Joku päivä

Mikä on se päivä, joka usein jättää tulematta? Joka ei useinkaan oikeasti tule, ei ollenkaan.

Joku päivä | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Se on ”joku päivä”. 

”Nähdään joku päivä. Soitellaan joku päivä ja jutellaan, nyt on vähän kiirettä.”

”Joo, juhlitaan, nyt ei käy, mutta joku päivä, jooko?”

”Joku päivä poikkean siellä, ihan muuten vaan. Jonain päivänä voin mennä, nyt en kumminkaan ehdi.”

Jä päivät kuluvat, menevät ja kuluvat ajan tasaista tahtia, mutta ”joku päivä” jää tulematta.

Joskus käy niin, että sitä päivää ei enää voikaan tulla, ollenkaan. 

Silloin ne tulevat mieleen. Kaikki sanat jotka piti sanoa jonain päivänä. Kaikki tapaamiset ja teot, jotka jäivät odottamaan sitä merkillistä päivää, jolloin kaikki hyvät aikomukset lopulta vapautuisivat oikeiksi teoiksi.

Hyvä aikomus on tapa hyvittää asioita itselle. Silottaa kärvistelevää omaatuntoa, koska kyllä minä jonain päivänä.  Selitykset juoksevat tueksi sieltä hilseilevästä hiusrajasta, kun nyt on niin paljon kaikkea, ja on niin kiire ja väsyttääkin… Tämä on peli, jossa kaikki olemme voittaneet vähintäänkin Euroopan mestaruuden.

Mitä jos yritettäisiin yhdessä? Joulu on vakaasti ja vääjäämättä lähestymässä ja siinä on oiva tilaisuus.  Ollaan läsnä tässä päivässä eikä ”joku päivä” -putkessa. Pidetään kiinni siitä, että sovitaan minä päivänä. Tavataan. Soitellaan. Kahvitellaan. Jutellaan.

Koska me tiedämme, että aika monta jouluakin solahtaa samaan putkeen, jos emme sovi, jos emme kirjoita asiaa allakkaan.  On vapauttavaa, kun se ”joku päivä” ei myöskään henkäile niskaan  jäätävästi eikä omatunto kolkuttele niin, että pitää laittaa äänikirjaa kovemmalle korvanappeihin.

Annetaan tämä itsellemme joululahjaksi. Voimmehan me sitten hetken aikaa ainakin aanailla, että olemme kohtuullisen hyviä ihmisiksi.  Ei mennä mihinkään yltiöpäisyyteen, se on pahasta, nautitaan tunteesta harkitun hillitysti.

Oi sentään, elämä olisi niin paljon helpompaa, jos jokainen ottaisi vielä ne omat hyvät ja ahkerasti muille jaetut hyvät neuvot käyttöön.  Mutta yritetään.  Askel ja asia kerrallaan. Kohti joulua.

Maire Soiluva
Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja