Siivooja on monelle paljon enemmän kuin siivooja

On tiistaiaamu ja kuu möllöttää vielä kirkkaana taivaalla kellon ollessa 5:30. Kirpsakan syysyön taittuessa kohti aamua Forssassa päämajaansa pitävän Jamske Oy:n toimistolla Forssan kutomolla on jo täysi tohina päällä.Tuoreen kahvin tuoksu leijailee ilmassa, naurun ja puheensorinan keskellä desibelien määrä on runsas, kun 14 rempseää naista valmistautuu kukin päivän tuleviin koitoksiin.

Siivooja on monelle paljon enemmän kuin siivooja | Yritysuutiset | Kotiseutulainen

Samalla käydään läpi päivän tehtävät ja kohteet; kuka on viimeksi käynyt kelläkin, miten asiakas voi, oliko pyykkejä tai jotain muuta muuta vietävää? Milloin Saarisella on putsattu yläpölyt tai koska jonkun talouden 20-kiloinen matto on viimeksi ollut ulkona. 

Naisten puhuessa moisista asioista aistii, että asiakas täällä otetaan huomioon yksilöllisellä tavalla ja siitä paistaa läpi aito välittäminen ihmisestä. Esimerkiksi monen senioriasiakkaan kohdalla sosiaalinen kanssakäyminen on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin itse siivous. Koti tulee puhtaaksi ja mieli keveämmäksi, kun voidaan vaihtaa kuulumiset sekä voinnit.

Laaja kirjo ihmisiä

Aikakaudella, jolloin viruksesta on aiheutunut sulkutiloja ja epätietoisuus on ajanut ihmismieliä ahtaalle, siivooja saattaa olla ainoa ihmiskontakti joillekin jopa kuukausiin. Vaikka Jamsken työntekijöillä tai Jaanan enkeleillä on usein kiire ja työn paine painaa päälle, pitää aina löytyä aikaa ihmiselle.

Päivän aikana Jaanan enkelit voivat kohdata varsin laajan ihmisten kirjon. Asiakkaina on nuoria, vanhoja, miehiä, naisia, lapsiperheitä, kissa/koiraperheitä, yksinäisiä, masennuksen kanssa kamppailevia tai kiireisiä uraihmisiä, taloyhtiöitä ja yrityksiä A:sta Ö:hön. Kaikkia näitä yhdistää se, että siisteys on kaikille ihan yhtä tärkeä asia.

Jamske haluaa myös osaltaan olla muuttamassa stereotypistä kuvaa perinteisestä siivoojasta. Siivoojat tekevät arvokasta ja tärkeää työtä, joka vaatii ammatti- ja ihmissuhdetaitoja. Siivooja voi hyvinkin olla ratkaiseva tekijä arjessa esimerkiksi auttamalla perheitä jaksamaan arjen kulkua ja säästämällä heille aikaa askareista.

Puhdasta jälkeä

Ammattilaisen silmä näkee eri lailla ja tarkemmin asioita, jotka saattavat harjaantumattomalta jäädä huomaamatta, palveluohjaaja Sini Luoto Jamskelta kertoo ja jatkaa:

− Meiltä löytyy niksit, aineet ja keinot niitten hankalimpienkin nurkkien ja pinttymien puhdistukseen.

Jamske toimii palveluntuottajana FSHKY:n alueella (Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila), sekä nykyään myös Somerolla.Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näissä kunnissa se pystyy tarjoamaan työn 0% arvonlisäverolla vanhuksille ja terveyden takia toimintarajotteisille henkilöille. Työ on kokonaisuudessa kenelle tahansa kotitalousverovähennyskelpoista (-40%). Tämä poistakoon osaltaan mielikuvaa siitä, että siivouspalveluiden käyttö olisi ainoastaan vauraiden käyttämää palvelua. Lisätietoja näistä asioista saa kysymällä suoraan Jamskelta viestillä, puhelimitse tai vaikka poikkeamalla Kutomolla Jamsken Puhtoinen-myymälässä. 

Päivän kohteet alkavat olla valmiita ja siistejä ja Jaanan enkelit palaavat päättämään työpäivää kutomolle. Pyykit koneeseen, käydään läpi päivän tapahtumia kahvikupin äärellä ja tila täyttyy jälleen puheensorinasta ja nauravista naisista ja aamuvarhaisella taas nähdään!

Matti Paavilainen

Aiheeseen liittyviä juttuja