Siankärsämö – parantaja ja ryydittäjä

Mistä lie siankärsämö nimensä saanutkin, nimi ei vastaa ainakaan kasvin ilmiasua. Mitään sikamaista siinä ei ole. eikä kärsääkään siitä silmä näe. Lampaanlehdeksikin sitä kutsutaan. Kaunis, vahvasti tuoksuva, valkea tai vaaleanpunainen kukinto jämäkässä varressa. Latinankielinen nimi on Achillea millefolium, mikä kertoo lehden hienoliuskaisuudesta, tuhatlehdestä.

Siankärsämö – parantaja ja ryydittäjä | Luonto | Kotiseutulainen

Siankärsämöllä voi olla myös punasävyisiä kukkia. Kukat voi ripustaa kuivumaan kimppuna.

Siankärsämö on vanhastaan tuttu tuhattaituri rohtona. Sillä on pitkä historia erityisesti kuume- ja haavarohtona, mutta moneen muuhunkin vaivaan siitä on haettu parannusta. 

Sitä voi käyttää teehaudukkeena, yrttihauteena, tinktuurana (alkoholiin uutettuna), öljyuutoksena, tuoreena tai kuivattuna. Viikingit käyttivät sitä haavayrttinä, verenvuodon tyrehdyttäjänä.  Sisäisesti  nautittuna se voi alentaa kuumetta ja tulehduksia. Sillä sanotaan myös olevan ruokahalua parantavaa ja suoliston hyvinvointia lisäävää vaikutusta.

Ulkoisesti hauteilla ja kylvyillä sitä on käytetty ihon vaurioiden, paiseiden, palohaavojen,  ruhjeiden, hiertymien ja  peräpukamien hoidossa  – myös päänahkaa on siankärsämöhauteella hoideltu hiusten kasvun parantamiseksi.

Pippurin tapaan

Kesäiseen hammassärkyyn voi saada helpotusta, jos pureskelee siankärsämön kukkia ja lehtiä. 

Siankärsämössä on A-, C- ja  E-vitamiineja, kivennäisaineista parhaiten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.

Rohto-ominaisuuksien lisäksi siankärsämö on vahva mauste. Lehtiä kannattaa kuivata ja käyttää pippurin tapaan. Siankärsämöpippuri sopii erityisen hyvin lampaanlihan maustamiseen. Lehdet sopivat osana viherjauheisiin vaikkapa nokkosen, vuohenputken ja voikukan kanssa. Myös kukka maistuu kuivattuna mukavan mausteiselta.

Siankärsämön lehti on pippurisen vahva mauste.
Siankärsämön lehti on pippurisen vahva mauste.

Siankärsämön valkoisissa tai punaisissa kukissa on runsaasti eteerisiä öljyjä, ja siksi ne sopivat hyvin myös  kosmetiikkaan. Ne supistavat ja puhdistavat  näppyläistä ja rasvaista ihoa. 

Kukkia käytetään myös yrttiteehen ja muiden  juomien ryydittämiseen.  Siankärsämöviina (kukat uutettu alkoholiin) on kohtuudella nautittuna erinomainen ruuansulattaja ja mahalääke.

Vinkki ruoanlaittajille: tuunaa maito- tai piimäjuusto siankärsämön kukkamurskeella, persiljalla ja valkosipulla. Saat ihan uuden makuelämyksen voileipäpöytään. Siankärsämö myös parantaa ruuan säilyvyyttä.

Mutta varoituksen sanojakin on sanottava. Siankärsämön kukinta voi aiheuttaa siitepölyallergiaa ja joillekin tulee ihoärsytystä kasvin koskettelusta. Raskaana oleville ei sitä suositella. Ja liiallinen käyttö voi kenelle tahansa aiheuttaa huimausta ja mahanpuruja.

MUISTA LUONNONKASVIEN KESTÄVÄ KÄYTTÖ:

  • Älä kerää kasveja enempää kuin tarvitset äläkä koskaan kerää koko kasvustoa. Kasvustolle pitää antaa mahdollisuus selvitä tuleviin vuosiin.
  • Älä revi juurineen, jos et käytä juuria. Esimerkiksi kukkiva siankärsämö on sitkeävartinen eikä sitä ole helppo katkaista käsin. Käytä siis saksia.

Teksti ja kuvat Eeva Suojanen

Aiheeseen liittyviä juttuja