Tankotanssi taivutti egoa ja kokeilijan ennakkoasennetta

Sitä, miten 1200-luvulla kehitetystä Mallakhamba-nimisestä urheilulajista, jossa hyödynnettiin noin kolmemetristä puutankoa, on kehittynyt sirkusten ja akrobaattien käsittelyn kautta nykyaikainen tankotanssi, emme ala liialti tässä artikkelissa käsittelemään.

Tankotanssi taivutti egoa ja kokeilijan ennakkoasennetta | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Sen historiasta kiinnostuneet voivat tutkia sitä kirjastojen uumenista mahdollisesti löytyvien muinaisten kirjojen kautta. Se tiedetään, että tankotanssi on jatkuvasti tullut suositummaksi naisten keskuudessa. Tasa-arvokeskustelun rajojen muokkautuessa uusiin, terveellisempiin muotoihin, on vain sopivaa, että unohdetaan hetkeksi myös sukupuoliasiat, ainakin liikunnan suhteen. Sielultaan puhtaan artikkelin kirjoittaakseen tämän artikkelin kirjoittanut cis-mies jättää maksukanavalla pyörivän jalkapallopelin katsomisen, laskee oluttuoppinsa sekä HK:n Sinisen kädestään ja lähtee kokeilemaan millaisesta urheilu- ja kuntoilulajista on kyse. Sen voin sanoa, että en puhu kenttätutkimuksestani muiden miesten puolesta, vain omasta puolestani. Ripustetaan miehinen silinterihattu naulaan, cowboy-leikit jääköön hetkeksi muille pojille. On aika tarttua tankoon, oppitunti alkakoon.

Saapuessamme johtotähden kuljettamana Someron keskustaan, liu’umme sen loputtoman pitkältä tuntuvan keskusraitin lävitse, jossa tunnelma on kuin historiallisella Fremont Streetillä. Suuntaamme pois keskustasta pari vuotta sitten ovensa avanneelle Majurimove-kuntosalille. Sali on erittäin hyvin varustellun näköinen. Siellä voi osallistua ohjatuille ryhmäliikuntatunneille, joogaan tai nostella puntteja nostalgiseen tapaan, mutta nyt suunnataan tankotanssitunnille. 

Majurimoven tankotanssistudiolla on kolme tankoa. Näitä voi käyttää kaksi henkiläö kerrallaan, joten tunnit pysyvät kompakteina, kun osallistujien määrä pysyy aina maksimissaan kuudessa. Itse ajattelen, että tällaisessa pienryhmässä apua oppimiseen saa varmasti helpommin kuin isoissa ryhmissä, mikä voidaan ehdottomasti lukea plussaksi.

Ei oikoreittiä huipulle

Tankotanssitunnin vetäjänä on Hanna Majuri, joka on ollut tuomassa Somerolle sen ensimmäisiä tankotanssikursseja. Syksyisin ja keväisin on mahdollista osallistua neljä käyntikertaa käsittävälle alkeiskurssille. Henkilö, joka haluaa oppia tangon salat, suositellaan tämä lämpimimmin käymään. Tämä laji nimittäin ei tunne oikoreittiä huipulle. Jos kurssi ei houkuttele, niin on mahdollista saada ekslusiivisempaakin palvelua, esim. synttäreiden, työpaikkaporukoiden tai vaikka polttareiden aktiviteetiksi. 

Ensin Hanna pitää kaikille neljälle osallistujalle alkulämmittelyn kaularangasta nilkkoihin asti menevällä jumpalla. Lämmittelyssä pumpataan lihaksiin lämpöä perinteisin keinoin käyttämällä kehonpainoa, herätellään motorisia osiamme koordinaatiota vaativia lämmittelyliikkeitä tekemällä, sekä tehdään joogatyyppisiä venytyksiä. Lämmittelyn tarpeellisuus tulee myöhemmin ilmi. Myöskin se, jos ei ole kuntoillut, tulee paljastumaan myös varsin nopeasti. Olkapäitten ja ranteiden valmistaminen lämmittelyllä tankotanssiin on todella kannattavaa.

