pitkä prosessi. Puu sahataan ja vaikka sen kuivaisi nopeasti, jännitteet eivät häviä yhtä nopeasti. Ihanteellista on antaa puun olla lankkuna viisi vuotta, etenkin jos sitä käyttää designtuotteisiin.

Tekemällä oppii 

– Olen katsonut internetistä videoita ja niiden mukaan tehnyt itse. 12-13 -vuotiaana opettelin tekemään puukkoja. Pääasiassa teen niitä tutuille lahjaksi. Käsityönä puukot ovat kalliita, koska niiden tekemiseen kuluu aikaa noin 40 tuntia.  Niitä ei ole kannattavaa tehdä.

Vinttipuulla on ollut useita erilaisia toimeksiantoja ja alihankintoja. Matias Kuisma teki yrityksen alkuaikoina puisia koruja japanilaisille turisteille. Hän on tehnyt designhuonekaluja ja oli puoli vuotta mukana tekemässä uudistuksia Helsinki-Vantaa lentoasemalle. 

Tällä hetkellä hän tekee alihankintana tuhkauurnia. Mielenkiintoisimmaksi projektiksi Kuisma kuvailee Meilahden sairaalaan tilaustyönä tekemäänsä lyijytäytteistä säteilysuojaseinää. Sillä estetään syöpähoidoissa potilasta säteilyltä. 

Matias Kuisma tekee myös töitä suvun Muovitarvike Kuisma Oy:ssä tuotannossa. 

– Vinttipuussa teen töitä yksin, se on harrastus.

Kirjoittanut: Minna Al-Taeshi

Aiheeseen liittyviä juttuja