Kaivattu pyöräilyreitti valmis

Ypäjällä päästään vihdoin virallisesti pyöräilemään Hevosopiston vanhoja hevosvaellusreittejä hyödyntävää pyöräreittiä. Kunnan puuhakas liikuntakoordinaattori Juhamatti Jokinen kertoo, että maastopyöräilijöille sopivaa reittiä on opastein merkitty vajaa 21 kilometriä. Reitti täydentää kunnan pyöräilymahdollisuuksia suositun 2 kilometrin mtb-reitin rinnalla. 

Kaivattu pyöräilyreitti valmis | Liikunta ja urheilu | Kotiseutulainen

Jokisen mukaan kyselyjä reitin perään on tullut useilta tahoilta. Ulkoilijat tietävät, että Ypäjän metsissä on kymmenien kilometrien matkalta hevosvaellusreittejä. Ne ovat kuitenkin melko vähäisen käytön vuoksi kasvaneet osin umpeen. Jokinen tarttui karttaan ja raivaussahaan kentänhoitaja Kari Vahaniityn kanssa. Nyt kulku on auki sieltä, missä pyöräreitti kulkee.  

Merkitty pyöräilyreitti alkaa virallisesti parin kilometrin päästä Ypäjän keskustasta Leppäkorventien päästä. Sieltä se jatkuu Letkunsuontielle käväisten välillä Humppilantiellä ja tullen takaisin metsälle Vahteristontietä seuraten ja päätyen Kartanonkyläntielle, joka johdattaa takaisin Ypäjän keskustan tuntumaan. Reitillä vuorottelevat niin soratiet kuin metsäpätkät. Tyrinselällä pääsee ihailemaan tuulipuistoa, ja reitiltä löytyy kunnon kangasmetsää. Suunta Leppäkorventieltä myötäpäivään on toivottu kulkusuunta, sillä reititys on tehty parhaiten seurattavaksi niin. 

Halusimme reitin helposti saavutettavaksi, Jokinen sanoo. Reitillä ei ole ryteikköä, ja sinne voi lähteä ilman reittiäppejä pyöräilemään. Reitillä pärjää tavallisella maastopyörällä. Uskomme, että reitti pysyy myös talviaikaan kuljettavissa, jos käyttöä riittää, reitti kun kulkee paljolti muutenkin auki pidettäviä teitä pitkin. Reitti löytyy Outdooractive- ja Lipas-tietokannoista, jonne projektissa mukana ollut Maria Vahtera ne lisäsi. 

Aiomme ensi vuonna kunnostaa reitin retkeilyrakenteita, valaisee Jokinen reitin kehityssuunnitelmia. Pyöräreitti kulkee läheltä kunnan ylläpitämiä Talastupaa ja Kolinkotaa, joilta löytyy tulipaikat tauon viettoon. Talastuvan reitillä on jo nyt uusittu pitkospuita. Tulossa on lisäksi isompi retkeilyn ja pyöräilyn teematapahtuma 2024. Uudelle reitille pyöräilijät ovat tervetulleita kauempaakin. 

Teksti: MetsäAnna

Kuvat:  Juhamatti Jokinen /Ypäjän liikuntapalvelu

Aiheeseen liittyviä juttuja