MetsäAnna lähiluontokohteessa: Iso-Valkeen syksyinen kierto

Someron eteläosissa lähellä Kiikalan ja Nummi-Pusulan rajaa sijaitsee kaunis retkikohde nimeltä Iso-Valkee. Iso-Valkee on kirkasvetinen järvi laajemmalla Hyyppäränharjun harjualueella, joka sijaitsee Someron, Kiikalan, Suomusjärven ja Nummi-Pusulan kuntien alueilla. Iso-Valkeen ympäri kulkee jalkaisin patikoitava kolmisen kilometriä pitkä luontopolku. Someron kaupunki avasi polun käyttöön vuonna 2013. Kiersimme sen ystäväperheen kanssa syyskuisena lauantaina.

MetsäAnna lähiluontokohteessa: Iso-Valkeen syksyinen kierto | Luonto | Kotiseutulainen

Iso-Valkeen parkkipaikalle kannattaa suunnistaa oikealla osoitteella. Lähestyimme itse alueelle Murjuntien väärästä päästä etelästä Oinasjärventieltä jättäen viimein auton metsätien kupeeseen tieosuuden käytyä varsin haastavaksi. Etsiydyimme siitä reitille. Ystävämme taas ajoivat varsinaiselle p-alueelle juuri niin kuin pitikin Kaskistontieltä. Löysimme kuitenkin toisemme, ja yhteinen retki sai alkaa.

Rantaharjulle

Päivä oli harmaa, mutta varsin lämmin. Iso-Valkeen polku kulki lähellä järveä, mitä olikin mukava katsella kulkiessaan. Järven ranta-alueet ovat osin soistuneita, mutta lapsetkin onnistuivat lenkkareissa kulkemaan suht kuivin jaloin märimpien paikkojen läpi. Välillä noustiin korkeammalle rantaharjulle. Polun varrella oli alueen metsätyypeistä, kasvillisuudesta ja metsäluonnon erikoisuuksista kertovia opastetauluja. Tosin meidän seurueemme lapsia kiinnosti enemmän kiehtova ranta ja kaarnaveneiden lähettely (Huom. kaarnaa ei saa repiä puista). Polku oli paikoin kapea ja juurakkoinen, mutta soveltui hyvin meille pienimmän kulkijankin ollessa jo kokenut 5-vuotias luonnossa liikkuja. 

Kapeaa kannasta saareen

Nuotiopaikkoja Iso-Valkeen reitillä oli neljä, joista kahdella kyseessä oli laavu valmiine klapeineen sekä käymälärakenteineen. Koska meillä oli matkassa viisi alle 10-vuotiasta, ehdimme pitämään eväspaussia jo matkalla, mutta varsinaisen makkaran- ja vaahtokarkkienpaistotauon pidimme Iso-Valkeen pohjoisrannan laavulla. Lapset ehtivät tutustumaan myös läheiseen saareen, jonne pääsi vierailuhetkellä kapeaa kannasta pitkin. Veden noustessa märempään aikaan sinne ei kuivin jaloin pääsekään.

Kolme kiireetöntä tuntia

Poluilla oli mukava kulkea, sillä väkeä ei ollut ruuhkaksi asti. Kiersimme polkua vastapäivään. Näimme muutamia koiranulkoiluttajia, Valonian ympäristöasiantuntijan sekä sukeltajakaverukset. Laavulla saimme olla täysin omassa rauhassa. Taisi se aurinkokin jossain kohtaa pilkistää.  Leirintäalueella oli muutama telttakunta. Kirkas vesi ehkä hieman kutkutteli uimaan loppumatkasta, mutta emme olleet varanneet leirintäalueen saunaa, joten se idea sai jäädä toiseen kertaan. Kaiken kaikkiaan Iso-Valkeella kiireettömällä perheretkellämme vierähti arviolta reilu kolmisen tuntia.

Kirkasta harjuvettä

Iso-Valkee oli mukava luontopolku, joka kulki niin harjumetsässä, kuivassa kangasmetsässä kuin hieman rämeellä ja korvessakin. Rantojen läheisyydessä kerrottiin kasvavan myös lehtotyypin kasvillisuutta. Hyyppäränharjun alue, johon Iso-Valkee kuuluu, muodostaa laajemman Natura2000-suojelualueen. Harjunalue lukeutuu osaksi Kolmannen Salpausselän reunamuodostumaa. Lisäksi se käsittää suuria reunaselänteitä ja -kumpuja sekä muun muassa harjukuoppia ja -hautoja. Niukkaravinteisuus lienee osa kirkkaan harjuveden salaisuutta. Niukkaravinteisen järven ph on matala eikä siellä juuri kasva vesikasveja rahkasammalta  lukuunottamatta. Iso-Valkeen pinta-ala on 32 hehtaaria, ja sen syvin kohta 22 metriä.

Osoite : Iso-Valkee, Murjuntie, Somero

Lisätietoa: www.somero.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailu/nae-ja-koe/luontokohteet/iso-valkee/

www.somero.fi/client/somero/userfiles/isovalkeen-alueen-kartta1206362817.pdf

Teksti ja pääkuva: Metsä-Anna

Aiheeseen liittyviä juttuja