On ensimmäisen liikkeen aika, joka on spinni. Hanna opastaa ja näyttää esimerkkiä tavalla, joka ei jätä mitään epäselväksi. Tartun tankoon ja suoritan myös ympäriaskeleeksi  kutsutun liikkeen virheettömästi. Jaa vaikeaa vai… pyh sanon mielessä itselleni, kun kuvittelen liikoja omista taidoistani tangon äärellä.

Seuraavana kokeillaan liikesarjaa, jossa tehdään liikkeet Hollywood, Palomies ja Geisha. Voi herranjestas, maskuliinisuuteni on saamassa kolauksen, joka saattoi aiheuttaa seismisiä sykäyksiä Karkkilassa asti.

Tankotanssi taivutti egoa ja kokeilijan ennakkoasennetta | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen
Hannen täytyy välillä kuivata tanko hiestä.

Hollywood, jossa tulisi ojentaa toinen jalka suoraksi toisen ollessa koukussa tangon ympärillä, epäonnistuu. Palomies, jossa toinen jalka ojennetaan toisen seuraksi ei onnistu sekä Geisha, jossa molemmat jalat koukistuvat tangon ympäri, jää myös ajatuksen tasolle, plus tanko tuntui hieman epämiellyttävältä. Seuranani oleva Hanne-Kissa on hädin tuskin kerinnyt tumppaamaan tupakkansa kun on jo suorittamassa tuon liikesarjan ja ymmärrän olevani vuoren äärellä, kun olisin oikeasti kaivannut junakyytiä. 

Epäonnistuminen saa minut kuitenkin yrittämään kahta kovemmin, ja lopulta saan kaksi liikettä mainitusta kolmesta suoritettua ja koen onnistumisen, jonka luulin odottavan minua olympialaisissa. Kuitenkin realiteetti on se, että nyt ei olla saavutettu edes valkoisen vyön arvoista seremoniaa. 

Harjoitus jatkuu ja seuraan herkeämättä Hannan ohjeita, ja luulen että aivoni rekisteröivät näkemäni siten, että suoriudun liikkeestä jonka nimi on Aurinko. Luulen selviytyväni liikkeestä, mutta vastasuuntaan tehdessäni samaa liikettä kehoni koordinaatio murenee ja lattialle lysähtäminen on lähellä. Olkapääni ja joku lonkan osa, jota en vielä tuntenut, kertovat minulle asiasta. Hanne-kissan hypätessä tankoon ja hänen suorittaessaan virheettömän liikesarjan molempiin suuntiin, ihmettelen, miten urheilua paheksuva toimiston penkillä päivänsä viettävä nainen selviytyy suorituksesta noin helpon näköisesti. Teoria siitä, että elämme simulaatiossa, saattaa olla totta. 

Tankotanssi taivutti egoa ja kokeilijan ennakkoasennetta | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen
Matin jalka ei ojennu ihan niin sulavasti kuin pitäisi.

Seuraavaksi kokeilemme liikettä, jossa jalat lukitaan ristiin siten, että tangolla voi oleskella ilma,n että pitää käsillään siitä kiinni. Tulos ei taaskaan ole osaltani toivottu, ja minua kehotetaan ottamaan pehmikkeet tangon alle oman turvallisuuteni takia. Hannen vuoro näyttää kyvykkyyttään taas saa minut syvemmälle hämmästyksen valtaan.

– Asennot missä saa olla rauhassa käyttämättä käsiä, ovat mukavia, hän kuittaa.

Muutama liike ja oloni on kuin joskus 11-vuotiaana, kun poistuin ensikertaa nyrkkeilykehästä. Nyt eksyin väärään paikkaan, yliarvioin oman fyysisen kyvykkyyteni ja sain hyvän oppitunnin, jonka nyt haluan jakaa kanssanne. 

Tankotanssi on kuntoilumuotona haastava ja yllättävän raskas. Onnistumisen hetkellä se on erittäin palkitsevaa. Se ken oppii hallitsemaan kehoaan ja omaa riittävän voiman tehdäkseen sitä, on varmasti fyysiseltä suorituskyvyltään super-ihminen joka saa olla ylpeä työstä, jolla tuon taidon on saavuttanut. Eli tartu tankoon ja tanssi, se voi pelastaa sinut monelta pahalta.  

Teksti ja kuvat: Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja