Jouluna syödään paljon kalaa

Suomalaisten kalapöytä on joulunakin lohivoittoinen. Suosikit savulohi ja savukirjolohi pitävät pintansa vuodesta toiseen. Samoin on graavilohen laita. Sitä haetaan kalakauppiaalta joulun alla kilokaupalla. Aspin kalaliikkeen myyntikojussa Forssan ja Urjalan toreilla kalaa myyvä Jyri Asp kertoi toimitukselle missä muodossa kalaa seudulla jouluna nautitaan.

Jouluna syödään paljon kalaa | Joulu | Kotiseutulainen

Kalakauppias Jyri Aspin mukaan joulun kalapöytä on monipuolistunut valikoimaltaan. Perusasiakas hakee pöytään 4-5 tuotetta; graavia, savulohta, mätiä, silliä ja silakkamarinadeja. Myös hintavampi siika käy jouluna paremmin kaupaksi. Kalatuotteet ostetaan melko valmiina eikä niitä enää juuri itse valmisteta. Asp toteaa, että on tainnut itse opettaa asiakkaat valmiin tuotteen ystäviksi, koska Kalaliike Aspin valikoima on kattava. Jonkin verran asiakkaiden keskuudessa tehdään edelleen silakkamarinadeja.

Mädeissä valinnan varaa

Mäti kuuluu myös joulun kestosuosikkeihin. Kalaliike Asp myy siian, muikun ja kirjolohen mätiä. Asiakkaat ostavat ehdottomasti eniten kirjolohen mätiä, jonka Jyri Asp arvelee menevän hyvin kaupaksi sen jouluun sopivan punaisen ja muuten kauniin ulkonäkönsä takia. Kirjolohen mädin makua Asp pitää voimakkaana. Hänen oma suosikkinsa mädeistä on muikun mäti, jota hän kuvailee pehmeän samettiseksi maultaan. Hän sekoittaa muikun mädin sipulin ja smetanan kanssa, jolloin syntyy herkullinen moussetyyppinen seos, jota syödä vaikka keitetyn perunan kanssa.

Lipeäkala katoava perinneruoka

Lipeäkala nousee esiin aina joulun aikaan. Kysymykseeni syökö joku vielä lipeäkalaa, Asp vastasi, että livekalaa on myyty aina koko Kalaliike Aspin historian ajan. Hän myöntää, että kyseessä on katoava perinne. Lipeäkalaa myydään todella vähän. Jouluisin lipeäkalan valmistuksesta kuitenkin aina kysellään myyntipaikoilla. Asp myy Martin kalan valmispakattua lipeäkalaa, jossa valmistusohje löytyy paketin kyljestä. Jyri Asp neuvoo, että lipeäkala vaatii seurakseen todella hyvää valkokastiketta, pippuria, suolaa ja keitetyt perunat, ei muuta. Kotona lipeäkalaa ei ehkä enää valmisteta sen takia, että taattua on koko asunnon valtaava kammottava tuoksu, naurahtaa Asp.

Mustaherukkasilli makujen suosikki

Jouluisin ihmiset innostuvat valmistamaan nykyäänkin silakkamarinadeja.Vinkkejä kysytään paljon myös kalakauppiaalta. Niihin sopivia makuja ovat esimerkiksi valkosipuli ja katajanmarja, neuvoo Asp. Heidän kalaliikkeensä myy Pyhärannan merituotteen Vento Aallon silakkamarinadeja, joita on yli 15 makua. Uudeksi makusuosikiksi ohi lasimestarin sillin on noussut mustaherukka. 

Kauppiaalle tärkein lasimestarin silli

Kalakauppias Jyri Asp ei itse kikkaile kalojen kanssa jouluna. Savulohi ei hänelle enää rasvaisuutensa vuoksi maistu. Sen sijaan lasimestarin silli on hänen joulupöytänsä ykkönen, jota pitää aina löytyä. Perinne on jäänyt Aspin isältä. Myös aiemmin mainittu muikun mäti täydentää kalavalikoimaa joulupöydässä. 

Kalat kylmään

Kalaa joulupöydässä tarjoavia kalakauppias muistuttaa kylmäsäilytyksestä. Kala on vietävä aina mahdollisimman nopeasti kylmään. Lämpö saa kalan rasvan härskiintymään helposti. Neuvoksi tähän Asp ehdottaa, että kala tarjoiltaisiin pienissä erissä tai annospaloina, jolloin se ei altistu liialle lämmölle pitkän joulun aikana. Kalatuotteet ja mäti pitää muistaa myös tarkoin peittää kelmulla tai sulkea hyvin purkkien kannet. Kala nimittäin ottaa itseensä kaikki jääkaapin maut ja tuoksut, jolloin maku helposti kärsii. Muuten kala on tehty nautittavaksi.

Juhlaresepti Kalaliike Asp

MAIJAN VALKOSIPULISILAKAT

600 g silakkafileitä

Liotusliemi: 
1 dl etikkaa
4 dl vettä
1½ rkl merisuolaa
4 rkl sokeria

Kastike:
2dl kermaviiliä
1dl majoneesia
1-2 puristettua valkosipulia
½ tl suolaa
½ dl silputtua ruohosipulia
½ dl silputtua tilliä
rouhittua mustapippuria myllystä

Sekoita liotusliemen aineet. Anna silakoiden maustua liemessä yli yön (n. 12 tuntia). Siivilöi kalafileet liemestä ja poista fileistä nahka.
Sekoita kastikeaineet, jonka jälkeen sekoita kalat kastikkeeseen. Säilytä kylmässä. Valkosipulisilakat säilyvät jääkaapissa n. viikon.

Aiheeseen liittyviä juttuja