Keittiömestarin vinkeillä valmistat takuuvarmasti onnistuneen joulukinkun

Kinkku on tunnetusti joulupöydän kunkku. Maukkaan, suussa sulavan joulukinkun salaisuus on vuosien kokemuksen summa. Lounais-Hämeen Pirtin hallinnollinen keittiömestari Tiina Pekkinen antaa Kotiseutulaisen lukijoille parhaat vinkit täydelliseen joulukinkkuun.

Keittiömestarin vinkeillä valmistat takuuvarmasti onnistuneen joulukinkun | Joulu | Kotiseutulainen

– On tärkeää ottaa kinkku ajoissa jääkaappiin sulamaan ja hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisälämpötila nousee ennen uuniin laittoa. Hyvä lähtölämpötila on noin 10 astetta. Lihalämpömittari asetetaan kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta se ei saa osua luuhun, Tiina Pekkinen kertoo.

Pekkisen perheen juhlapöydässä herkutellaan potkallisella noin kahdeksan kilon kinkulla, joka paistetaan uunipellillä ilman paistopussia.

– Alkukypsennys tapahtuu 200-225 asteisen uunin alatasolla. En suosittele kiertoilmatoiminnon käyttämistä, jotta kinkku kypsyy tasaisesti. Noin tunnin kuluttua lämmön voi laskea 100 asteeseen. Paistamista jatketaan, kunnes kinkun sisälämpötila on 77 astetta.

Kun kinkku otetaan pois uunista, sen annetaan jäähtyä hetki, jonka jälkeen mahdollinen verkko ja kamara poistetaan. 

– Valmistan kinkulle seoksen desistä Dijon-sinappia, kahdesta keltuaisesta ja parista ruokalusikallisesta hunajaa. Sinappihuntu viimeistellään korppujauholla tai vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi mantelijauhetta ja saksanpähkinärouhetta.

Kuorruttamisen jälkeen kinkku laitetaan uuniin 250 asteeseen noin 10-15 minuutiksi, kunnes kuorrutus saa kauniisti väriä.

VINKKI! Kokeile kinkulle helppoa jouluista kastiketta

Raikas jogurttikastike kinkun kaveriksi:

  • 2 dl turkkilaista jugurttia
  • 1 dl luumumarmeladia
  • ripaus suolaa ja mustapippuria
  • kanelia ja/tai jauhettua neilikkaa

Teksti: Sarita Silvennoinen

Aiheeseen liittyviä juttuja