Loma?

Jos googletan sanan loma, Mr Google kertoo, että ihmiset kysyvät myös Mikä on loma? Miten loma kannattaa pitää? Milloin lomapäiviä voi käyttää? ja Voiko lomalla tehdä töitä?

Loma? | Pääkirjoitukset | Kotiseutulainen

Ja sitten kerrotaan, että ”Loma on työstä, opiskelusta tai vastaavasta pidettävä arkivapaa, joka ei koske muuten normaalisti vapaina vietettäviä päiviä, kuten sunnuntaita, tai kirkollisia ja maallisia juhlapäiviä.”

”Lomalla olisi hyvä tehdä erityyppisiä asioita kuin töissä.”

Olen onnellinen, koska tilanteeni ei ole vielä niin paha, että pitäisi kysyä googlelta mikä on loma.

Edessä on hiihtolomaviikko.  Osalle ihmisistä se tietää oikeasti lomaa, osalle se tietäävain pienten koululaisten päivähoito-ongelmia. Osalle se tietää lentämistä etelään, osalle pohjoiseen. Ja osalle ei mitään.

Pahinta on se, jos lomakin pitää suorittaa. Jotta loman jälkeen voi kertoa miten paljon tuli hiihtokilometrejä, miten monta tuntia laskettelua tai  mitä milloinkin. Loma, jolla pitää suorittaa asioita, ei ole lomaa. Toisaalta, jos näitä asioita pääsee vihdoin, odottamisen jälkeen tekemään ja ne rentouttavat, niin sittenhän se on lomaa.

Lomalla ei tarvitse nousta aikaisin.  Paitsi, että joku nauttii aikaisista aamuista, kun muut vielä nukkuvat. Kun koko perhe ei ryntää samaan aikaan vessaan, aamupalapöytään ja pieneen eteiseen.

Siis, vaikka Mr Google neuvoo meitä loman vietossa, ei ole oikeaa ja väärää. Minä voin olla sitä mieltä, että suoritettu loma on pahin loma, mutta perfeltionistille se voi olla paras. Minulle paras loma on aikaa ajatella, luovaa laiskottelua – aktiiviselle ihmiselle se olisi kauhistus: ei mitään tekemistä.

Annetaan siis toistemme lomailla niin kuin he tahtovat. Ja vietetään oma loma niin kuin halutaan tai voidaan.  Ei arvostella etu- tai jälkikäteen.  Kaikki kun eivät halua samanlaista lomaa – kun ei oikeastaan ole edes sellaista ryhmää kuin kaikki. Paitsi ihmisen omassa päässä, jossa jostain syystä elää sellainen itsepintainen ajatus, että muiden olisi hyvä elää elämäänsä samalla tavalla kuin minun itseni.

Ehkä paras loma onkin sellainen, että annetaan talvisen tuulen tuulettaa luutuneita asenteita ja ajatuksia, 

ja otetaan tuleva kevät vastaan raikkailla, uudistetuilla  asenteilla – annetaan tilaa ja ollaan ymmärtäväisempiä toinen toisiamme kohtaa.

Hyvää talvilomaa lomalaisille ja työn iloa työtätekeville.

Maire Soiluva

Päätoimittaja

Aiheeseen liittyviä juttuja